Kovač: Znam kako zaustaviti Neymara i društvo, napast ćemo ih kao Srbija

Foto: Index; Guliver Image/Getty Images

HRVATSKA reprezentacija odradila je posljednji trening pred početak Svjetskog prvenstva. Niko Kovač i njegovi igrači testirali su travnjak na Corinthians Areni gdje u četvrtak od 22 sata igraju protiv Brazila.

> Sutra će ih ovdje gledati milijarde: Hrvatska istrčala na travnjak Corinthians Arene

> Neymar i Scolari poručili Kovaču: Ovo je naše SP!

Kapetan Darijo Srna se nakon treninga pojavio uz izbornika na press konferenciji.



"Rekao sam još u Zagrebu da ne mogu obećati da ćemo proći grupu, ili pobijediti Brazil, ali dat ćemo sve od sebe, svaki atom snage. Svi će Hrvati biti ponosni za nas. Za nas je sutra veliki dan", rekao je.

"U klubu imam puno Brazilaca. Prijatelj sam s Fernandinhom i Willianom. Oni su igrači top-klase koji rade razliku. Imaju najveću nogometnu kvalitetu. Slažem se s njima da je Brazil favorit, ali neće im biti lako", kaže Srna.

"Što se tiče organizacije, mogu samo pohvaliti ljude koji su nas ugostili. Uvjeti u kampu su sjajni i imam samo riječi hvale. Dolazak u Sao Paulo također je prošao bez problema, a što se tiče stadiona super izgleda. Teren je također vrlo dobar i vjerujem da nas sutra očekuje pravi spektakl".

Kovač: Ne spavam loše, znam kako zaustaviti Neymara i društvo

Uključio se i Niko Kovač.

"Svi mi koji smo bili u reprezentaciji znamo koliko je lijepo igrati za nju i koliko volimo naš narod. Dat ćemo sve od sebe", rekao je pa na pitanje novinara odgovorio kako sa spavanjem nema problema uoči "utakmice godine".


"Ne, ne spavam loše, imao sam pola godine priliku gledati reprezentaciju Brazila, pripremili smo se vrlo dobro i znat ćemo kako zaustaviti Neymara i društvo", dodao je izbornik pa se osvrnuo na najveću zvijezdu Brazila.

"Nije Brazil samo Neymar, ima Scolari izvrsnu momčad. Ali isto bih tako rekao da imamo i mi odlične igrače. Brazil mora razmišljati o nama".

"Napast ćemo ih kao Srbija"

Prije osam godina u Berlinu je Hrvatska s Brazilom otvorila SP, a Niko Kovač kapetanski je predvodio momčad Cice Kranjčara. Danas o toj utakmici kaže:

"Pa sigurno da ima razlika, kao prvo sad sam trener. Druga razlika je što igramo u Brazilu i što će Cariocama biti puno lakše? U Berlinu ih nismo uspjeli iznenaditi, a sutra ćemo dati sve od sebe da to napravimo. Nećemo se predati jer možemo napraviti povijesni rezultat na otvaranju svjetske nogometne smotre".

U posljednjoj provjeri Brazil je jedva slomio Srbiju, koja je "glumila Hrvatsku" u tom dvoboju. Kovač je detaljno proučio utakmicu.

"U pravu ste da se Brazil namučio protiv Srbije, ali igrali su protiv Paname tri dana ranije. Nije to pravi omjer snaga. Ali i mi namjeravamo napasti Scolarijevu momčad baš kao što su to i Srbi napravili. Nećemo parkirati autobus jer znamo da Brazilci ne vole trčati za loptom. Posjed je jako bitan, moramo sakriti loptu što je više vremena moguće", najavljuje Kovač.

"Želim Scolarija iznenaditi sastavom"

Da je Hrvatska jedina momčad koja će na SP-u u ekipi imati i dva Brazilca, već dugo nije tajna, no i dalje su "stranci" u Kovačevoj momčadi zanimljiva tema stranim novinarima.


"Da, imamo nekoliko igrača koji nisu rođeni u Hrvatskoj, ali ne vidim to kao problem, jer ni ja nisam rođen u Hrvatskoj. Mi "gastarbajteri" gajimo veliku ljubav prema hrvatskom dresu. Za nas je svetinja igrati za reprezentaciju. Dudu? On je rođen u Brazilu, ali vjerujem da se osjeća Hrvatom u duši. Ne, ne mogu vam reći hoće li nastupiti sutra. Želim iznenaditi Scolarija sastavom."

Što se sastava tiče, Kovač nema puno prostora za iznenađenja. Ovo je vjerojatni sastav za Brazil:

No, upravo je Eduardo moguće iznenađenje umjesto Ivice Olića, kojeg bi Kovač mogao sačuvati za trku s Kameruncima. U nekim kalkulacijama je i Schildenfeld za sredinu obrane, dok su Sammir i Vukojević ipak bliži klupi nego Kovačić, od kojeg se puno očekuje.

"Volio bih vidjeti kako Brazil igra kad protivnik povede"

Brazilski navijači vrlo su nervozni ako Brazil ne dominira. Namjeravate li okrenuti publiku protiv Carioca, odnosno što duže držati remi ili eventualno vodstvo?

"Brazil mora pobjeđivati, ali i igrati lijepo. Njima je zadatak osvojiti SP i činjenica je da što duže održimo 0:0, navijači i igrači će biti sve nervozniji. To je jedan od naših ciljeva i vjerujem da ćemo uspjeti u tome. Moramo samo zadržati svoj ritam i kompaktnost", odgovorio je Kovač i poentirao:

"Između ostalog, stvarno bih volio vidjeli Brazil kako igra kad protivnik povede s 1:0. Oni vrlo često rano postignu gol i onda opušteno igraju do kraja. To bi za njih bila novost koji bi ih sigurno poremetila".

>>> Najnovije vijesti sa Svjetskog prvenstva u Brazilu pratite na Indexovoj temi

Ovako utakmicu Hrvatske i Brazila najavljuju hrvatski stručnjaci:

> Cico Kranjčar: Previše favoriziramo Brazilce

Prosinečki: Modrić, Rakitić i Kovačić mogu napraviti Brazilce nervoznima

> Dario Šimić: Protiv Brazila bih igrao s tri stopera

> Otto Barić: Kovač će biti veliki trener, ali on to sada nije

 

Pročitajte više