Kovač definirao 90 posto sastava: "Znamo kako bi nam igra trebala izgledati!"

Foto: Hina

HRVATSKA reprezentacija odradila je jutros novi trening pred sutrašnji put na Island gdje će u petak igrati prvu utakmicu doigravanja za Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

> Lagerback: Ne vjerujem da Kovač ovako brzo može popraviti atmosferu u momčadi!

> Pratite vremenske prilike u Reykjaviku: Nema straha od čudovišne zime i snježne mećave

> Hrvatskoj na Islandu sudi Španjolac koji za svaki prekršaj daje karton

> Island u strahu: "Huligani stižu"

Niko Kovač, pred svoju prvu izborničku akciju na klupi A-vrste, traži novi sustav, a probleme mu stvara jedino ozljeda Ivice Olića, koji je prije tri dana zabio sjajan gol za Wolfsburg, a onda morao izaći iz igre. Na Maksimiru je jutros trenirao odvojeno, ali Kovač ga vodi na gostovanje.

"Olić još nije trenirao s momčadi, ali stanje je sve bolje. Mislim da će već sutra odraditi trening i vidjet ćemo kakva je njegova situacija s ozljedom lista. Zadovoljni smo, ali ne znamo još kako će biti uoči utakmice. Svi su zdravi i svi će putovati, radi zajedništva i radi toga da svi uživo vide kako igra Island", rekao je izbornik na posljednjoj press konferenciji pred polijetanje u srijedu ujutro. 

Ozlijedio se i Ivan Strinić, poslan je na oporavak, a u reprezentaciju je, pomalo iznenađujuće, vraćen Danijel Pranjić.

"Pozvan je zato što je kvalitetan. Igrao je i velikom klubu, sada ima minutažu i znam što zna. Vidjet ćemo gdje će nam biti najpotrebniji", dodao je Kovač ne želeći otkriti detalje taktike koju priprema za Reykjavik.

"Isprobavamo više varijanti, ali 90 posto sastava je definirano. Igrači moraju pratiti taktički dio, moraju znati što tražimo od njih, imamo percepciju kako bi naša igra trebala izgledati".

Problema ima i sa žutim kartonima, uzvrat bi mogli propustiti Modrić, Mandžukić, Ćorluka, Rakitić, Kovačić, Eduardo, Vrsaljko i Schildenfeld, što igrače, posebno braniče, stavlja u vrlo nezgodan položaj.

Islandu je Kovač pristupio krajnje ozbiljno, bez podcjenjivanja "najpoželjnijeg protivnika" na ždrijebu.

"Island je vrlo kvalitetna momčad s vrlo kvalitetnim izbornikom. Dobro su organizirani i taktički igraju moderan nogomet. Prekidi su im jako oružje, najbolje bi ih bilo ostaviti bez prekida, zato moramo biti oprezni ali ne i naivni", kaže Niko Kovač te priznaje kako mu je već sada teško održati onu njemačku hladnokrvnost. 

"Napetost raste, naravno, jer nismo roboti. Želimo pozitivan rezultat, a to podrazumijeva da zabijemo gol i da ne izgubimo".

Utakmica se u igra u petak od 20 sati.

Pročitajte više