Ludilo u Manausu! Ronaldo u 95. asistirao Vareli za spas Portugala

Foto: Hina

U ŠOKANTNOJ završnici posljednje utakmice 2. kola SP-a Portugal je izborio 2:2 protiv SAD-a i ostao u Brazilu.

Sekunde su dijelile Amerikance od plasmana u drugi krug, no kada je sudac pokazao pet minuta nadoknade u 90., bilo je jasno da Portugal još nije ispao sa Svjetskog prvenstva. Na isteku 95. Cristiano Ronaldo, koji se cijeli susret mučio s Timom Howardom, savršeno je poslužio aduta s klupe Varelu koji je iz blizine glavom zakucao za 2:2.

Portugalci su poveli već u 5. minuti nakon velike pogreške američkog braniča Geoffa Camerona koju je iskoristio Nani za vodstvo 1:0. Nešto kasnije pogodio je Nani i stativu, a prednost su sačuvali do drugog dijela.

Preokret iz snova

Iako su vodili, Ronaldo i suigrači su bili u poređenom položaju veći dio utakmice dok su Amerikanci pritiskali tražeći izjednačenje. Igru momčadi Paula Benta poremetila je i rana ozljeda i izmjena (Eder umjesto ozlijeđenog Postige), a da je u ekipi SAD-a bilo više kvalitetnih pojedinaca, rutinera koji znaju koristiti svaku priliku, Portugal bi bio pregažen.

U 55. minuti veliku šansu zapucao je Michael Bradley, ali u 64. je SAD ipak uspio zabiti. Jermaine Jones pucao je sa 20 metara sjajno matiravši iznenađenog golmana Beta.

U 81. minuti Amerikanci su napravili potpuni preokret pogotkom kapetana Clinta Dempseya koji je prsima ugurao loptu u mrežu nakon kraće opsade portugalskog gola.

Ronaldov potez koji se čekao

Velike probleme Portugalcima radio je raspoloženi Tim Howard sjajnim obranama, u 89. je skinuo i posljednji Ronaldov pokušaj, ali u posljednjim trenucima utakmice svojoj momčadi nije mogao pomoći.

Valera, koji je ušao s klupe umjesto Meirelesa u 70. minuti, bio je čovjek odluke, ali ipak samo egzekutor nakon Ronaldovog poteza kojeg su Portugalci čekali cijelu utakmicu. Sjajno je nabacio pred Varelu koji je glavom poslao loptu u mrežu za 2:2.

Taj je rezultat ostavio Portugal u igri za prolaz skupine. Njemačka i SAD imaju po četiri, a Gana i Portugal po jedan bod.
 
Ranije su u ovoj skupini Gana i Njemačka odigrali 2:2, a u posljednjem kolu u četvrtak igraju Njemačka - SAD i Gana - Portugal.


Pročitajte više