M*A*S*H - Irsko ljetovanje u Poznanu

ZA VRIJEME Europskog prvenstva donosimo vam dnevnik "Optička warka", drugačiji pogled na cirkus koji će gostovati u Poljskoj sljedećih mjesec dana.

Deset godina Irci su strpljivo punili debele keramičke kasice, čekajući odlazak na veliko natjecanje pa nije ni čudo što Poznan danas izgleda kao park St. Stephensa na patrikovu svetkovinu. Ugodna temperatura i piwo razgolitili su stotine albino prsa, koja su na umjetnoj Waikiki plaži upijala žarko proljetno sunce.

2002. godine u Japanu prošli su skupinu, ali danas ne gaje lažne nade. Ne sviđa im se Trapattonijeva Irska, a alkohol im pomaže da kažu što zaista misle. "Gadi mi se kako igra reprezentacija, to nije nogomet, ali realno nismo mi tu radi njih, već svega ovoga", mahao je rukama po obzorju Riley O`Connor iz Dublina, poentirajući zavodljivi šušur u grad.

"Ali sviđa mi se Luka Modrić, navijač sam Tottenhama. Ne, ne pitajte me zašto mrzimo Engleze, a navijamo za premierligaške klubove. Valjda licemjerstvo, neki od nas često ne mogu ni pogledati u zrcalo", uzdahnuo je racionalno, a sekundu kasnije priznao poraz navijačkom alter egu i počeo vrištati popularnu uspješnicu "Come On You Boys In Green".

Inače, vojska irskih navijača smjestila se u Carsbergov navijački kamp instaliran nekoliko kilometara od centra grada. Danski brand napravio je strašan posao - tisuće i tisuće šatora razapeti su na velikoj livadi, a osim paprene navijačke kobasice ističu se i paprene cijene. 50 eura mali šator, 125 veliki, internet se plaća, mjenjačnice drže tečaj istanbulskog Grand Bazaara, a u redu za tuš čeka se kao u američkim vojnim bazama na rijeci Naktong.

VIP šatori u kojima su smještaj dobili novinari uistinu i datiraju iz vremena korejskog rata. Baš kao u nekad popularnoj seriji M*A*S*H, bolnički šatori s brodskim prozorima i mirisom truleži ranjenika koji su tjednima čekali stručnu medicinsku pomoć. Poljski kreveti zabijeni u blatnjavu travu i luksuzna halogena lampa -  dar s neba jedino fauni koja je stasala posljednjih dana u tom sićušnom korejskom eko sustavu.

No sve to postat će manje važno kad 15-tak minuta prije 21 sat na Mejski stadionu navijački Borg preuzme kontrolu nad individualnim emocijama...

Pročitajte više