Mamić se malo zaletio s "najboljim Dinamom u zadnjih deset godina"

Foto: HINA

U RAZGOVORU za Index Joško Jeličić najavio je dvoboj Europa lige između Celtica i Dinama. Prisjetimo se, Joško Jeličić u dva je navrata bio igračem Modrih od 1993. - 1995. godine, uslijed kontroverznog transfera iz splitskog Hajduka te opet od 1997. - 2001. godine kada se vratio iz Seville i s Modrima igrao natjecanje po skupinama Lige prvaka.

U šest je godina u dresu maksimirskog kluba odigrao preko 150 utakmica u svim natjecanjima, a postigao je i tridesetak golova. Bio je jedan od stožernih igrača u onim epskim dvobojima sa škotskim Celticom, 1:0 na Celtic Parku i 3:0 na Maksimiru, kada se tadašnja Croatija po prvi put plasirala u najcjenjenije klupsko nogometno natjecanje svijeta.

Celtic zasigurno budi neke davne uspomene?

"Uf, koje je to bilo vrijeme. Prvi ulazak ondašnje Croatije u Ligu prvaka, protiv jednog velikog protivnika, pravog europskog velikana. Svaka čast današnjoj momčadi ili onima posljednjih desetak godina, međutim vjerujem da je u to vrijeme Dinamo imao najbolju momčad - 20 ravnopravnih igrača, po dvojicu koja su se borila za svako mjesto u momčadi. Bilo je užitak i čast biti dio te ekipe".

"Moram priznati da se rado sjećam tih dvoboja sa Celticom. Prvu utakmicu u Glasgowu svi smo doživjeli na jedan poseban način. Nikada se nismo susreli s takvom atmosferom, to jednostavno morate doživjeti da bi shvatili. Na početku smo bili dosta šokirani, ali kako je utakmica prolazila osjećali smo da se možemo nositi s njima. Imali smo dvije vratnice, lijepe prilike preko Marića i Viduke, međutim nije bilo sreće. U svakom slučaju znali smo da ih imamo u uzvratu".

Slažete li se da smo na Maksimiru bili svjedoci jedne od najljepših poslijeratnih priča Dinama?


"Da. Na prepunom Maksimiru istrčali smo s velikim samopouzdanjem. Bila je to spektakularna utakmica i svakako najzrelija prezentacije te generacije. Doslovno smo razvalili Celtic, a da nam Škoti nisu praktički zapucali na gol. Funkcionirali smo upravo savršeno u svim aspektima igre, jer jedino smo tako i mogli proći taj Celtic. Nezahvalno je uspoređivati, ali bila je to nemjerljivo bolja momčad no ova danas".


Koliko se te dvije momčadi razliku, ondašnja Croatia i današnji Dinamo?


"To je kompleksno pitanje. U to vrijeme dovodili smo najbolje hrvatske nogometaše, štoviše vraćali ih iz inozemstva i davali im novac koji nisu mogli dobiti ni vani. Imali smo u to vrijeme svi zaista sjajne ugovore i Croatija je u puno stvari bila europska momčad. Najbolji igrači nisu ni imali potrebu ići vani, a rezultiralo je to činjenicom da smo imali desetak reprezentativaca Hrvatske. Ali bilo je to jedno drugo vrijeme".

"Danas su zbog Europske unije  klubovi iz malih država prisiljeni prodavati svoje najbolje igrače vrlo rano i istodobno se puniti strancima. To može odvesti na krivi put, jer stranac mora biti uvijek bolji od domaćeg igrača inače nema svrhu. Činjenica je da Modri imaju nekolicinu koji nisu potrebni, a dosta koštaju. Ali normalno je griješiti, kao što je normalno i prodavati za egzistenciju. Eh, kakvu je Dinamo mogao imati momčad da su ostali svi na okupu."

Mislite li da je ovo, kako Zoran kaže - najbolja ekipa Dinama u posljednjih desetak godina?

"Mislim da se malo zaletio s obzirom da je odigrao tek nekoliko pravih utakmica, tek jednu u Europa ligi. Njegovu izjavu smatram prilično hrabrom, jer je stavila veliki pritisak na leđa igrača. On je ovom riječima dao svima do znanja da Dinamo ove sezone mora proći skupinu, a realno daleko je od toga. Ponavljam, Modri su odigrali tek jednu i to samo solidnu utakmicu. Zabili su iz prva tri udarca na gol, potrefilo im se."

"Da bi znali vrijedi li ovaj Dinamo zaista, treba pokazati kontinuitet. Upravo će zato utakmica u Glasgowu otkriti pravu snagu Dinama, ali i skupine u kojoj se nalaze Modri. Nema sumnje da dvoboj na Celtic Parku dolazi u optimalnom trenutku. Modri su napokon proigrali, a Celtic nazaduje već sezonama. Škotski nogomet u osjetnom je padu, još otkako su Rangersi preselili u treću ligu, a Celtic izgubio najvećeg rivala i derbi koji je podizao kvalitetu nogometa."

Kakvim procjenjujete šanse Modrih u skupini Europa lige?


"Joj, dosta mi je više tih papirnatih procjena. Kada su prošle godine izvučeni neku Ludogorec i Čornomorec bila je ista priča pa smo vidjeli što se dogodilo. Iskustvo nas uči da nema podcjenjivanja. Evo upravo ova Astra, koja je doživjela debakl na Maksimiru, je ovaj vikend remizirala sa Steauom, koja je najbolja rumunjska momčad i koja može zapapriti velikim europskim ekipama."

"Uglavnom, što želim reći. U igri je još 15 bodova i treba biti strpljiv. Na papiru zaista sve izgleda dobro, ali travnjak će pokazati pravu snagu. Na koncu, što nama uopće znači da Dinamo osigurala proljeće u Europi, dvije utakmice više. Bitnije je da Modri postanu konkurenti u Europi, prepoznatljivi u igri. Onda će ostalo stići samo od sebe".



Što očekujete na Celtic Parku?


"Očekujem da Dinamovci izađu hrabro. Sigurno da će biti teško u prvih 15-20 minuta, ali onda trebaju stati na loptu i igrati svoju igru. Celtic je jedna radna momčad koja igra industrijski nogomet, jaki u duelu i prekidu. Modri moraju spustiti loptu na travu i igrati sa što manje dodira. Škotski stoperi stoje dosta široko i bit će prilike da ih se rani iz polukontre".

"Što mogu preporučiti igračima Dinama? Da se opuste. Ovo su utakmice za koje se živi. Poručujem im da daju sve od sebe pa će biti mirni pred sobom i drugima, bez obzira na rezultat. Osobno bi bio prezadovoljan bodom. Ako ne podlegnu atmosferi, Celtic realno nema kvalitetu da se Modrima nametne kroz posjed lopte i kontinuirani pritisak".

Gdje vidite šansu u momčadi Celtica?

"Prije svega želim reći da je Soudani bez sumnje najbolji igrač Dinama. Sporan je bio njegov pristup. Prije Svjetskog prvenstva čuvao je nogice, a nakon SP-a želio je transfer u veliki klub. Kada je sve stvari sredio u glavi i podredio se momčadi, postao je ono što treba biti".

"Ponavljam, bočni igrači Celtica dižu se jako visoko i jedna pravodobna lopta prema Soudaniju ili Wilsonu Eduardo može biti ubitačna. Zar oni i nisu dovedeni da donesu prevagu u europskim utakmicama. Oni Mamiću ne trebaju za HNL-u, ovo su dvoboji gdje oni isplaćuju sve uloženo".

Pročitajte više