Mamićev zakon jedini vrijedi na Maksimiru: Nepodobnim BBB-ima na Salzburg zabranjen ulaz zbog verbalnog delikta!

Foto: Index / Mihaela Kristić 

NISU bili na "crnoj listi" do sada, ali ne mogu kupiti ulaznice za sjevernu tribinu Maksimira i utakmicu skupine Europa Lige protiv Salzburga u četvrtak, za koju su BBB-i "antimamićevci" najavili prekid bojkota Dinamovih domaćih utakmica i to povratkom na sjever, koji je počeo već prošlom utakmicom, prvenstvenom protiv Osijeka.

To je priča nekoliko Dinamovih navijača koji su se javili s informacijom kako su pokušali kupiti ulaznice za Dinamovu ključnu europsku utakmicu, ali nisu mogli. Razlog? Bili su na navednoj prethodnom susretu na Maksimiru.

Upravo je ta utakmica protiv Osijeka, odnosno povratak na sjever BBB-a koji žele Mamićev odlazak iz kluba, aktualnom Dinamu poslužila kao savršena prilika za još jedno osvježenje i proširenje "crne liste", proizvoljno sastavljenog popisa navijača Dinama koji ne smiju na stadion zato što glasno izražavaju protivljenje s načinom na kojim se upravlja klubom. Spomenuti popis onih koji ne smiju ući na Maksimir, ne sastavlja dakle policija, nego Mamićev Dinamo, čime se njegov gazda po tko zna koji put stavlja iznad zakona, eliminirajući tako neistomišljenike s tribina Maksmira.

U klubu širenje liste nepoželjnih i nepodobnih pravdaju provođenjem Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima, konkretno, članka 32. stavka 7., koji organizatoru utakmice daje za pravo da odbije prodati ulaznicu osobi za koju raspolaže saznanjem da se ranije protupravno ponašala, te se obvezuje poduzeti sve mjere za onemogućavanje pristupa navijačima na prostor sportskog objekta. Problem je što da bi netko bio obuhvaćen ovom sankcijom organizatora, mora imati sudsku presudu za navedeno kršenje zakona, a ne zato što skandira protiv Mamića.

Ali, vikanje protiv Mamića na utakmici s Osijekom, Maksimiru se tumači kao "protupravno ponašanje" i vrijeđanje na rasnoj osnovi, što je uz bacanje petardi i polomljene stolice (ili kako članak 4. istog zakona navodi "poticanje na nasilje" i "palež") u Dinamu poslužilo kao argument da odbiju prodati ulaznice za Salzburg navijačima koji su bili na utakmici s Osijekom.

Već prije utakmice protiv Osijeka, nekoliko stotina navijača nije moglo ući na stadion jer se nalaze na crnim listama.

U isto vrijeme, Mamićev Dinamo, koji navijače tjera od kluba i sa stadiona, traži njihovu podršku.

Paralelna linija zapovijedanja: Zašto Dinamo radi posao policije? 

Praksa provođenja Zakona o sprječavanju nereda na stadionima postaje skandalozna. Za njezino smo tumačenje više puta odgovore potražili u policiji, a to je slučaj i danas, nakon što je Dinamo potvrdio Indexu da odbija prodati pojedincima ulaznice za utakmicu s Red Bullom, temeljem raspolaganja saznanjima da su se isti pojedinci ranije protupravno ponašali. Poznato je, međutim, da su se navijači s pravomoćno izrečenom kaznom sukladno spornom Zakonu, dužni javiti u policijsku postaju uoči utakmice ukoliko im je propisana mjera zabrane, pa je na djelu u najmanju ruku - paralelna linija zapovijedanja?! 

"Na prošloj domaćoj prvenstvenoj utakmici između Dinama i Osijeka sa sjeverne tribine su se mogle čuti uvrede na rasnoj osnovi, a bilo je i pirotehnike. S obzirom na to da znamo kako UEFA gleda na takvo ponašanje i povijest koju Dinamo upravo zbog toga ima u njihovim natjecanjima klub je odlučio iskoristiti svoje pravo da kao organizator odbije prodati ulaznicu osobama za koje raspolože saznanjem da su se ranije protupravno ponašala. Radi se o članku 32. stavku 7. Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima", pojašnjenje je koje smo dobili iz Dinama.

Obzirom da se referiraju na utakmicu s Osijekom, nameće se zaključak da su na snazi nove liste. Upitno je još samo - čije. 

Na upit provode li ovu praksu u dogovoru s institucijama, u Dinamu nam savjetuju da tu konkretnu informaciju potražimo u policiji od koje smo, pak, zatražili pojašnjenje članka 37. Zakona o sprječavanju nereda na stadionima koji propisuje da: 

7) Organizator športskog natjecanja ili ugovorni distributer odbit će prodati ili dodijeliti ulaznicu za određeno natjecanje osobi za koju raspolaže saznanjima da se ranije protupravno ponašala te će poduzeti mjere za onemogućavanje pristupa na prostor športskog objekta toj osobi.

Pročitajte više