"Medvjedi" u Jaroslavlju: Mogu li izbjeći šesti poraz zaredom?

 

NAKON petog uzastopnog poraza i razočaranja u Čerepovcu, zagrebački Medveščak jednostavno se mora trgnuti. Pronaći snage, znanje i želje za novom pobjedom, jer ona velika protiv CSKA-a na otvaranju sezone jednostavno je poslije silnih poraza postala davna prošlost. No, "Medvjedima" neće biti lako s obzirom da slijedi novo gostovanje, i to u Jaroslavlju (petak, 17:00), piše u najavi utakmice KHL.hr

Renomirana momčad Lokomotiva inače je jedna od najboljih ruskih momčadi posljednjih godina, uvijek u vrhu KHL-a, no nikad s titulom. U ruskoj Superligi, koju je i osvojila, momčad iz Jaroslavlja bila je još bolja i uspješnija, no presjekao ju je pad aviona s igračima, odnosno ona velika tragedija 2011. godine. Iako je i danas Lokomotiv u konstantnom rastu iz sezone u sezonu te ekipa koja zbog svoje kvalitete, između ostalog, svugdje izaziva respekt.

Lokomotiv je krenuo razočaravajuće u sezonu, otprilike kao i Medveščak. No, uprava kluba iz Jaroslavlja, ne skriva da su njihovi apetiti puno veći i na samom startu sezone se zahvalio na suradnji treneru Tomu Roweu.  Nije išlo, odlučili su se na šok terapiju i novi trener je postao Petar Vorobjov i u Jaroslavlju se nadaju da "nova metla bolje mete".

Situacija prije okršaja na ledu u Jaroslavlju jest sljedeća: Lokomotiv je samo dvije pozicije iznad "Medvjeda", na desetom mjestu Zapada, koje također ne vodi u doigravanje. Ima samo bod više od Medveščaka, i to zato što je dva puta poražen u produžetku, dok Zagrepčani imaju četiri čista poraza u šest utakmica. Također, Lokomotiv ima sličnih problema što se igre tiče kao i njegov novi suparnik - neefikasnost u napadu, manjak talenta i egzekucije u ofenzivi.

Obrana je, pak, uglavnom na visini. Uz iskusnog Kazahstanca Vitalija Kolesnika, na vratima je i Kanađanin s NHL iskustvom Curtis Sanford, što je nominalno dobra podloga, međutim, ti se vratari još nisu iskazali i ušli u pravu formu, tako da u njihovoj slaboj večeri Medveščak može vidjeti i pronaći svoju šansu. Obrana je relativno dobra, na čelu sa Šveđaninom Staffanom Kronwallom, jednim od najboljih europskih bekova svih vremena koji nikad nije uspio u NHL-u (brat Niklasa Kronwalla iz Detroit Red Wingsa).

Napad je, dakle, "rak-rana" i ruske momčadi. Osim mladog Rusa Emila Galimova nitko nije ugodno iznenadio ove sezone. Dobri su još i Aleksandar Černikov te Šveđanin David Ullstrom, polivalentni napadač koji je stigao iz NHL-a i NY Islandersa. Kanađanin Stephen Dixon te ponajbolji latvijski hokejaš Mikelis Redlihs zasad nisu pokazali ništa, dok ostatku napadačkih linija, čini se, nedostaje klase. Lokomotiv možda i nikad nije bio lošiji što se rostera tiče, a zasigurno ulaska u sezonu.

Stoga Medveščak, unatoč svim porazima, u Rusiji ima šansu napraviti iznenađenje - i eventualna pobjeda zaista ne bi trebala biti šok niti nešto nemoguće. Mark French na raspolaganju ima sve igrače, osim još uvijek ozlijeđenih Michaela Ryana i Kylea Klubertanza, tako da može složiti ekipu po guštu. Danas ćemo vidjeti nove rotacije - Mark Dekanich bi trebao među vratnice, a bit će nove rošade u obrani i napadu.  Hrvatski prvak dosad je valjda naučio na (mnogim) svojim pogreškama te činjenicu da nijedna KHL utakmica nije laka i da se do pobjede ne može doći lako. Zna to i Lokomotiv koji na svom ledu ove sezone još nema trijumf.

Pročitajte više