Mladost izbjegla stečaj: Zagrepčani će davati još više novca za klub Milana Bandića

Foto: Hina

VEĆINA vjerovnika Hrvatskog akademskog vaterpolskog kluba Mladost prihvatila je plan financijskog restrukturiranja kluba, što znači da bi pred Trgovačkim sudom u Zagrebu trebala biti sklopljena predstečajna nagodba, koja bi omogućila daljnji rad klubu bez pokretanja stečaja.

Prema podacima iz dokumenata objavljenih na web stranicama Fine, plan financijskog restrukturiranja Mladosti prihvatili su vjerovnici na koje se odnosi 86,2 posto ukupnih dugovanja tog vaterpolskog kluba, dok su protiv bili vjerovnici na koje otpada 13,8 posto ukupnog duga Mladosti, i to mahom bivši igrači tog kluba.

Ukupan dug mladosti utvrđen u postupku predstečajne nagodbe iznosi više od 19,3 milijuna kuna. Nešto više od 2 milijuna kuna Mladost duguje državi, Zagrebačkom holdingu i Hrvatskom vaterpolskom savezu, koji su plan restrukturiranja prihvatili, a za plan je glasovao i predstavnik Privrede banke Zagreb, na koju 'otpada' gotovo 4,4 milijuna kuna duga Mladosti.

Najveći dio utvrđenih tražbina, više od 12,8 milijuna kuna, Mladost duguje tzv. ostalim vjerovnicima, među kojima prevladavaju bivši i sadašnji igrači Mladosti.

Protiv plana restrukturiranja bila je većina bivših igrača Mladosti koji su prijavili dugovanja, odnosno Igor Hinić, Hrvoje Brlečić, Damir Burić, Teo Đogaš, Blai Mallarach, Ivan Perić, Antonio Petković i Zdeslav Vrdoljak, kojima bivši klub duguje iznose u rasponu od 78 tisuća do gotovo 550 tisuća kuna, odnosno ukupno više od 2,6 milijuna kuna.

Mladost je dužna i četvorici sadašnjih igrača, Ivanu i Kristijanu Milakoviću, Josipu Paviću te Duji Živkoviću, ali i još nekoliko bivših igrača koji su bili za prihvaćanje plan restrukturiranja, poput Radua Cosmina, Ivana Buljubašića, Ivana Bebića, Borisa Letice i Vanje Udovičića.

Prema izloženom planu restrukturiranja, u Mladosti, nakon sklapanja nagodbe, očekuju povećanje prihoda iz plana javnih potreba Grada Zagreba, koji koristi još 800 klubova, i Turističke zajednice Grada Zagreba, a u skoroj budućnosti planirano je i potpisivanje sponzorskih ugovora. Podsjetimo, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić ujedno je i predsjednik HAVK Mladost.

Planom je predviđeno da se izvrši sanacija dugovanja prema vjerovnicima na način da se igračima 60 posto potraživanja s kamatama isplati u četverogodišnjem razdoblju dok će se ostalima vjerovnicima 40 posto potraživanja isplatiti u gotovini, a 60 posto iz sponzorskih ugovora.

Bandić će Sportski savez Grada Zagreba, kojeg je sam osnovao, udomiti za 360 tisuća kuna mjesečno!

Sportski savez Grada Zagreba uskoro bi trebao useliti u nove poslovne prostore u poslovno-trgovački i stambeni kompleks na Savskoj cesti 137, nakon što je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić donio zaključak o prihvaćanju ponude tvrtke Brimus d.o.o o zakupu tog objekta za gotovo 360.000 kuna mjesečno u idućih pet godina.

Sportski savez Grada Zagreba nastao je nakon raspuštanja Zagrebačkog sportskog saveza krajem prošle godine. Uslijedilo je otpuštanje zaposlenika, čiji se broj tijekom godina bio povećao i do tri puta.

Bandić je tada tvrdio kako je nedopustivo da četvrtina prihoda Saveza ide za sport, a tri četvrtine za plaće, te je optuživao njegovo čelništvo za rastrošnost.

Bivši Zagrebački sportski savez imao je sjedište u centru Almeria u Vukovarskoj ulici, gdje se za 3.500 'kvadrata' i 20 parkirnih mjesta mjesečno izdvajalo oko 311.000 kuna.

Savez seli u manji, ali skuplji prostor s dvoranom za treninge

Bandić je bivšem Savezu nudio preseljenje u jeftinije gradske prostore, no čelnici Saveza su to odbili tvrdeći da su to neadekvatni prostori. Novi Savez će se ipak preseliti ali u skuplje prostore - mjesečna zakupnina iznosit će 358.533,46 kuna s PDV-om i vezuje se uz paritet kuna/euro.

Novi poslovni prostor ima više od 3.300 četvornih metara ukupne površine, a tamo će biti smješteni uredi i prostori za treninge i natjecanja. Uredski prostori od oko 2.200 četvornih metara smješteni su na šest etaža, dok polivalentni prostor, gdje može biti sportska dvorana, ima oko 1.100 četvornih metara.

Ugovor o zakupu sklopit će se za potrebe korisnika Sportskog saveza Grada Zagreba i gradskih sportskih saveza Grada Zagreba, odnosno za potrebe obavljanja njihove djelatnosti, treninga i natjecanja sportskih klubova.

Sportski savez Grada Zagreba je zajednica sportskih udruga i saveza koje skrbe o razvoju djelatnosti sporta u Zagrebu, s naglaskom na promicanje omasovljenja sporta i razvoj sporta kod djece i mladeži.

Pročitajte više