Nastavlja se luda utrka: City i Arsenal podijelili bodove, Liverpoolu otvoren put prema vrhu!

Foto: Guliver Images/Getty Images

11. SVIBNJA Engleska će dobiti novog nogometnog kralja. Manchester United od davnih se dana oprostio od obrane naslova prvaka, a na to mjesto pretendiraju čak četiri kluba koja su ušla u završnu fazu velike bitke.

Prva od nekoliko ključnih dogodila se u 31. kolu Premiershipa u kojem je Arsenal na svom Etihadu zaustavio Manchester City (1:1). Nekoliko sati ranije, Jose Mourinho izvjesio je bijelu zastavu nakon poraza od Crystal Palacea, koji je slavio protiv Bluesa prvi put nakon 24 godine. Mou je potpisao kapitulaciju, apsolutnu predaju, ali kasnije ćemo vidjeti kako ništa još uvijek nije gotovo i definirano. Kako bilo, vratimo se na derbi kola koji je dodatno zakomplicirao situaciju na ljestvici.

Arsenalu treba samo jedno pojačanje koje se zove - hrabrost!

Arsenal je, kako smo rekli, remizirao sa Cityjem 1:1. Sramežljivi igrači Arsenea Wengera pažljivo su ušli u utakmicu, nisu bili dovoljno nametljivi, kao da su se bojali reprize susreta protiv Liverpoola i Chelseaja. Sjetit ćete se da su im Redsi u 20 minuta zabili četiri gola, a da im je Chelsea prije dva kola utrpao sveukupno šest komada, od toga su primili tri gola u prvih 20 minuta.

Stoga nakon što su preživjeli uvodni dio utakmice bez primljenog pogotka, Topnici su se ohrabrili te su krenuli agresivnije prema gostujućim vratima. Međutim, bila je potrebna samo jedna pogreška u veznom redu, koju je iskoristio David Silva. Španjolac je otkrio rupu kroz koju je projurio poput brzog vlaka, stigao je sve do kaznenog prostora Arsenala gdje je savršeno poslužio Edina Džeku, ali pokušaj napadača BiH reprezentacije, kojem je ovo bila 100. utakmica u Premiershipu, odbio se od stative, ali na sreću Cityja samo do inicijatora akcije Silve koji je nemilosrdno zakucao loptu iza Szczesnyja.


Hart spasio City, Englezi zadovoljno kliču pred SP: Imamo golmana!

I tada se Arsene Wenger strašno naljutio, što je očito natjeralo njegove igrače da krenu po sve ili ništa. Čim su se oslobodili straha i pustili sve kočnice, Topnici su u svakom napadu držali goste na nišanu. City je pred kraj prvog dijela disao na škrge, panično izbijao loptu u svom kaznenom prostoru i samo ih je sučev zvižduk spasio od primanja pogotka u prvom dijelu utakmice. Međutim, kratka pauza im nije pomogla da konsolidiraju svoje redove i Arsenal je svoju dominaciju naplatio u 53. minuti.

Kao u rukometnoj akciji, lopta je kružila s lijeve na desnu stranu odakle je Podolski centrirao na jedanaest metara, a tamo je gostujuća obrana zaboravila "pivota" Flaminija, koji je snažnim udarcem poslao loptu u donji lijevi kut Hartova gola. Do kraja utakmice i jedna i druga ekipa imale su fantastične prilike, a posebno pamtimo onu u 60. minuti kada je Podolski opalio s pet metara iskosa, ali lopta je od Hartove noge otišla u korner.

Liverpool u nedjelju ima veliku šansu, ali jeste li zaboravili na njihovo "božićno prokletstvo"?

Navijači Liverpoola ponovno su nabrijani i spremno dočekuju utakmicu protiv Tottenhama. Redsima se, naime, smiješi prvo mjesto na tablici, ali za to moraju pobijediti Spurse koji se neće samo tako predati. Njima igra sve osim poraza, jer imaju utakmicu više i dva boda ispred Uniteda koji se očajnički želi probiti na njihovo 6. mjesto koje vodi u Europu.

Dakle, Redsima u nedjelju neće biti lako, ali isto tako neće im biti lako ni u nastavku prvenstva. Za razliku od, recimo, Manchester Cityja, Liverpool s početkom od 30. ožujka i utakmice protiv Tottenhama ima težak i kompliciran raspored. Do kraja prvenstva Liverpool čeka ključan derbi protiv Cityja. Veliku će ulogu imati i Mourinhov Chelsea s kojim se Redsi sastaju 27. travnja, a u posljednjem kolu Liverpool na domaćem terenu dočekuje Newcastle. Liverpoolu u prilog ne ide i ono njihovo famozno "božićno prokletstvo", o kojem smo pisali baš na Božić prošle godine. Naime, Liverpool je četiri puta dočekao Božić kao vodeća momčad Premiershipa, a u nastavku sezone samo su jednom završili kao prvaci. Bilo je sezone 1987./1988., a čak tri puta ostajali bez naslova,'90./91., 96./97., 08./09.


Zanimljivo je i to da je Liverpool posljednja momčad koja je ostala bez naslova, a da je Božić dočekala na vodećoj poziciji u prvenstvu. Zašto kažemo da je to zanimljivo? Zato što su u posljednje četiri sezone naslov prvaka osvajale ekipe koje su Božić dočekale na prvom mjestu Premiershipa (Chelsea, City i po dva puta United).

City, pak, nakon Dana D protiv Liverpoola čeka jedno vrlo neugodno gostovanje i to baš u Liverpoolu protiv Evertona, ali sve do kraja prvenstva prijete im ekipe poput Aston Ville, West Hama i Sunderlanda.

Ostali kandidati: Ne vjeruj Mourinhu kad kaže da se predaje, Wenger očajnički treba trofej, naslov ili nešto slično

Mourinho je možda potpisao predaju, ali svi koji prate ovu sezonu znaju da je lukavi Portugalac u nekoliko navrata otpisivao svoju momčad pa su Bluesi, eto, nekako prošli u četvrtfinale Lige prvaka te se još uvijek tu negdje motaju oko vrha. U nekom ludom, ali realnom raspletu, Chelsea bi se evenutalnim pogreškama Liverpoola i Cityja ponovno mogao vratiti u borbu za naslov, a isto vrijedi i za Arsenal. Iako, Wenger bi mogao svu svoju pozornost skrenuti prema FA Cupu i osvajanju tog trofeja, jer će mu iduće sezone biti teško objasniti navijačima i upravi kluba zašto Arsenal još uvijek proživljava sušu i gladne godine. Uostalom, jedan dio navijača već mu je poručio pred utakmicu sa Cityjem:


Liverpool, raspored utakmica do kraja prvenstva:

1. Liverpool - Tottenham

2. West Ham - Liverpool  

3. Liverpool - Man. City

4. Norwich - Liverpool

5. Liverpool - Chelsea

6. Crystal Palace - Liverpool

7. Liverpool - Newcastle

Man. City, raspored utakmica do kraja prvenstva:

1. Man. City - Southampton

2. Liverpool - Man. City

3. Man. City - Sunderland

4. Man. City - West Brom

5. Crystal Palace - Man. City

6. Everton - Man. City

7. Man. City - Aston Villa

8. Man. City - West Ham

Arsenal, raspored utakmica do kraja prvenstva:

1. Everton - Arsenal

2. Arsenal - West Ham

3. Hull - Arsenal

4. Arsenal - Newcastle

5. Arsenal - West Brom

6. Norwich - Arsenal

Chelsea, raspored utakmica do kraja prvenstva:

1. Chelsea - Stoke

2. Swansea - Chelsea

3. Chelsea - Sunderland

4. Liverpool - Chelsea

5. Chelsea - Norwich

6. Cardiff - Chelsea

Zanima nas vaše mišljenje! Tko će biti novi prvak Engleske? Liverpool? Man. City? Chelsea? Arsenal? Vaše odgovore čekamo na službenoj Facebook stranici Index Sporta!

 

Pročitajte više