Navijač na ničijoj listi

Screenshot (HTV)

MISLAV JUKIĆ , navijač Hajduka, u ponedjeljak u Studiju 4 HRT-a pitao je načelnika uprave policije Krunoslava Borovca zašto mu je odbijena prodaja karata na Maksimiru, kada nema niti prometni prekršaj, a kamoli prekršaj iz domene navijačkog nasilja.
 
Borovec je u emisiji istaknuo kako je "tako nešto teorijski nemoguće", pozvavši ga u stanicu da mu naprave "policijsku anamnezu". Navijač Jukić je jučer bio u policiji gdje su utvrdili da nije u niti jednoj navijačkoj evidenciji,  te su iskazali sumnju da je uopće bio na utakmici,ali da će skupa s njim pregledati nadzorne snimke sa stadiona. Osim Jukićevih svjedoka i sam HRT im u tome može pomoći, jer se i na njihovim snimkama vidi da je Mislav Jukić došao na utakmicu (naslovna fotografija), piše nogometplus.net.
 
Hrabri navijač dokazao koliko je nedorečen Zakon sprječavanju nereda na športskim natjecanjima
 
Slučaj "Jukić" nije samo hrabar potez u ratu između navijača i vrhuške nogometnog saveza, već i strašan dokaz koliko je nedorečen Zakon o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima i njegov članak 32. stavka 7 koji kaže da organizator susreta na osnovu svojih ranijih saznanja o protupravnom ponašanju neke osobe može zabraniti dolazak istoj na stadion. Dinamo u posljednje vrijeme na osnovu navedenog članka zabranjuje stotinama navijača da dođu na stadion, a nitko od tih navijača nema mogućnost iznošenja vlastite obrane ili žalbe na odluku iz Dinama. 
 
Podsjetimo kako se slučaj odvijao: Jukić je sa svojom pričom izašao u emisiji "Studio 4" koja se emitirala u ponedjeljak. Povod je bio neodigrani derbi između Dinama i Hajduka, a dotični navijač pred kamerama je, prvo anonimno, zbog vlastite sigurnosti, posvjedočio kako mu je odbijen zahtjev za kupnju karte na maksimirskoj blagajni, uz obrazloženje da ima zabranu. No, on ju nema, nije nikada sudjelovao u protupravnim radnjama na stadionima, niti ima dosje, pa mu nije bilo jasno po kojem kriteriju mu je onemogućeno da uđe na stadion. Načelnik Borovec je tada uživo u studiju ustvrdio da je teško da je to istina, te da dođe u policiju na provjeru nalazi li se na famoznim listama koje je Ravnateljstvo Policije dostavilo Dinamu.
 
Istovremeno, iz Dinama tvrde da nema proširenih lista, navodeći kako nije logično da Uprava GNK Dinamo ima uvid u navijače Hajduka, a istom retorikom i argumentima, poslužio se i direktor Dinama Tomislav Svetina u svim javnim priopćenjima i TV gostovanjima nakon subote.
 
Ubrzo slijedi zaplet i iznenađenje: iz MUP-a stiže poziv u kojem se potvrđuje da je Jukić govorio istinu, te da nikada nije evidentiran ili okarakteriziran kao izgrednik. Naravno, zbog sačuvanja vlastitog obraza, Borovcu nije preostalo ništa drugo nego pokušati "dokazati" kako Jukić nije ni bio na utakmici, pa su ga pozvali da u njihovom prisustvu pogleda policijske snimke od tog dana i probaju ga naći u masi Hajdukovih navijača. Budući da Jukić ima nekoliko svjedoka koji podržavaju njegovu priču, te ga se vidi već i u kadru koje je s utakmice puštao HRT, čini se da se argumenti Borovca i Ravnateljstva policije, te Dinama demantiraju.
 
Samo dvije opcije su moguće:
 
- Ili je Borovec govorio neistinu, te Ravnateljstvo policije sastavlja liste van zakonom i internim spisima uređenim parametrima kontrolirajući građanske slobode, što baca strahovitu ljagu na kredibilitet institucije MUP-a, kao i ustavnost spornih članaka Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima
 
- Ili su Svetina, a potom Antolić, obmanuli javnost tvrdnjama da nisu samostalno širili liste. Svetina je već tvrdio kako je lista stigla iz PU Splitsko-dalmatinske, a već idućeg dana promijenio priču. Antolić je poznat i po tome što je još za vrijeme masovnih privođenja Dinamovih navijača koji su sjedili na mjestu za koje nemaju kartu, ustvrdio „ kako su se pretplatnici bunili, a prelaženje iz sektora u sektor je prekršaj“. Je li vrijeme da se traži javno očitovanje od dotičnog dužnosnika na pitanje što Dinamov Statut kaže o laganju javnosti i svojih članova?
 
Kako je navijač mogao završiti na crnoj listi?
 
Za kraj postavlja se pitanje kako je Mislav Jukić uopće mogao završiti na listi navijača kojima je zabranjeno prodati ulaznicu u Maksimiru? Sam Jukić kaže da je nedavno dao osobne podatke kod kupnje karte za Italija-Hrvatska, ali da tamo nije sudjelovao u nikakvim huliganskim ispadima, niti je evidentiran i zapisan od strane talijanske policije.
 
Je li moguće da je HNS dostavio Dinamu listu svih osoba koji su preko njih kupili ulaznice za utakmicu u Milanu? Je li moguće da je Dinamo osobama koji su trebali ući na jug, a bili su u Milanu uskratio ulazak? Pitali smo glasnogovornika HNS-a Tomislava Packa, ali na odgovor ćemo pričekati do 1. prosinca jer je Pacak poput predsjednika Šukera na poslovnom putu.

 

Pročitajte više