Nizozemska - Portugal: Hoće li se ponoviti "Nurnberški masakr" iz 2006.?

SKUPINA B je i prije početka Europskog nogometnog prvenstva slovila za "skupinu smrti". Uoči posljednjeg trećeg kola nijedna momčad nije osigurala prolazak u četvrtfinale. Nizozemce protiv Portugala samo pobjeda od dva gola razlike ostavlja u igri za četvrtfinale, dok bi Ronaldo i ekipa mogli proći i s remijem ako Danska ne pobijedi Njemačku.

Sreća za Tulipane da ne igra Maniche

Pred Nizozemcima je još teži zadatak ako se zna da su samo jednom u deset utakmica slavili protiv Portugala. Bilo je to 1991. godine u Rotterdamu. Nakon toga odigrali su dvije utakmice na velikim natjecanjima. U polufinalu Europskog prvenstva u Portugalu domaća momčad slavila je 2:1, Cristiano Ronaldo zabio je prvi pogodak za Portugal, a Maniche fenomenalnim udarcem iskosa s lijeve strane drugi.

Dvije godine kasnije u osmini finala Svjetskog prvenstva u Nürnbergu sastali su se isti suparnici, a Maniche je ponovo presudio Tulipanima. Iako su svi očekivali "ljepoticu prvenstva" Portugalci i Nizozemci su odigrali nevjerojatno grubu utakmica s čak 16 žutih i četiri crvena utakmica.

Van Marwijk: Znamo da nam trebaju dva gola i od prve minute krećemo po njih!

Paulo Bento, izbornik Portugala, smatra da će ključ uspjeha biti posjed lopte.

"Da ne vjerujem u uspjeh ne bih ni bio ovdje! Moramo kontrolirati igru, imati više loptu u posjedu i stvarati prilike. Sve ovisi o nama, pokazali smo protiv Danske veliku želju za pobjedom i nadam se da će tako biti i protiv Nizozemske. O njima znamo sve. Vole imati loptu, kontrolirati igru. Imaju odlične tehničare, ali mi se nećemo bazirati samo na protunapade", rekao je Bento.

Njegov nizozemski kolega Bert van Marwijk najavljuje ofenzivu od prve minute na gol Portugala.

"Uvijek osjećamo pritisak. Radi se o samo jednoj utakmici i znamo što moramo učiniti da prođemo dalje. Moramo pobijediti s dva gola razlike ako Njemačka pobijedi. Jedno je igrati na Europskom prvenstvu gdje imaš samo jednu utakmicu i moraš je pobijediti s 2:0, a drugo kada igraš u ligi gdje imaš 10 ili 20 prilika za popravni. Naša taktika će biti takva da od starta krenemo po te golove, a zatim čekamo i vidimo što će Njemačka napraviti", rekao je Van Marwijk koji u momčadi ima deset nogometaša koji su počeli utakmicu finala Svjetskog prvenstva 2010. godine protiv Španjolske.

Willems i Postiga ušli u povijest

Wesley Sneijder je pokretačka snaga Nizozemaca. Veznjak Intera kreirao je 15 prilika za gol svojim suigračima u prve dvije utakmice, a oni su iskoristili samo jednu. Nizozemci su uz Irce najneefikasnija momčad na prvenstvu.

Jetro Willems je postao najmlađi nogometaš koji je nastupio na Europskom prvenstvu. U utakmici protiv Danske zaigrao je s 18 godina i 72 dana i tako srušio rekord Belgijanca Enza Scife koji je 1984. protiv Jugoslavije igrao s 18 godina i 115 dana.

Fabio Coentrao, Helder Postiga, Cristiano Ronaldo i Raul Meireles su jedan žuti karton udaljeni od propuštanja sljedeće utakmice. S druge strane, u nizozemskoj momčadi su to Mark van Bommel, Jetro Willems i Nigel de Jong.

Branič Real Madrida i portugalske reprezentacije, Pepe je postigao prvi gol na ovom prvenstvu za Portugal. Isto je učinio i na Euru prije četiri godine protiv Turske.

Postiga je pogotkom protiv Danske postao tek šesti nogometaš koji je zabijao na tri različita Europska prvenstva. Prije njega su to učinili Thierry Henry, Vladimer Smicer, Nuno Gomes, Jurgen Klinsmann i Zlatan Ibrahimović.

Pročitajte više