Nova nogometna nepravda: Nizozemci golovima u 88. i 93. minuti preokrenuli vodstvo Meksika

Foto: Fotomontaža/Index

NAKON što je Čile potpuno nezasluženo ispao od Brazila, slično se dogodilo i sjajnim Meksikancima, koji su u posljednjih pet minuta prokockali vodstvo, primivši dva gola od Nizozemske. Strijelci su bili Sneijder i Huntelaar iz kaznenog udarca.

Meksikanci ni šesti put za redom ne mogu dalje od osmine finala

Iznimno pametnom i taktički gotovo savršenom partijom u 60 minuta dvoboja protiv Oranja, Meksikanci su pokazali kako nastupi protiv Brazila i Hrvatske nisu bili slučajnost već plod velike kvalitete, zajedništva i zanosa. Naizgled, presudila je tradicija, onih pet uzastopnih SP-a na kojima su zaustavljeni u osmini finala.

Fascinantna defenziva Herrerine ekipe protiv Oranja baca drugačije svjetlo na hrvatsku nemoć

Do dvoboja s Meksikom, Nizozemska je u 12 utakmica dala 30 golova, što je prosjek od gotovo tri gola po susretu, a onda gotovo sat vremena dvoboja u Fortalezi nisu zapucali na gol Ochoe. Ovaj podatak dijelom baca i ponešto drugačije svjetlo na ofenzivnu nemoć hrvatskih reprezentativaca u sudaru s El Tri-om.

Oranje žrtva vremenskih uvjeta: U Fortalezi za vrijeme utakmice 39 stupnjeva

Nizozemci su nažalost po 50 tisuća meksičkih navijača u Fortalezi bili sretniji i spretniji suparnik, iako se ne smije umanjivati njihova dominacija u posljednjih pola sata dvoboja, kada je nove čudesne obrane upisao Guillermo Ochoa. Pitanje je i koliko su vremenski uvjeti bili otežavajuća okolnost momčadi Luisa van Gaala. Naime, za vrijeme dvoboja na stadionu Castelao izmjerena je temperatura od 39 Celzijevih stupnjeva.

Odlično otvaranje El Tri-ja


No vratimo se uzbudljivim događanjima u Fortalezi, gdje su Meksikanci sjajno otvorili susret. U prvih 12 minuta, jedan od najboljih lijevih bekova na SP-u Laiyun čak je u tri navrata probio obranu Nizozemaca, a samo je nespretnost Peralte u dva navrata spasila Cillessena. U 17. minuti upisali smo prvu pravu priliku na utakmici. Nakon gužve u kaznenom prostoru Nizozemaca, Herrera je tukao s petnaestak metara, Cillessen je već bio svladan, a lopta je liznula desnu vratnicu. Tri minute kasnije Proenca je mogao dosuditi penal za El Tri, ali opasan start De Vrija na glavu Herrere nije vidio.

Dvojbene odluke Portugalca Proence

U šest minuta prije kraja poluvremena Meksikanci su upisali novu sjajnu prigodu. Bila je to sjajna dubinska lopta za Dos Santosa koji je izašao iskosa desno sam na Cillessena, međutim nizozemski vratar odlično je u padu obranio nogom. I onda u sudačkoj nadoknadi nova dvojbena situacija. Nakon kardinalne greške meksičke obrane, Van Persie se sjurio u kazneni prostor, proigrao Robbena koji je pao u startu s Marquezom. Sudac je ostao nijem i poslao igrače u svlačionicu.

Robben najavio uragan Nizozemaca u finišu susreta

Već na samom početku drugog poluvremena Meksiko je ipak poveo. Dos Santos je primio loptu na prsa na 25 metara, napravio je nekoliko koraka i efektno pogodio donji kut Cillessenova gola. Uzvratili su Nizozemci nekoliko trenutaka kasnije, ali nakon ubačaja s desne De Vrij je pucao s tri metra, a čudesnom reakcijom Ochoa izbio loptu. U 60. minuti Robben je opasnim udarcem s ruba kaznenog prostora najavio uragan u finišu da bi u 73. isti igrač izvrsno prošao po desnoj strani, prevario svog čuvara i oči u oči s Ochoom pucao u nogu meksičkog vratara.

Preokret koji podsjeća na Unitedov povratak u finalu Lige prvaka 1999. godine

Kada se činilo da Oranje više nemaju snage, ukazao se Wesley Sneijder. Nakon kornera De Vrij je bio najviši i dodao povratno gdje je na desetak metara naletio Sneijder i zakucao loptu u mrežu. Svega 200-njak sekunda kasnije Robben je teatralno pao u kaznenom prostoru, a na nevjericu tisuće navijača Proenca pokazao na bijelu točku. Posla se prihvatio Huntelaar koji je stavio točku na i ovog nevjerojatnog preokreta, koji uvelike podsjeća na onaj Manchester Uniteda protiv Bayerna u finalu Lige prvaka 1999. godine.
 

 

Pročitajte više