Od svih Hrvata Repešu razumije očito tek - Amerikanac

Foto:Cropix / Aleš Fevzer

JESU li se Repešini odabranici uspjeli iskupiti današnjom pobjedom nad reprezentacijom Gruzije nakon jučerašnje blamaže protiv Španjolske? Teško je kazati da su se iskupili, ali su pokazali želju, kao jedan od preduvjeta za nastup na europskom natjecanju. U utakmici koja je ponudila mnogo neizvjesnosti i odnijela i ono sitno preostalih živaca brojat će se samo bodovi i pobjeda koja je nas je održala u turniru.

 

>>> Tomić igra na škrge, ali navijačima odgovara punim plućima

Od samog početka osjetio se grč i strah od ponovnog debakla. Repešini igrači danas su na parketu protiv "crne mačke" skupine morali potvrditi da hrvatska reprezentativna košarka  još uvijek pokazuje znakove života.

Repeša je krenuo s Markotom u petorci koji je unio energiju i bio je okidač za ostale koji su morali potegnuti za tim tempom. Tijekom većeg dijela prvog poluvremena Hrvatska je dobro pokrivala obrambeni skok i održavala prednost od nekoliko poena, što se ipak nakon napadačke eksplozije gruzijskog Amerikanca Hickmana u finišu prvih 20 minuta pokazalo nedovoljnim za bilo kakvo značajnije rezultatsko odvajanje.

Unatoč indisponiranosti dvojca Bogdanović - Tomić koji je pred prvenstvo označeni kao glavna pokretačka snaga ove momčadi, Repeša je kroz rotaciju u drugom poluvremenu pronašao svoje strelice u vidu Didyja Drapera i Darija Šarića i na vrijeme ih ispalio u srce gruzijske obrane. Amerikanac je odigrao vjerojatno svoju najbolju utakmicu dosad u dresu hrvatske reprezentacije, utrpavši nekoliko važnih trica u trenucima kada je izgledalo da će se rezultat ponovo prelomiti na stranu suparnika.

Draper ovog puta nije igrao alibi košarku, uzevši svu odgovornost na sebe, zabijao je, asistirao i dirigirao igrom Hrvatske u najvažnijim trenutcima. Hrvatski Amerikanac bio je "spiritus movens" ekipe u drugom dijelu. Pozitivna je i Šarićeva energija i borbenost u reketu kojom je pokazao svoju igračku zrelost, ozbiljnost i ono za izbornika u ovom trenutku najvažnije, upotrebljivost.

Ante Tomić zabio je iz nemoguće pozicije za pobjedu, i odmah uzvratio navijačima za kritike.

"I što bi bilo da ovo nisam zabio?"

Hrvatska bi bila u velikom problemu već nakon dvije utakmice, a Tomić bi onda imao i pravi razlog za depru.

Gledajući ga ove sezone u dresu Barcelone, izgledalo je da se razvio u pravog centra preko kojeg napadači više olako ne lete. U Sloveniji je za sada daleko od te forme. Njegova distanciranost i strah od suparničkog igrača pod košem neobjašnjive su.

I Gruzija je pokazala greške u igri, ali dobro je da ih vidi i Repeša. Pitanje je stigne li ih ispraviti.

 

Pratite posljednje vijesti s Eurobasketa na Indexovoj temi.

Pročitajte više