Oduševio regiju: Ratko Varda u Smederevu spriječio navijače da vrijeđaju Darija Šarića

Foto: Prokom, Euroleague.net

ONE koji žele misliti da NBA košarka u Bosni i Hercegovini počinje s Mirzom Teletovićem, treba podsjetiti tko je Ratko Varda. Div iz Bosanske Gradiške, odrastao u Partizanovoj školi s dvojim srpskim i bh državljanstvom, prvi je bosansko-hercegovački košarkaš koji se otisnuo preko Atlantika. Nakon avanture u Wizardsima i Pistonsima vratio se u obilazak Europe, pa je tako ovaj centar igrao za Olimpiju, Apollon, Bešiktaš, Kijev, Real Madrid, Menorcu, Žalgiris, Khimki, Prokom, Azovmash, Radnički...

Bio je reprezentativac Jugoslavije, ali je želio zaigrati za BiH, što mu se ostvarilo u 30. godini. Nije mu uspjelo da s ekipom ode i na EP u Litvu, selektor ga nije volio, a Varda je poručio:

"Za BiH nisam igrao radi vlastitog interesa. Nastupanje za reprezentaciju sam gledao sa jedne druge strane. Želeo sam pokazati da i Republika Srpska ima dobre košarkaše. Onda su se prije EP-a događale stvari koje nisu bile u redu i nisam gtio biti dio te priče. Dres reprezentacije nisam koristio da bih se prodao jer meni to nije bilo potrebno"

Varda se skrasio u Mega Vizuri, beogradskoj hit ekipi regionalne lige koja utakmice igra malo istočnije, na desnoj obali Dunava u Smederevu.

Tamo je sinoć stradala Cibona, što je i povod ove kratke crtice. Mlada momčad trenera Dejana Milojevića okupljena je zapravo oko Varde, koji se tijekom utakmice i ponio kao najiskusniji igrač. Nekoliko tisuća ljudi nakrcalo s na tribine male hale u Smederevu, a dio se namjerio na Darija Šarića. Krenule su raznorazne uvrede, ali Varda je znao kada treba smiriti stvari.

Varda je navijače zamolio da prestanu, a oni su ga odmah poslušali. Na kraju utakmice, kada je zamijenjen, Varda je ispraćen ovacijama.

Dobri duh regije nedavno je nakon utakmice Mega Vizure protiv Zvezde poručio da nimalo ne mrzi žestokog, najvećeg rivala. "Poštujem Zvezdu koliko volim svoj Partizan", rekao je, iako su mu Delije tijekom utakmice finala Kupa cijelo vrijeme vikale "Varda ustašo".

Pročitajte više