Olimpijski pobjednik Cernogoraz: Fenomenalan je osjećaj osvojiti zlato!

SAV trud, svaka suza i svaka uložena lipa iz vlastitog džepa svela se na posljednji hitac u finalnom raspucavanju protiv Talijana Fabbrizija. Giovanni Cernogoraz se pribrao, opalio iz puške i postao olimpijski pobjednik. Zvuči tako lako...

> Drugo zlato za Hrvatsku u Londonu: Cernogoraz postao olimpijski pobjednik!

> Cernogoraz pogodio za veliki jubilej: 20 medalja - 20. medalja Hrvatske na ljetnim igrama

> Zlatni Cernogoraz - konobar koji sanja posao u MORH-u

"Ne znam...ne mogu vam opisati kako se osjećam. Imao sam tremu, to je normalno, ali ništa previše", rekao je Cernogoraz.

"Fenomenalan je osjećaj osvojiti zlato", nadodao je.

"Završilo je bolje nego što sam očekivao"

Finale je osigurao kao šesti u kvalifikacijama.

"Cilj mi je bio ulazak u finale. Kad sam to ostvario, znao sam da mogu dalje. Na kraju je završilo bolje nego što sam očekivao", uz smijeh će Cernogoraz.

"Imao sam tremu. No, ja imam svoju pripremu. Na primjer, naučio sam se smiriti disanjem. Iako sam bio nervozan prvih nekoliko 'golubova', smirio sam se i uspio."

Cernogoraz je bio fenomenalan u finalu, a samo je jednom promašio.

"Kad sam pucao zadnjeg 'goluba' vidio sam Josipa i on mi je pokazivao da sam prvi ili drugi. Nisam mogao vjerovati. Morao sam ostati sabran. Isključio sam se, bitno je da se isključite... to je tajna", rekao je Cernogoraz za HTV.

Najmlađa reprezentacija - zlatna reprezentacija

Anton Glasnović, Giovannijev kolega iz reprezentaciji, također se osvrnuo na ovaj veliki uspjeh...

"Mi smo najmlađa reprezentacija na turniru. Ljudi nas vani cijene, dok je doma drugačija situacija", priznaje Glasnović.


"Vani strijelci rade u policiji, vojsci, dok smo mi šljakeri... pomaže nam obitelj, tražimo ispričnice s posla", poručuje Anton, dok Cernogoraz nadodaje:

"Bilo bi lijepo kada bismo radili u vojsci. Tamo bi imali financijsku sigurnost, vremena za treninge...", zaključuje olimpijski pobjednik.

Jako skup sport: Puška sama vrijedi 120 tisuća kuna

Inače,  puška s kojom gađa vrijedi minimalno 120 tisuća kuna. Svaka od cijevi je unikat, rađena po mjeri sportaša koji ju je naručio. Svaka je u potpunosti ručni rad. Giovanni puca puškom talijanske firme Perazzi, to je najbolje oružje.

Svaka patrona košta 2.5 kune. U njoj je 360 kuglica promjera 2,4 milimetra, a svakodnevnom treningu ispuca se 150 patrona. Na koncu valja uračunati i glinene golubove koji koštaju 1.5 kuna. Dakle samo jedan trening košta oko 700kn, a to je sve sam financirao.

I rukometaši bodrili Giovannija

Dodajmo za kraj kako su nastup i osvajanje zlatne medalje Giovannija Cernogorza gledali su i hrvatski rukometaši. Zlatko Horvat bio je oduševljen nastupom...

"Gledali smo ga i navijali za njega. Svaka mu čast, ovo je povijesni uspjeh. Nikada ni na jednoj olimpijadi Hrvatska nije imala dvije zlatne medalje. Ipak, ovaj put mogla bi imati još koju", rekao je Zlatko Horvat.

Pročitajte više