Ovako je to izgledalo prije 20 godina: Dinamo u paklu Kantride obranio prednost iz Maksimira i uzeo Kup

Foto: Screenshot

DINAMO i Rijeka drugi put u povijesti igrat će u finalu Hrvatskog nogometnog kupa, prvi put se to dogodilo u sezoni 1993./1994., prije točno 20 godina. Slavio je zagrebački klub, tadašnja Croatia, s ukupnih 2:1, mada je morao strepiti do kraja u uzvratu na Kantridi. Modre je tada vodio Miroslav Blažević, a Riječane današnji sportski direktor Srećko Juričić.

U prvom susretu u Zagrebu domaćini su slavili s 2:0. Prvo je u 12. minuti nakon solo prodora i kombinacije s Cvitanovićem zabio Turković, a potom je Turković uzvratio asistencijom za pogodak Cvitanoviću u 48. minuti. Croatia je na Kvarner ponijela prednost od dva pogotka.
 

 
Druga utakmica 15. lipnja 1994. donijela je pravi kaos na nikad punijoj Kantridi, bakljade i tučnjave navijača, čak i na terenu, bili su uvod u susret koji je odlučivao o trofeju, a sve se nastavilo i za vrijeme susreta. Na tribinama se okupilo preko 15 tisuća gledatelja.
 
Odmah na početku susreta, u prvoj pravoj akciji, purger i veliki Dinamovac Dubravko Pavličić, koji je preminuo prije dvije godine, doveo je Rijeku u vodstvo. Skočio je visoko nakon jednog ubačaja i doveo cijelu Kantridu u euforiju, igrala se tada treća minuta, no na kraju iz brojnih pokušaja domaćini nisu uspjeli doći do drugog pogotka.
 

 
Croatia je došla do svog prvog Kupa od hrvatske nezavisnosti, od sadašnjih 12, a ostat će u pamćenju i scena Zdravka Mamića, tadašnjeg glavnog direktora kluba, na rukama igrača u tijeku velikog slavlja. Rijeci je to ostalo jedino finale u kojem je izgubila, kasnije je 2005. i 2006. došla do naslova preko Hajduka i Varteksa.

Pročitajte više