Ovako ste slagali sportsku naslovnicu u 2012.

Foto: AFP, Cropix

U 2012. godini gledali smo Europsko nogometno prvenstvo i Olimpijske igre u Londonu, kao središnje sportske događaje, ali vas je najviše zanimala navijačka problematika.

Isti scenarij čitali smo i 2011. godine, kada je Torcida okupirala vrh Indexove ljestvice najčitanijih tekstova. Ostatak je "uzurpirao" Zdravko Mamić, ali je 2012. godine bio smireniji nego inače.

U godini koju ispraćamo potvrđeno je da su navijači, svidjelo se to njima ili ne, relevantna tema. Iako nam čitatelji već godinama sugeriraju da navijači ne zaslužuju toliki medijski prostor, činjenica je da upravo čitatelji kreiraju Indexovu sportsku naslovnicu, gdje se vijesti postavljaju sukladno vašim klikovima. Pogledajte kako ste uređivali našu naslovnicu u 2012. godini, uz najljepše želje za iduću godinu od Indexove sportske redakcije.

Navijači u 2012. - Beograd, Poznanj, Varšava...

Gostovanje hrvatskih navijača u Beograd na polufinale rukometnog Eura protiv Srbije uvjerljivo drži vrh. 20 tisuća ljudi u Beogradu izviždalo hrvatsku himnu, Boysi utakmicu gledali u Vukovaru  ima 271 tisuću i 373 otvaranja. Na drugom mjestu je tekst o atmosferi u Poznjanu uoči susreta Hrvatske i Irske na Europskom prvenstvu. 234 tisuće i 425 puta je otvoren tekst Hrvatski navijači napali poljske policajce i oslobodili uhićenog suborca.

Na desetom mjestu najčitanijih tekstova je Krvavi obračun huligana u Varšavi: Poljaci se potukli s Rusima, policija upotrijebila gumene metke sa 123 tisuće 490 otvaranja.

Navijači u TOP 100 drže još pet pozicija: 32. Indexova kamera među navijačima u Poznanju -Ovako izgleda kad igra Hrvatska 35. Nismo svi ustaše, 49. Hrvatske navijače u Srbiji napali nožem i sjekirom! Kamenovani im auti, zapaljen kombi, 61. Index na ulicama Gdanjska: Hrvatski i španjolski navijači se dogovorili na talijanskom - "Croazia - Spagna due:due", 81. Pogledajte kako policija lovi Boyse po Parizu!

Najviše ste pratili "Lukin izbor"

Očekivano, najviše vas je zanimao Luka Modrić i sapunica oko njegovog prelaska u najveći klub na svijetu. Na 6. mjestu najčitanijih tekstova je Mourinho bijesan: Propada li Modriću transfer u Real? sa 148 tisuća 478 otvaranja, a poziciju iza Upisao se u zvjezdanu povijest El Clasica: Luka Modrić osvojio prvi trofej u dresu Reala s osam tisuća manje otvaranja. Ukupno među 100 najčitanijih je jedanaest tekstova o najskupljem hrvatskom nogometašu u povijesti.

Mamić u TOP 100 - 18 tekstova u 2011. godini, dva u 2012.

U 2011. godini Mamić je briljirao s čak 18 tekstova među 100 najčitanijih, ali u 2012. godini imao je mnogo manje ispada. Rezultat njegove medijske šutnje su samo dvije vijesti na Indexovoj ljestvici.

Na 36. mjestu nalazi se ekskluzivna priča o tome kako prodaju talenti u Hrvatskoj s Mamićem u glavnoj ulozi. Taj tekst ima 96 tisuća i 761 otvaranje, a tri pozicije iza je Mamić: Index i Alač su medijska mafija! s 94 tisuće i 457 otvaranja. Indexovi novinari stigli su na Mamićevu presicu kako bi Dinamovom gazdi postavili pitanja navijača na koja već dugo traže odgovore. Iako je obećao, Mamić im nije odgovorio u 2012. godini.

Mnogo više vas je zanimao Dinamo i četvrti nastup zagrebačkog kluba u Ligi prvaka. Modri u TOP 100 drže osam pozicija, a najčitaniji je tekst Nastavlja se dominacija Dinama i HNL-a: Prvi u Europi i nakon kompletiranja kvalifikacija koji ima 104 tisuće i 300 otvaranja.

"Herojska pobjeda na Meazzi" najčitanija vijest o Hajduku

Četiri teksta o Hajduku u među najčitanijim. Najviše vas je zanimalo hoće li Kerum spasiti Hajduk. Revolt naroda i Torcide pred Banovinom natjerali Keruma da spasi Hajduk ima 100 tisuća i 708 otvaranja i nalazi se na 29. mjestu. Preostala tri teksta smjestila su se pri dnu ljestvice: 82. Herojska pobjeda Hajduka: Bijeli nokautirali Inter na Meazzi! 85. "Besmrtni" Hajduk doživio novu sramotu: Istra odnijela pred bodove pred 20 tisuća navijača! 89. Vatreni derbi i tučnjava bez pobjednika, Neretljak: Sramota je da meni hajdukovac psuje majku!

"Ostali sportovi" su vaš više zanimali nego 2011.  godine

U 2011. godini u prvih 100 bilo je samo devet "nenogometnih" tekstova. U najčitanijih 100 u 2012. ima 19 tekstova koji se ne tiču najvažnije sporedne stvari.

Listu "ostalih" predvodi Baumgartner skočio s ruba svemira: "Morate otići jako visoko kako biste shvatili koliko smo mali" sa 162 tisuće i 75 čitanja. Dovoljno za treću poziciju u 2012. godini. Na listu se nakon godine izbivanja vratio Ivica Kostelić. Profesor drži 21. poziciju sa sljemenskim slalomom - Kostelić ponovo bez pobjede na Sljemenu: Hirscher novi kralj, Ivica treći i 64. poziciju s kombinacijskom pobjedom u Wengenu Kostelić doskijao do pobjede nakon velikog zaostatka

U 2011. jedan tekst o Mirku Filipoviću je bio u TOP 100. Godinu kasnije dva. 54.  Cro Cop otkriva - Zašto se divim samo Kukoču i kako bi me Kostelić mogao nokautirati i 81. Blake razbjesnio Cro Copa: Mirku nova pobjeda do K-1 naslova!

Euro 2012. - Hrvatska reprezentacija s tri teksta u prvih 10

Zanimalo vas je i Europsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini. Petnaest tekstova o Euru našlo se u 100 najčitanijih. U prvih deset su tri teksta o hrvatskoj reprezentaciji: 4. Pad s mozgom i mudima: Španjolci pobijedili uz sudački poguranac sa 158 tisuća i 217 otvaranja, 8. Navijači nisu dočekali svoje heroje - Bilić: Nije mi do ničega i 9. I Španjolci priznaju: "Stark nam je oprostio dva jedanaesterca"

Znate li uopće da su 2012. održane Olimpijske igre?

Igre u Londonu bile su najuspješnije u povijesti za Hrvatsku. S tri zlata i dvije bronce Hrvatska je zauzela 26. mjesto, ali na Indexovoj ljestvici najčitanijih samo su dva teksta o Igrama.

Zanimao vas je sukob Balića i Goluže u polufinalu protiv Francuske, te kako su na Igrama prošli olimpijci iz Bosne i Hercegovine. Bog rukometa je s pravom poludio na Golužu: "I ti mene vadiš van?" ima 102 tisuće i 284 čitanja i sedam tisuća "šeranja" na Facebooku, a Gdje počinje sport, tu prestaje Bosna 94 tisuće i 398 otvaranja.

Pročitajte više