Platini: Markovića ćemo pamtiti kao sjajnog igrača, trenera i nogometnog dužnosnika

Foto: Screenshot; GNK Dinamo

VLATKO MARKOVIĆ vodio je tijekom svoje trenerske karijere dva najveća hrvatska kluba - Dinamo i Hajduk, a povodom njegove smrti Modri su objavili priopćenje:

Dinamo tuguje, sućut izrazio predsjednik Sabora i srpski nogometni savez

"...Vlatko Marković nije u Dinamu proveo samo dio igračke karijere već je u nekoliko navrata vodio Dinamo kao glavni trener. Za vrijeme prvog mandata (1978. - 1980.) Vlatko je s modrim klubom 1980. godine osvojio Kup Jugoslavije nakon vrijedne pobjede nad Crvenom zvezdom 1:0 u Zagrebu te remija 1:1 u Beogradu. U kasnijim mandatima, u sezoni 1983.-1984. te 1990.-1992., Vlatko je ostvario još nekoliko uspjeha.

Kao kruna njegove karijere van terena bilo je golemo priznanje kada je 1998. izabran za predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza. Kroz niz godina savez je učinio kvalitetnijim, 2001. mu je osigurao i dom u Rusanovoj te je 2012. godine proglašen počasnim predsjednikom Hrvatskog nogometnog saveza.

GNK Dinamo na čelu s Upravom, igračima i stručnim stožerom ovim putem izražava iskrenu sućut obitelji i prijateljima našeg Vlatka".

Platini: Prvi put sam ga upoznao dok je vodio Nicu

Markovića se sjetila i UEFA te njen predsjednik Michel Platini, kojega je bivši predsjednik HNS-a volio zvati "prijateljem Mišelom".


UEFA je vijest o smrti objavila na službenim stranicama, a Platini je ovom prigodom rekao:

"Dok sam bio igrač, prvi put sam ga upoznao dok je bio trener Nice. Marković je imao sjajnu karijeru kao igrač, trener i nogometni dužnosnik. Uvijek ćemo ga se sjećati zbog toga". 

Josip Leko: Teško je nabrojati čime je Marković zadužio hrvatski sport

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko uputio je brzojav sućuti obitelji Vlatka Markovića u povodu njegove smrti...

"Sa žaljenjem sam primio vijest da je preminuo gospodin Vlatko Marković, dugogodišnji bivši predsjednik Hrvatskoga nogometnog saveza. Teško bi bilo nabrojati čime je sve gospodin Marković zadužio hrvatski nogomet i sport općenito. Kao igrač, kao trener i kao nogometni djelatnik, gospodin Marković je svakako obilježio modernu hrvatsku sportsku povijest te hrvatskom sportu dao nemjerljiv doprinos. Za vrijeme njegovog mandata na čelu Hrvatskoga nogometnog saveza, hrvatska se nogometna reprezentacija plasirala na nekoliko europskih i svjetskih prvenstava te si kontinuitetom rezultata osigurala status jedne od najboljih svjetskih nogometnih vrsta današnjice. Poštovanoj obitelji upućujem u ime Hrvatskoga sabora i u svoje osobno ime izraze sućuti povodom smrti gospodina Markovića", stoji u Lekinom brzojavu.

Bandić: Zadužio je zagrebački sport

"U povodu smrti dugogodišnjeg predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza gospodina Vlatka Markovića, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić uputio je obitelji telegram sućuti:

Smrću Vlatka Markovića hrvatski sport ostao je bez jednog od svojih najboljih nogometaša svih vremena, uglednog sportskog dužnosnika, osvjedočenog domoljuba i počasnog predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza. Našeg Vlatka, s kojim sam imao čast i privilegiju prijateljevati, s njim se družiti i surađivati na mnogim društvenim i sportskim projektima – krasile su plemenite ljudske vrline i visoka sportska etika. Na tom tragu trajno je zadužio zagrebački sport i Grad Zagreb.

Cijeloj obitelji upućujem izraze iskrene sućuti. U ovom tužnom času u mislima s vama", stoji u Bandićevoj objavi na Facebooku.

FSS odao počast Markoviću

Markoviću je počast odao i Fudbalski savez Srbije, a njegov nekadašnj srpski kolega Tomislav Karadžić uputio je HNS-u telegram sućuti.

Pročitajte više