Pogledajte svečano otvaranje 17. Mediteranskih igara: "Neka pobijede prijateljstvo, bratstvo i mir"

Foto: Agencija Anadolija; HOO

SVEČANIM defileom sportaša, predstavnika 24 zemlje, na stadionu Mersin, izgrađenom za potrebe igara u istoimenom gradu u Turskoj, govorima uglednika i kulturno-umjetničkim programom, službeno su otvorene 17. Mediteranske igre.

Hrvatska delegacija na stadion je izašla kao osma, a predvodio ju je stjegonoša, zlatni olimpijac Giovanni Cernogoraz.
 

Erdogan: Šta god bila naša vjera, nacija ili jezik, svi naši narodi inspirisani su zvijezdanim nebom iznad Meditarana

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan i predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Jacques Rogge uvodnim govorima otvorili su 17. Mediteranske igre.
 

 
Premijer Turske Recep Tayyip Erdogan, pozdravio je prisutne riječima:

“Od srca bih zaželio sreću svim sportašima. Turska je sretna zbog organizacije ovog događaja. Kao što znate igre su trebale biti organizirane u susjednoj Grčkoj, ali iz nekih razloga nisu. Samo u 18 mjeseci, u tako kratkom periodu pripremljeni su svi sadržaji, sva infrastruktura, kako bi sve bilo spremno za večeras. Želim opet čestitati i zahvaliti svima koji su sudjelovali u organizaciji. Mersin će promovirati toleranciju, ljubav i mir", pojasnio je Erdogan.

On je poručio da "nas Mediteransko more ne udaljava, nego zbližuje".

Mersin je samo proba za OI 2020.

Turski premijer je poručio da su Mersin i Mediteranske igre na neki način "samo proba, uvod u organizaciju Olimpisjkih igara 2020. godine u Istanbulu".

"Mersin je samo proba, jer se ustvari pripremamo za olimpijadu u Istanbulu 2020. godine. Nadam se da će naši prijatelji iz 24 zemlje biti prisutni i u Istanbulu 2020. i osjetiti našu gostoljubivost. Mediteran njeguje povijest prijateljstva, bratstva i tolerancije. Šta god bila naša vjera, nacija ili jezik, svi naši narodi inspirirani su zvjezdanim nebom iznad Meditarana. Mediteran je mir, ljubav, dijeljenje, prijateljstvo, bratstvo svih zemalja. Mediteran je Bijelo more i želimo da ostane takvo, čisto. Ne želimo da se Mediteran ikad uprlja ljudskom krvlju i suzama. Želimo da 17. Mediteranske igre približe sve nas, učine nas još bliskijima, prisnijima”, poručio je Erdogan.


“Neka pobijedi prijateljstvo, bratstvo i mir. Neka Mediteran bude pobjednik”, rekao je Erdogan.

Suat Kilic, ministar omladine i sporta, zahvalio je predsjedniku Međunarodnog olimpijskog odbora Jacquesu Roggeu, turskoj vladi, te svima koji su učestvovali u organizaciji

“Posljednjih 18 mjeseci radili smo na organizaciji ovog događaja. Zahvaljujem svima koji su uzeli učešće u organizaciiji ovog značajnog događaja, posebno premijeru Recepu Tayyipu Erdoganu, koji je pratio napredak organizacije”, poručio je.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Jacques Rogge, podsjetio je da je Turska nakon 41 godinu ponovo domaćin Mediteranskih igara. Poželio je dobrodošlicu svim sportašima, rekavši kako je “fair play bitniji od pobjede, a poštovanje prema protivniku mora vladati i u trenucima pobjede i poraza”.

Zastave 24 države učesnice 17. Mediteranskih igara u turskom gradu Mersinu, današnjom svečanom ceremonijom razvijene su uoči svečanog otvaranja igara. Svečano otvaranje okončano je svečanim vatrometom.

4.500 sportaša iz 24 države

17. Mediteranske igre održat će se od 20. do 30. juna, a natjecat će se oko 4.500 sportaša iz 24 države, a po prvi put na MI nastupa i Makedonija. U njihovoj pratnji bit će 1.500 trenera i uglednika. Natjecanja će se odvijati na 52 sportska borilišta u pet gradova. Igre čini 31 sport, od čega su 24 olimpijska.


Inače, Mediteranske igre organizuju se svake četiri godine a na njima učestvuju zemlje Mediterana. Ideja za održavanjem Mediteranskih igara prvi put potekla je na Olimpijadi u Londonu 1948. Godine, čiji idejni kreator bio je predsjednik Olimpijskog komiteta Egipta Muhammed Tahir. Cilj Mediteranskih igara je bio da se okupe sportaši različitih vjera, nacija i kultura iz zemalja Evrope, Afrike i Azije kako bi jačali osjećaj prijateljstva i jedinstva.

Prve Mediteranske igre održane su u Egiptu 1951. godine dok je najviše medalja na ovom takmičenju osvojila Italija, i to 1.967. Drugoplasirana po broju odličja sa 1.550 medalja je Francuska. Slijede Španija sa 1.126 medalja, te Turska sa 637. Sportaši bivše SFR Jugoslavije do raspada zemlje 1992. godine „uzeli“ su 558 medalja, te su i danas peti na listi sa najviše trofeja na MI. Vrijedi istači i da su Mediteranske igre održane 1979. godine u Splitu (Hrvatska).

Spotaši na 17. Igrama stižu iz: Albanije, Alžira, Andore, Bosne i Hercegovine, Cipra, Crne Gore, Egipta, Francuske, Grčke, Hrvatske, Italije, Libanona, Libije, Makedonije, Malte, Maroka, Monaka, San Marina, Sirije, Slovenije, Srbije, Španjolske, Tunisa i Turske.

Hrvatsku predstavlja ukupno 102 sportaša: 

Atletika (5)

Ivana Lončarek – 100m prepone
Sandra Perković – disk
Ana Šimić – skok u vis
Martin Marić – disk
Marin Premeru – bacanje kugle

Badminton (2)
Zvonimir Đurkinjak, Zvonimir Holbling – pojedinačno i parovi

Biciklizam (1)
Josip Rumac – cestovna utrka

Boćanje (2)
Iva Vlahek – precizno izbijanje
Leo Brnić – brzinsko i precizno izbijanje

Boks (1)
Josip Bepo Filipi – do 91kg

Gimnastika (2)
Marijo Možnik – preča
Robert Seligman – konj s hvataljkama

Hrvanje (3)
Neven Žugaj – do 74kg, grčko – rimski način
Nenad Žugaj – do 84kg, grčko – rimski način
Dominik Etlinger – do 66kg, grčko - rimski način

Jedrenje (6)
Tina Mihelić – klasa Laser Radial  
Enia Ninčević – klasa 470  
Romana Župan – klasa 470
Tonći Stipanović – klasa Laser
Šime Fantela – klasa 470
Igor Marenić – klasa 470

Judo (2)
Marijana Mišković – do 63kg
Tomislav Marijanović – do 81kg

Karate (5)
Ivana Bebek – borbe do 61kg
Ana-Marija Čelan – borbe od 68kg
Jelena Kovačević – borbe do 55kg
Azra Saleš – borbe do 68kg
Danil Domjoni – borbe do 60kg

Mačevanje (1)
Bojan Jovanović – floret

Odbojka - ž (12)

Samanta Fabris, Karla Klarić, Laura Miloš, Bernarda Ćutuk, Ivona  Ćaćić, Bernarda Brčić, Mirta Bašelović, Iva Jurišić, Lucija Mlinar, Anamarija Miljak, Martina Malević, Katarina  Pilepić

Odbojka na pijesku (2)
Pero Križanović, Nikša Dell''Orco

Plivanje (1)
Sanja Jovanović – 50m leđno

Rukomet - m (16)
Ivan Pešić, Ivan Stevanovic, Hrvoje Batinović, Lovro Šprem, Jerko Matulić, Nik Dominik Tominec , Marino Marić, Filip Gavranović , Josip Vidović, Ivan Slišković, Marko Matić, Luka Stepančić, Robert Markotić, Igor Karačić, Stefan Vujić, Damir Batinović

Rukomet – ž (16)
Marina Razum, Ivana Kapitanović, Katarina Ježić, Dragica Džono , Andrea Čović, Nataša Janković, Ivana Milić, Iva Pongrac, Ekatarina Nemaškalo, Lana Franković, Jelena Vidović, Petra Oštarijaš, Sonja Bašić, Žana Čović, Iva Milanović Litre, Marta Žderić

Skijanje na vodi (2)
Pavle Zobundžija, Feruccio Mužić – slalom

Sport invalida – plivanje (4)
Marcela Mikulčić, Nataša Sobočan – 100m slobodno
Kristijan Mamić, Kristijan Vincetić – 100m slobodno

Streljaštvo (5)
Snježana Pejčić - 10m zračna puška, 50m puška 3 pozicije 
Marija Marović - 10m zračni pištolj, 25m pištolj
Giovanni Cernogoraz - Leteće mete (trap)
Bojan Đurković - 50m puška 3 pozicije, 50m puška prone, 10m zračna puška
Saša Špirelja - 10m zračni pištolj

Vaterpolo (13)
Josip Pavić, Marko Bijač, Nikša Dobud, Ivan Krapić, Andro Bušlje, Ivan Milaković, Luka Lončar, Sandro Sukno, Petar Muslim, Luka Bukić, Maro Joković, Paulo Obradović, Anđelo Šetka

Veslanje (1)
Marcela Milošević – samac

Pročitajte više