Prosinečki: Real mi je draži od Barcelone, Ancelotti je stvorio momčad koja se želi nadigravati

Foto: Guliver Image/Getty Images

SPEKTAKULARAN, sadržajan i uzbudljiv El Clasico je iza nas. Real je nadahnutom igrom pobijedio Barcelonu, a Luka Modrić iskazao se protiv najvećeg rivala i svima je još jednom dokazao da je nagrada španjolske lige za najboljeg zadnjeg veznog igrača otišla u prave ruke. 
 
Hrvatska nogometna reprezentacija će 12. studenog u Londonu igrati prijateljsku utakmicu protiv Messijeve Argentine, a četiri dana kasnije na San Siru nas čeka okršaj s Italijom u sklopu kvalifikacija za Euro 2016. u Francuskoj.
 
O svemu tome razgovarali smo s Robertom Prosinečkim, jednim od rijetkih igrača koji je imao čast nositi dres i Reala i Barcelone.
 
"Koliko sam vidio i čitao, Real je zasluženo pobijedio. Odigrali su jako dobro i ofenzivno i defenzivno, nadigrali su Barcelonu upravo njenim oružjem – igrom i željom za nadigravanjem i drago mi je da je nogometni svijet mogao uživati u sjajnoj utakmici dva nogometna velikana.''
 
Kako objašnjavate takvu transformaciju u igri Reala, kad znamo da je kraljevski klub godinama igrao sasvim drugačije protiv Katalonaca? 
 
''Naravno da je tu u prvom planu presudan trenerski rukopis Carla Ancelottija, koji je shvatio da Madrid i navijači Reala ne traže samo rezultat, oni žele i spektakl i dominaciju. Ancelotti je doveo Jamesa Rodrigueza i Kroosa, koji su mu trebali za takav način igre.
 
Real je godinama dominirao protiv slabijih momčadi, no u susretima s Barcelonom su se uglavnom branili i čekali neke pogreške protivnika i vrebali kontru. Danas Real ima trenera koji želi igrati nogomet, koji se želi nadigravati i unaprijed se veselim nastavku sezone jer me baš zanima rasplet. Premda je Atletico i ove sezone jak, iako je tu i opasna Sevilla, sumnjam da će se netko moći ugurati u borbu za naslov između Reala i Barcelone."
 
Imali ste čast igrati i za Real i za Barcelonu. Koji vam je klub ipak draži?
 
''Teško mi je na ovo pitanje odgovoriti. Po uspjesima, statusu, organizaciji, Barcelona i Real su dva gotovo ista kluba i zaista je teško među njima raditi neke usporedbe i tražiti razlike. Jednako uživaš u igri, neovisno igraš li za Real ili za Barcu. Ako baš moram odgovoriti na ovo pitanje, reći ću Real jer je moj početak bio baš u Madridu, ali načelno sam najzadovoljniji kad obje momčadi igraju vrhunski nogomet i kad se bore za prvo mjesto, a evidentno je da će to i biti tako ove sezone.
 
Bit će još uspona i padova kod obje te ekipe, jer sezona je duga, no po nekom mom viđenju Real i Barcelona su europski i svjetski vrh i one će međusobno odlučivati o trofejima i u španjolskoj, a lako moguće i u Europi.''
 
 
Luka Modrić jedan je od nositelja igre Reala i službeno najbolji zadnji vezni Primere.
 
''O Luki nema potreba nešto previše pričati. Njegove igre dovoljno govore o kakvom se igraču radi. Naravno da mu je u početku trebao neki period da se privikne i na Madrid i na novu sredinu, ali na klub takve veličine kao što je Real. To nikome nije lako, vjerujte mi. No Luka je taj dio odradio fantastično, gotovo odmah se nametnuo kao vođa sredine terena, igra sjajno, napreduje iz utakmice u utakmicu i ja mu na tome čestitam.''
 
Luka je u Realu konstanta, no kako vidite poziciju Ivana Rakitića, koji tek treba u Barceloni steći takav status?
 
''Čim te Barcelona kupi to je već fantastično dostignuće, dokaz da si dosegnuo sam vrh. Raketa tamo igra. U redu, nije sad počeo u derbiju, no to ne znači ništa. Trener je smatrao da mu je iz nekih taktičkih razloga Xavi u tom trenutku potrebniji i to je to, ali je u svim ostalima započeo utakmicu.
 
Rakitić se već prilagodio na Barcelonu i ne sumnjam da će Barcelona itekako profitirati od njega. Za razliku od Luke on ima tu prednost što je godinama u Španjolskoj, što je bio vođa i najbolji igrač jedne jake Seville, a vrijeme će pokazati kako će Raketa postati neizostavni dio moćne Barcelone.''
 
Sad kad ste spomenuli i Sevillu potrebno je i reći da ste u svojoj karijeri nastupali za klub iz Andaluzije. Poznato vam je ime Ramon Rodriguez Verdejo?
 
''Kako ne, pa s Monchijem sam i igrao. U moje vrijeme on je bio golman u Sevilli, a sad je jedan od najuspješnijih sportskih direktora na svijetu. Svi ovi super rezultati koje Sevilla ostvaruje posljednjih godina su njegovo djelo. Godinama posluju na isti način i godinama su u vrhu. Kupi jeftino, a dobro, a onda prodaj skupo. Za mali novac kupe igrače poput Baptiste, Alvesa ili Rakitića, a onda ih za silne milijune prodaju u Real ili Barcelonu. I tako godinama.
 
Imaju fenomenalan skauting, a i njihova škola je sjajna. Njihovi igrači od Ramosa, Navasa ili Reyesa prodani su u velike klubove za velik novac, a od tog novca klub živi godinama. Sigurno je da je to jedan fenomen, no to nije slučajno, to traje duže vrijeme i na tome im skidam kapu.''
 
Nakon prva tri kola kvalifikacija za Euro hrvatska reprezentacija je ostvarila maksimalan učinak. Kako vidite igru Kovačeve reprezentacije?
 
''Rekli ste da smo ostvarili maksimalan učinak. Tri utakmice i devet bodova. Dakle, bolje ne može. Naravno da je i tu bilo nekih problema. Prva utakmica protiv Malte nije bila baš najspretnije odrađena, a i jedan dio meča s Bugarskom smo se mučili. No, ovo je tek početak kvalifikacija, igramo zaista dobro, imamo dobru ekipu i jedni smo od rijetkih koji imaju u ovim kvalifikacijama ovakav učinak. Ne vidim razloga zašto tako ne bi bilo i dalje. Ima nas četiri milijuna, a svi bismo mi htjeli da budemo svjetski prvaci. Ne ide to baš tako.''
 
Maksimalan učinak imaju i Talijani, naši sljedeći protivnici u kvalifikacijama. Što očekujete da će se dogoditi 16. studenog na San Siru?
 
''Očekujem da će se Talijani postaviti kao favoriti. Talijani su uvijek Talijani, a pogotovo što još igraju na domaćem terenu. S Conteom su dobili jednu dimenziju više, progres je očit u odnosu na blijedi nastup na Svjetskom prvenstvu. Dobili su čitav niz novih igrača, koji se žele nametnuti i dokazati, igraju dosta čvrsto i s puno trke i sigurno je da nam tamo neće biti lako. Recimo da je ipak Italija lagani favorit, no uvjeren sam da Hrvatska može jako dobro odigrati i na kraju ostvariti dobar rezultat.''
 
Četiri dana prije utakmice u Milanu u Londonu Vatreni igraju prijateljski meč s Argentinom. Prema informacijama koje imamo iz oba tabora, Hrvatska će se najjačoj postavi Argentini suprotstaviti s B reprezentacijom. Mislite li da je to pogrešna odluka izbornika Kovača?
 
''Nikako. On najbolje zna u kakvom mu je stanju momčad, na koji način želi odigrati protiv Italije i koji igrači su mu za to potrebni, tako da je njegovo pravo kao izbornika da odluči s kakvom će postavom igrati protiv Argentine. E sad, ne znam kakav je dogovor s organizatorima, hoće li se inzistirati da u London dođemo s najboljim igračima ili ne, no u svakom slučaju prijateljska utakmica je jedno, a kvalifikacijska utakmica s Italijom nešto sasvim drugo. Jasno da se sve treba podrediti Talijanima.''
 
Kako komentirate nastupe Rijeke i Dinama u Europi?
 
''Rijeka me oduševila. Nakon nespretnog i po meni nezasluženog poraza u Liegeu, onako dobro odigrati doma protiv jedne Seville i uvijek nezgodnog Feyenoorda, fantastična je stvar. Nizozemci nisu imali ni grama šanse, a kako se Sevilla spasila, to valjda ni njima samima nije jasno. Riječani su dokazali da se sa svima mogu ravnopravno nositi, posebice kad igraju na Kantridi.
 
Dinamo je već druga priča. Ne znam što bih rekao. Jednostavno to ne izgleda dobro. Je li problem u igračima, treneru, u selekciji tih igrača, načinu vođenja, zaista ne znam, ali to sve skupa jako loše izgleda. Celtic je pobijedio Dinamo, a u utakmici protiv Red Bulla bilo je vidljivo da Dinamo ne može ozbiljno parirati  Austrijancima. Kad kažemo da ni Celtic, ali ni taj Salzburg ne spadaju u kremu europskog nogometa, onda je jasno da postoji problem". 

Pročitajte više