Prosvjed ogorčenih rekreativaca dočekao Šukera na slavlju početka gradnje kampa! "Tko vam daje pravo da našu djecu tjerate odavde?"

Foto: Hina

SVEČANOST početka gradnje kampa HNS-a na mjestu sportkog centra za građane na zagrebačkim Sveticama, odmah pored stadiona Maksimir, kojom su Davor Šuker predsjednik HNS-a i Ivica Lovrić, Bandićev sportski namjesnik, označili početak radova, "pokvarili" su brojni okupljeni rekreativci.

Njih više desetaka, čiji će sportovi i hobiji, pa i oni sami, biti protjerani sa sportskog centra za građane na Sveticama kada se ovdje budu pripremale sve nogometne reprezentacije Hrvatske, glasno su i argumentirano prosvjedovali tijekom formalne ceremonije i protokolarnih novinarskih pitanja.

Dok su Šuker i Lovrić pozirali, rekreativci atletičari, tenisači, nogometaši i košarkaški hakleri, te broja djeca i mladi koji se bave popularnim street workoutom, okružili su ih i upadali im u riječ:

"Gdje je natječaj da se ovo mjesto prepusti HNS-u, tko vam daje pravo da našu djecu tjerate odavde? Ovaj sportsko-radnički centar je nama sve, a sada ćete nas protjerati, a ovdje će dolaziti ekipa s Ferrarijima! Otkud pravo Bandiću da gradsku imovinu, kojom se služe građani, ukazom predaje nogometnoj reprezentaciji?"

Ogorčeni i bučni, rekreativci i sportaši amateri bijesni su zbog toga što gradnja kampa znači njihovo protjerivanje sa ŠRC Svetice, ali nijednog trenutka nisu prešli granicu civiliziranog prosvjedovanja.

Međutim, pod snagom njihovim argumenata i potpuno umjesnih pitanja, Davor Šuker se povukao, i prekinuo svoje protokolarno slavljeničko izlaganje.

"Ne možemo ovako razgovarati, ovo nije ni vrijeme ni način", rekao je predsjednik HNS-a i za sutra sazvao konferenciju za medije.

Na to mu je prišlo nekoliko prosvjednika, koji su se redom predstavili kao studenti i mladići koji se na Sveticama cijeli život rekreativno bave sportom, te su Šukera pitali kakav je to način da se kamp za pripremu profesionalnih sportaša radi usred grada pri čemu se sa sportskog centra za građanstvo, građani protjeruju.

"Gdje se to kamp reprezentacije gradi usred grada, a posebno da se njime otima prostor za rekreaciju tisućama građana i djece? Pa nama je ovaj sportski centar sve, tu smo odrasli i od djetinjstva ovdje treniramo i vježbamo! Tko ima pravo to uzeti našoj djeci, koje je u proljeće i ljeto ovdje na stotine?", pitali su se stanovnici okolnjih kvartova, kao i jedan rekreativac koji ovdje dolazi čak iz Novog Zagreba.

"A što bi trebali, pripremati se i graditi kamp pored aerodroma?", odvratio je Šuker i nezadovoljnicima poručio da dođu s njim razgovarati u sjedište HNS-a, gdje će ih rado primiti i saslušati.

"Atletsku stazu ćemo očuvati, a teniskih terena grad Zagreb ima dovoljno. Bit će to kamp na ponos svih nas, nećemo ga ograditi bodljikavom žicom", kaže Šuker, iako je jasno da će neki sportovi ipak iščeznuti sa Svetica kao što je situacija s tenisom.

Također, jasno je da će reprezentativci tijekom korištenja kampa, uživati posebne mjere osiguranja. Možda ne u vidu bodljikave žice, ali dovoljno čvrste da im se osigura privatnost. Gradnja kampa počinje uskoro, rekao je Šuker i dodao da očekuje i pomoć Uefe.

Inače, HNS sredstva Uefe za ovaj projekt već ima na računu, još od vremena kada je bio aktualan projekt kampa u Tuhelju, ali kako se ona smiju trošiti isključivo namjenski i uz predočenu projektnu dokumentaciju, uskoro, kada prema Šukerovim riječima, "budemo imali maketu", dokazi da na Sveticama neće biti samo još jedan kamen temeljac za Potemkinovo selo, bit će poslani u Nyon.

 

Pročitajte više