Reporteri bez granica: Bahreinski šeik ne može voditi FIFA-u

Foto: Hina 

IZBOR člana kraljevske obitelji iz Bahreina, Šeika Salmana, za predsjednika Svjetske nogometne federacije (Fifa) bio bi neprihvatljiv, ocijenila je međunarodna nevladina organizacija za zaštitu novinara Reporteri bez granica.

"Šeik Salman, kao član kraljevske obitelji, predstavnik je vlasti koje su godinama vršile pritisak na novinare i blogere zbog njihove kritike. Njegova kandidatura očigledan je pokušaj Bahreina da iskoristi sport kako bi uljepšao sliku kraljevstva", navode Reporteri bez granica u priopćenju kojim apeliraju na članove Kongresa koji danas u Zuerichu biraju novog nasljednika Josepa Blattera.

Reporteri bez granica ocjenjuju da vlasti Bahreina od 2011. godine vrše pritisak na novinare, kada su zemlju potresli masovni antivladini protesti.

"Najmanje 14 novinara još uviek je zatvoreno u Bahreinu, a samo su radili svoj posao", navode Reporteri bez granica koji su na ljestvici slobode medija od 180 zemalja Bahrein postavili na na 161 mesto.

Šeik Salman bin Ibrahim al Khalifa predsjednik je Azijske nogometne konfederacije i uz Giannija Infantina najveći favorit za pobjedu.

 

Pročitajte više