S(p)retna pobjeda uz dosta muke: Jelavić zabio Makedoniji za trijumfalni početak kvalifikacija!

HRVATSKA nogometna reprezentacija na Maksimiru je u prvom kolu skupine A kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo pobijedila Makedoniju 1:0. Zabio je Nikica Jelavić, u 69. minuti, na asistenciju Marija Mandžukića.

Nakon što su Makedonci od prve sekunde (Eduardo u 58. pogodio vratnicu) stjerani u mišju rupu visokim presingom naših nije izgledalo da će Hrvatska do posljednjih trenutaka strepiti za pobjedu. Ipak, knjiže se prva tri boda, isto tako i nemjerljivo veća borbenost, ali Makedonci su dali misliti Igoru Štimcu uoči najtežeg gostovanja u skupini.

Od prve sekunde naši su krenuli visokim presingom, koji je vrlo brzo mogao dati ploda - već spomenutu akciju na isteku prve minute Eduardo nije okončao pogotkom nakon što ga je uposlio Perišić. Još je nekoliko minuta trajala ofenziva u kojoj su Makedonci sumanuto izbijali lopte, a naši pleli mrežu oko njihovog gola - bezuspješno, kao i u većem dijelu utakmice.

Sreća se osmijehnila Štimcu: Da je bomba Pandeva ušla...

Nestalo je nakon toga žara među našim reprezentativcima, a prvi put su Makedonci dali do znanja kako će pokušati doći do pogotka u devetoj minuti - Popov je osvojio dobrih 30 metara terena i fino ostavio loptu za Tričkovskog koji s lijevog krila ulazi u sredinu i puca, ali nije bilo potrebe za intervencijom Stipe Pletikose.

U 20. minuti sporna situacija - poslije udarca iz kuta nastala je gužva pred vratima Hrvatske, a Pandev srećom nije dobro primio loptu na osam metara - pokušao ju je stići, ali pao je poslije kontakta s Pletikosom. Izraelski sudac pokazao je na korner što je razbjesnilo Pandeva i stručni stožer Makedonaca. Veliki broj nepovezanih dodavanja u igri naših rezultirao je nezadovoljstvom tribina, koje je moglo kulminirati u 32. minuti, da Srna nije s gol-linije odbio udarac glavom Šikova poslije kornera.

Iz prekida, uglavnom kornera, pokušavala je Hrvatska, a kada se čekao kraj prvog dijela, uslijedila je bomba Gorana Pandeva. Napadač Napolija silovito je ljevicom opalio s 20 metara, Pletikosa je već bio svladan, ali ispriječila se greda, od koje se lopta odbila u polje.

Ista priča u oba poluvremena: Nakon žestokog početka i presinga dozvolili Makedoncima da se razmašu

Na poluvremenu je Štimac Rakitića ostavio u svlačionici i umjesto njega uveo Kranjčara kojeg je poslao na mjesto iza najisturenijeg napadača, a Luku Modrića vratio na centralnog veznog. I izgledalo je to puno bolje s Lukom kao glavnim organizatorom igre, ali ponovno se nakon 10-ak minuta totalne ofenzive, Makedonija počela otvarati i u kontranapadima tražiti prigodu za pogodak.

Prvi od dva ključna poteza dogodio se u 62. minuti, kada je Štimac umjesto Eduarda uveo Jelavića, a drugi sedam minuta kasnije kada je Nikica glavom u mrežu proslijedio Mandžukićevu povratnu loptu nakon što je akciju započeo Luka Modrić.

Ozljeda Ćorluke pokvarila slavljeničko raspoloženje

Poslije toga je bilo očito da naši čekaju kraj, a Makedonci nemaju snage za pravi odgovor. Raspoloženje je pokvarila ozljeda Vedrana Ćorluke, koji je 10 minuta prije kraja morao izaći iz igre, a zamijenio ga je Domagoj Vida. Ostaje pitanje hoće li Čarli biti spreman za ogled s Belgijom, koji je na programu u utorak u Bruxellesu.

Pročitajte više