Ščeglov i Šprajcer prodaju Istru Amerikancima: "Za desetak dana ćemo naći rješenje"

Foto: Regional Express

PREDSTAVNICI američkih investitora koji žele kupiti NK Istru 1961 bili su danas u Puli na nastavku pregovora s čelnicima pulskog prvoligaša.

"Pregovori se nastavljaju oko kupovine udjela gospodina Ščeglova, vjerujemo da će se za desetak dana naći konačno rješenje", rekao je izvršni direktor Istre Neven Šprajcer, prenosi RegionalExpress.

Podsjetimo, američki investitori predvođeni Michaelom Gloverom prvi put su iskazali interes za preuzimanje Istre 1961 u jesen 2013. godine nakon što su u Hajduku dobili odbijenicu. Priča je nakon toga stala, a aktualizirala se ove zime kada je pulski gradonačelnik Boris Miletić potvrdio intenzivne pregovore s Amerikancima.

Detalji pregovora još nisu poznati, kao ni plan koji Glover i društvo imaju za klub.

"Dogovor je da sve ostane poslovna tajna dok ne dođe do rješenja", dodao je Šprajcer: "Ako dođe do prodaje, vjerujemo da će se klub financijski stabilizirati i da će već sljedeće sezone napraviti iskorak na tablici i daj bože jednoga dana igrati u Europi".

Miletić, Ščeglov i Šprajcer u pregovore ubacuju i budući kamp na Marsovom polju

Istra je od 2011. godine u rukama ruskog tajkuna Ščeglova koji je za oko 6 milijuna kuna kupio većinski paket (51%) dionica, ali nije donio najavljena ulaganja već Istra do danas dijeli tešku sudbinu većine hrvatskih klubova, no ima sreću što još uvijek dobiva milijunske svote iz gradske blagajne i boravi na gradskom stadionu. Grad Pula vlasnik je preostalog udjela u klubu.


U Istri 1961 računaju na buduće planove izgradnje nogometnog kampa na Marsovom polju, kojeg bi gradili u suradnji s HNS-om, a gradonačelnik Miletić otkrio je kako bi se tamo moglo naći mjesta za sportski kampus i sadržaje sportske medicine, za što su interes pokazali i spomenuti američki investitori.

Širićev kompanjon i dalje nedodirljiv

U pregovorima s Amerikancima redovito sudjeluju Ščeglov, Miletić i Šprajcer, na čiji status u klubu i hrvatskom nogometu nije utjecala ni nepravomoćna presuda za podmićivanje čelnika sudačke organizacije niti istraga za financijske malverzacije u danas propalom NK Karlovcu.

Podsjetimo, Šprajcer je prije manje od godinu dana nepravomoćno osuđen za davanje mita Željku Širiću u zamjenu za "pošteno suđenje" Karlovcu. Sutkinja Mihaela Grahovac Šprajceru je dodijelila 10 mjeseci uvjetno s rokom kušnje od 4 godine te četiri godine izbivanja iz nogometa. Dok je čekao pravomoćnost presude, Šprajcer je ponovo uhićen zbog istrage u NK Karlovac za što još čeka početak sudskog postupka. Unatoč tome, Šprajcer je dobio podršku vodstva Hrvatskog nogometnog saveza i jednoglasno je izabran za predsjednika karlovačkog Županijskog saveza kojeg zastupa u Skupštini HNS-a, dok je u tijelima lige i Saveza predstavljao i NK Istru 1961. Šprajcer je tek nakratko prošlog proljeća smijenjen s pozicije u pulskom klubu zbog drugog uhićenja, zamijenio ga je sin vlasnika Alexandr Ščeglov, da bi se Šprajcer nekoliko mjeseci kasnije ponovo vratio na mjesto direktora kluba.

Među hrvatskim prvoligašima još samo četiri kluba nisu pokrenula preoblikovanje. Jučer je Zdravko Mamić najavio početak Dinamovog, a preostali su Lokomotiva, Zagreb i Slaven Belupo.

 

Pročitajte više