Sljeme opet zove: Za vikend na Crvenom spustu međunarodno FIS Masters natjecanje

MEĐUNARODNO FIS Masters Kup natjecanje održat će se na Crvenom spustu na Sljemenu od 17. do 18. veljače (petak i subota).

Prvog dana na rasporedu je u 18 sati noćni veleslalom na Crvenom spustu za žene i muškarce - C, B i A kategorije.

Idući dan, u 16:00, također na Crvenom spustu počinje prva vožnja slaloma za žene i muškarce C, B i A kategorije, dok drugi lauf starta tri sata kasnije.

Na natjecanju mogu sudjelovati samo natjecatelji i natjecateljice stariji od 30 godina, koji su prijavljeni u svojim nacionalnim skijaškim savezima. Žene su grupa C i natječu se u starosnim godinama po 5 godina (30-34, 35-40...). Muškarci se natječu u grupi A, u godinama od 30 do 54, a u grupi B stariji od 55 godina.

Interesantno je istaknuti da je najstariji aktivni Master u Europi Švicarac Ernst Berger iz Berna (rođen 1919.). Natječe se u starosnoj katerogiji od 90 do 94 godine. Ove je godine na slalomu za FIS Masters Cup (FMC) u švicarskom Veysonazu pao i slomio rebro, tako da ove sezone vjerojatno više neće nastupiti. Lani je na Svjetskom prvenstvu u Andori bio bolji u superveleslalomu i do 33 godine mlađih natjecatelja.

U Hrvatskoj 28 registriranih mastera

Kod žena više nema tako starih natjecateljki kao kod muškaraca. Najstarija je Maria Gesumina Suster, Talijanka rođena 1933.

Hrvatska je prisutna na međunarodnim Master natjecanjima od 2001. godine, a danas je registrirano 28 mastera, od toga 7 žena. Najstariji član je rođen 1945., a članica 1949. godine. Za sada su svi iz Zagreba i većinom su kao mladi bili natjecatelji.

Prva FIS Master natjecanja u slalomu i veleslalomu Hrvatskoj su od strane međunarodne FIS organizacije odobrena prošle godine,  te su se održala na Sljemenu, a već ove godine dodijeljena su na nam i prva slalomska i veleslalomska FIS MASTER CUP natjecanja.
FMC natjecanja su amaterska, te su kao svjetski kup kod profesionalaca. Sve to možete pogledati na  www.fis-ski.com.

Pročitajte više