Slovenski golman spasio Atletico u madridskom derbiju Lige prvaka, Realovci izmlatili Mandžu

Screenshot: Youtube

"PRVO POLUVRIJEME" madridskog derbija u četvrtfinalu LP proteklo je u znaku Jana Oblaka, koji je obranio pet velikih prilika Reala i najzaslužniji je što Atletico za tjedan dana na Santiago Bernabeu ide s 0:0 iz prve utakmice. Obje momčadi tamo će biti bez po jednog igrača koji je večeras dobio suspendirajući žuti karton: Atleticu će nedostajati Mario Suarez, Realu neće nastupiti Marcelo.

Real ni u sedmoj utakmici ove sezone nije uspio pobijediti Atletico, ali je konačno bio puno bolji, posebno ako usporedimo s posljednjim međusobnim susretom, kada je prije dva mjeseca Atletico, također na svom terenu predvođen Mandžukićem slavio 4:0.

Na ovoj utakmici Mandžukić se nije istaknuo golovima, nego prljavštinom, nervozom i tučnjavom s Ramosom i Carvajalom, s kojima je razmijenio dosta udaraca. Potpuno je poludio nakon što sudac Mažić Ramosovo laktarenje u skoku u 50. minuti, nakon kojeg je Mandžo završio krvave glave, nije kaznio kartonom. Pravdu je odlučio dijeliti sam, pa je povratkom u igru nakon ukazane pomoći, odalamio Ramosa i dobio žuti karton. 

Nakon toga je sparing-partnera našao u Carvajalu, koji ga je opalio poslije svađe i naguravanja i prošao nekažnjeno. Mandžukić je opet krenuo u osvetnički pohod i vratio Carvajalu, ali je i on ostao bez kartona, koji bi mu bio isključujući. Sve ovo pokazuje koliko je srpski sudac Milorad Mažić očajno sudio utakmicu koja je očigledno bila preveliki zalogaj za njega.

Za razliku od kolege iz reprezentacije, Luka Modrić kod Reala istaknuo se igrom. U Realovoj momčadi "bez defenzivnog veznjaka", na njemu je bila velika odgovornost, ali bio je na razini koja se od njega očekuje. U napadu je bljesnuo tri puta: Kada je u prvom dijelu sjajno sačuvao loptu od tri uzastopna oštra strarta suparnika, kao i kod dva dobra i snažna udarca s 20-ak metara, ali su oba prošla malo iznad prečke.

Sve što je išlo ispod prečke, čudesno je branio Atleticov golman: U 3. minuti Bale je projurio kroz rupu nastalu u sredini, izašao sam pred Atleticovog golmana, koji sjajnom obranom spašava vrata. Šest minuta kasnije, Ronaldo je opalio iz slobodnjaka s 30-ak metara, ali Oblak opet drži Atletico u igri bacanjem u svoj donji desni kut.

Nakon pola sata, Bale je odlično opalio s 20-ak metara, ali Oblak još jednom jako dobro brani. Brzo zatim, James tuče ljevicom s 20 metara, ali slovenski golman i dalje je zaslužan što Real već nije riješio plasman u polufinale. Pred kraj prvog poluvremena, Oblak se još jednom nadvio pred svoj gol: Varane je nakon kornera domaćina uzeo loptu i pretrčao tri četvrtine terena, dodao je Benzemi, ovaj proslijedio za Jamesa, čiji prizemni udarac iz gola vadi raspoloženi golman.

Tijekom impresivne Oblakove predstave i Mandžukićevih krvavih bitaka, prisjetili smo se prve Atleticove utakmice u Ligi prvaka na početku sezone, kada je vice-prvak u 1. kolu skupine gostovao kod Olympiacosa. Iako je Miguel Moya sjajno branio od početka sezone, Simeone je na vrućem gostovanju dao priliku Slovencu koji je tog ljeta kupljen od Benfice za rekordnih 16 milijuna eura. Prema onome što je tada pokazao u porazu (2:3), činio se daleko od Courtoisovog nasljednika.

Mandžukić je i tada ozlijeđen u borbi sa suparnicima, ali puno teže nego sada. Usprkos tome, uspio je zabito gol u Pireju i to sa slomljenim nosom. Oblak je nakon loše utakmice tada preseljen na klupu, a Mandžukić se uskoro vratio s maskom.

Ako Atletico želi proći na Realovom stadionu, gdje je posljednjih godina slavio već nekoliko puta, Oblak će morati ponoviti večerašnju predstavu, dok će Mandžukić morati biti puno bolji.

 

Pročitajte više