Španja: Tek kad izjednačimo Janicu i Kralja napravit ćemo korak naprijed

Foto: Nenad Dugi/Cropix

POTICANJE svijesti javnosti o važnosti paraolimpijskog pokreta od izuzetne je važnosti za hrvatski sport i društvo u cijelini, poruka je s ovotjednog druženja naših proslavljenih paraolimpijaca sa sedmom silom. Bila je to prilika i da naši sportaši otkriju kako su ušli u svijet paraolimpizma.

Branimir Budetić treći je hrvatski sportaš koji je osvojio medalju na dvjema paraolimpijskim igrama, broncu u Londonu, te srebro prije pet godina u Pekingu. Osim što je vrhunski sportaš, Budetić je prva osoba s invaliditetom koja uspjela redovno upisati Kineziološki fakultet u Zagrebu. Budetić, koji se prvo bavio rukometom, u djetinjstvu je zbog bolesti ostao bez vida na lijevom oku, dok je na desnom oku slabovidan. Otkrio je i jednu anegdotu s fakulteta.

"To je bila scena, imate jedan veliki amfiteatar i ja na prvom predavanju iz anatomije sjednem odmah u prvu klupu, a iza mene sve do petog reda prazno. Ostali su mislili, gle čovjeka u prvoj klupi,  šteber", kaže Budetić.

Uz obveze na fakultetu, Budetića uskoro očekuje Svjetsko atletsko prvenstvo u Lyonu za osobe s invaliditetom.

"Bit će isto jako teško, bit će svi dečki koji su bili u Londonu, a vidjet ćemo što će biti, a ono dobar dan, dobar sat, dobra minuta da legne jedna hitac i to je to", ističe Budetić.

Stolnotenisačica Anđela Mužinić još je jedna mlada nada hrvatskog paraolimpizma. Prije teške prometne nesreće, nakon koje je ostala paralizirana, bavila se odbojkom. Osim što je morala promijeniti sport, pristup treninzima ostao je isti.

"U životu je sad samo malo teže, imam više prepreka, kao što su stepenice, no dobro, sad su dizala u modi. Ali  nisam se puno promijenila, moj način života. Ali drugi su se više brinuli o tome kako će to sve izgledati, kako ću prihvatiti tu novu situaciju, ali eto, vidjeli su da sam velika pozitivka i da je sve to noramalno", govori Mužinić.

Anđelu uskoro očekuje EP u Italiji. Cilj joj je ući među 8 najboljih u pojedinačnoj konkurenciji, a u ekipnom natjecanju očekuje medalju.

Mihovil Španja višestruki je nositelj odličja s brojnih natjecanja te vlasnik nekoliko svjetskih i europskih rekorda. S plivanjem se počeo baviti zbog dječje paralize, da bi postao najtrofejniji hrvatski sportaš uopće. Nakon umirovljenja, koristi svaki javni nastup za promicanje paraolimpizma.

"I tek kada u isti kontekst, u istu rečenicu budemo stavljali Darka Kralja, Janicu Kostelić, Gorana Ivaniševića i Anu Sršen, kad ih počnemo percipirati kao jednako vrijedne članove našeg društva, onda ćemo moći krenuti naprijed", poručuje Španja.

Hrvatski paraolimpijci dosad su osvojili 14 medalja, samo u Londonu prošle godine pet čime je Hrvatska zauzela 58. mjesto na ljestvici osvajača odličja.

Pročitajte više