Štimac: "One koji me kritiziraju nabijem na onu stvar, a Perkoviću iz Dragovoljca se poserem u usta"

Foto: Ronald Goršić / Cropix

IGOR ŠTIMAC gubi živce. Do sada se s kritikama nosio samo drsko, a sada to radi i vrlo prosto. Nisu mu sjele kalkulacije o njegovoj stručnosti nakon utakmice u Beogradu.

"Sve smo napravili kako treba, ali realizacija je u jednom dijelu zakazala. I povukli smo se deset metara previše. Tu su nam ulazile njihove tri polušpice i radili probleme. Pitajte Srebrića, bio je na sastanku prije utakmice. Pitajte ga što sam igračima rekao da moraju raditi", pravdao se Štimac u noćnom razgovoru s novinarima.

Stoperi me moraju ozbiljnije slušati što govorim

"Olić, Mandžukić i Eduardo imaju naviku da su, čim dođemo u posjed lopte, prsima uz stopera. Trebaju biti u međuprostoru. Stoperi, pak, određuju gdje će biti obrana i oni me moraju početi ozbiljnije slušati, imaju dovoljno iskustva i inteligencije"

Imali smo ih!

Zašto Hrvatska nije uzvratila Srbiji?

"U petoj minuti Mandžukić je fino otvorio prostor Eduardu, samo da je primio loptu desnom nogom - ide na gol. Detaljni je plan bio da Kovačića i Perišića ubacimo kada se izmore i preuzmemo posjed. Imali smo ih...."

Osvrnuo se na igru Dejana Lovrena koji je plivao na lijevom beku, na svojoj neprirodnoj poziciji.

"Lovren je sad standardni član prvog sastava iz nekoliko bitnih razloga; izdanje iz Lihtenštajna je jedno, drugo što Vida nema minutažu u Kijevu. A Lovren je očistio glavu, preporodio se i došao je u pravu sredinu. Ako gledamo od jedan do pet, njegovu igru ocijenit ću s čvrstom četvorkom", pojasnio je izbornik i poručio da ne planira podnijeti ostavku ako Hrvatska ne izbori Svjetsko prvenstvo.

"Ne brinite vi za mene. Imam izbor ići raditi, ali obožavam živjeti u Hrvatskoj. Niti ćete vi definirati kakav sam trener niti hrvatska javnost, nego to kakve ću ponude imati i koga ću voditi.  Pitanje je što znači biti uspješan u kvalifikacijama? Čime se to mjeri? Koji su to parametri?Jednostavno je to, tko se plasira na veliko natjecanje dobiva plus, tko ne prođe pada. Ako pitate hoću li podnijeti ostavku - hoću vraga."

Štimca čeka susret s Belgijom, koja je praktički osigurala odlazak u Brazil.

"Sjećate li se da sam na početku kvalifikacija rekao da će Belgija za godinu dana biti u Top deset? Nije mi problem reći da su bolji od nas. Bit će dark horse SP-a, kao što smo mi to nekada znali biti"

Atmosfera je rasulo, samo u Osijeku nam nisu zviždali

Štimac je dao podršku Mihajloviću, jer "je nemoguće raditi uvjetima linča, kakav vlada u srpskom nogometu"

"Ajmo se svi zapitati što to radimo. Imamo devet bodova više od Srbije, a atmosfera je kod nas rasulo. Gdje smo mi to imali publiku osim u Osijeku? I protiv Srbije bi nam zviždali, da nismo dobro krenuli. Zar smo mi svjetski prvaci?"

Ne, ali očekuju se dobre igre reprezentacije.

"Na osnovu čega? Evo htio sam poslati poziv Tinu Jedvaju za Koreju, mogao je debitirati, ali Roma ga ne želi pustiti. Takvim klubovima pozivi se šalju dva tjedna prije"

Čekaju nas dokvalifikacije, Štimac samo želi da igrači budu zdravi.

"Tako ću se i postaviti u preostalim kvalifikacijskim utakmicama. Rezultat me tu ne zanima, mi smo svoj rezultat ostvarili u Beogradu, a oni koji će mi suditi prema rezultatima preostalih susreta u skupini, njih nabijem na neku stvar. Bitno je ono što dolazi kasnije"

Pojasnio je i zašto se okrenuo Zdravku Mamiću, gospodaru hrvatskog nogometa.

"Kad je Željko Jovanović postao ministar došao sam k njemu, donio kompletnu dokumentaciju i rekao: "Ovo dokazuje da sam ja predsjednik HNS-a." Na to mi je uzvratio: "Pusti prošlost, kaži što ti možeš napraviti u budućnosti." Unaprijed mu nisam bio po volji. I nakon toga taj isti čovjek govori da je nogomet močvara koju treba isušiti. Mamić je jedini koji se izborio s navijačima, menadžerima i svima ostalima koji su uzeli klubove pod svoje. Najsposobniji je od svih"

Odgovorio je i predsjedniku Dragovoljca Ivici Perkoviću, koji kaže da je u reprezentaciju mogao pozvati i kojeg igrača iz Sigeta.

"Zna se u kojim klubovima tražim reprezentativce, a ovima iz Sigeta poserem se u usta"

>>> Hrvatski navijači složni: Štimac i Mamić uništili reprezentaciju

Pročitajte više