Štimac i Mamić odveli reprezentaciju do katastrofe, više nikoga ne mogu prevariti

Foto: HINA

KATASTROFA! Bezidejna, nemoćna i nemotivirana reprezentacija Hrvatske izgubila je na Maksimiru od Belgije 1:2 u 9. kolu kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo koje se sljedeće godine održava u Brazilu.

Pobjedom je Belgija osigurala nastup u Brazilu, prvi na Svjetskom prvenstvu nakon dvanaest godina. Hrvatska će, pak, u dokvalifikacije, osim ako Štimac ne dobije šamar i u posljednjem kolu u Škotskoj, a poklope se drugi rezultati kojima bi Hrvatska postala najlošija drugoplasirana momčad kvalifikacija.

Novi neuspješni Štimčev eksperiment

Igor Štimac ponovno je odlučio eksperimentirati protiv najjačeg suparnika u kvalifikacijama. I dok je u prvom susretu suparničkog izbornika Marca Wilmotsa pokušao iznenaditi postavljanjem u momčad debitanta Josipa Radoševića, večeras je na Maksimiru debitirala njegova 3-4-2-1 formacija.

S trojicom u obrani, bez suspendiranih Srne i Šimunića, Štimac je pokušao dobiti igrača više u veznom redu, te tako parirati moćnim veznjacima Belgije. Lijepo je to izgledalo na papiru i u prvih deset minuta utakmice u kojima se gosti nisu mogli sastaviti s loptom. Međutim, sve se raspalo zahvaljujući Ivanu Perišiću. Štimac mu je dao priliku u prvih jedanaest iako je ove sezone katastrofalan u Wolfsburgu, a Perišić se na ukazanom povjerenju izborniku odužio asistencijom za vodeći gol Belgije. Na sredini terena se malo zabunio, zamijenio hrvatske i belgijske igrače, te omogućio Lukakuu da izađe sam ispred Pletikose i rutinski ga matira za svoj službeni prvijenac u belgijskom dresu.

Rakitićevi centaršutevi - nikakav problem za Belgijce

Nakon primljenog gola Štimčeva momčad je pala. Modrić i društvo iz veznog reda nisu uspjeli kreirati niti jednu priliku usamljenom Mandžukiću, a i kada bi izborili korner ili slobodan udarac onda bi to upropastio katastrofalnim centaršutevima indisponirani Rakitić. Jedini put kad je kapetan Seville uspio pronaći suigrača u gostujućem kaznenom prostoru dogodilo se u 21. minuti, ali je Mandžukić napravio prekršaj u napadu.


Bezidejnost...

Moćni Lukaku

U najavi susreta belgijski stručnjaci su poručili Wilmotsu da Lukaku, kojeg je Mourinho iz Chelseaja ove sezone poslao na posudbu u Everton, mora igrati jer je to tip napadača koji maestralno koristi slobodan prostor. I to smo imali priliku vidjeti u 38. minuti. Oslobodio se Lukaku svih svojih čuvara, istrčao fantastično kontranapad i onda još jednom bez problema prevario Pletikosu za 0:2. Već tada su pokisli gledatelji, zbog obilne kiše i sramotne igre Štimčevih izabranika, počeli napuštati maksimirske tribine.

Jeste li primijetili Nikolu Kalinića na travnjaku?

Još jedan "sjajan" potez napravio je Štimac u poluvremenu utakmice. Krivca Perišića je ostavio u svlačionici, a Mandžukiću ubacio pomoć u liku Nikole Kalinića. Napadač Dnjepra je u 45 minuta uspio ostati nevidljiv, te je Hrvatska s njim na travnjaku imala igrača manje.

Hrvatska nije uspjela napraviti pritisak u drugom poluvremenu, te je Belgija sigurnom, borbenom i čvrstom igrom čuvala prednost. Mogli su je i povećati da Pletikosa nije zaustavio udarac Fellainija s tri metra u 76. minuti.

Kranjčar u deset minuta napravio više nego svi ostali zajedno za cijelu utakmicu

Tek ulaskom Kranjčara Hrvatska se uspjela približiti gostujućem vrataru Courtoisu. Prvi pokušaj veznjaka QPR-a je završio visoko iznad gola, ali je drugi put sjajno pucao s desetak metara i u 83. minuti smanjio prednost Belgije.

Jedinu priliku za izjednačenje Hrvatska je propustila u 89. minuti. Mandžukić je dobio upotrebljivu loptu, drugu na susretu, ali Courtois je bio brži, te je istrčavanjem otklonio opasnost.

Štimčeva, Mamićeva i Šukerova reprezentacija u 90 minuta napravila je jednu priliku i jednu polupriliku. Što bi tek bilo da su Belgijci u Zagrebu bili kompletni...

Pročitajte više