Šuker, Bandić i prijatelji iz Remetinca otvorili muzej hrvatskog nogometa

Foto: Hina

NA ATRAKTIVNOJ lokaciji, u samom središtu Zagreba, Hrvatski nogometni savez (HNS) u ponedjeljak je otvorio Informativno-multimedijski centar "Budi ponosan", svojevrstan muzej hrvatskog nogometa u kojem se posjetitelji mogu upoznati s njegovom bogatom poviješću.
 
Kroz muzej posjetitelji prolaze kao kroz stadion
 
Muzej je zamišljen tako da posjetitelji imaju dojam kao da obilaze stadion. Tako su u prostoru "svlačionice" predstavljeni trofeji koje su hrvatski klubovi osvajali tijekom povijesti, od naslova prvaka Kraljevine Jugoslavije, naslova prvaka i pobjednika Kupa SFRJ, te naslova prvaka i pobjednika Kupa Hrvatske. U tom dijelu predstavljeni su i dresovi hrvatske nogometne reprezentacije kroz povijest, od kojih je najzanimljiviji dres iz 1907. godine s utakmice Hrvatska - Slavia Prag. Poseban odjeljak posvećen je dresovima reprezentacije s velikih natjecanja na kojima je Hrvatska sudjelovala od samostalnosti, a koji dolaze iz privatne kolekcije poznatog novinara i publicista Andrije Kačića-Karlina.
 
Nakon prolaska kroz "tunel" dolazi se u glavni dio "teren" na kojemu se na nekoliko ekrana izmjenjuju kratke biografije najboljih hrvatskih nogometaša kroz povijest.
 
Na ekranima podsjetnik na najvažnije utakmice hrvatske reprezentacije
 
Posjetitelji se na nekoliko ekrana mogu podsjetiti i detalja s najvažnijih utakmica hrvatske reprezentacije, kako onih koje su završavale velikim pobjedama, tako i onih nakon kojih su "vatreni" napuštali teren pognutih glava.
 
Na odjeljku "tribine" postavljene su fotografije hrvatskih navijača u prepoznatljivih dresovima kako bodre reprezentaciju uz poruke sadašnjih i bivših igrača koje pozivaju na sportsko navijanje, a obilazak centra završava odjeljkom u kojem su izložene neke od knjiga koje se bave poviješću hrvatskog nogometa.
 
Centar "Budi ponosan" u Petrinjskoj ulici na samom uglu s Trgom bana Jelačića otvorili su zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik HNS-a Davor Šuker, a bili su tu i njihovi najbliži suradnici i bivši stanovnici zatvora u Remetincu, Damir Vrbanović (afera s ugovorima Dinama), Zdenko Antunović i Ivica Lovrić (obojica u aferi Agram).
 
Šuker zahvalio Bandiću na ideji za "spektakl u turističkoj ponudi"
 
"Zahvalio bih se svima koji su dali doprinos u izgradnji ovog multimedijskog centra i želio bih da što više hrvatskih građana i turista, stranaca koji posjećuju grad Zagreb dođu ovdje i upoznaju se s poviješću hrvatskog nogometa. Hvala gradonačelniku Bandiću na ideji i na podršci u izgradnji ovog centra, jer hrvatski nogomet nije samo onih 90 minuta kada se igra. Hrvatski nogomet su i navijači i ljudi koji rade oko njega. Putovao sam svijetom i vidio puno lijepih projekata i nadam se da će svi posjetitelji uživati u našem muzeju. Jer, najvažnije je da čuvamo svoju povijest, jer nogomet će se igrati i nakon nas. Vjerujem da će ovaj muzej biti pravi spektakl u turističkoj ponudi grada Zagreba", izjavio je predsjednik HNS-a.
 
"Mi smo imali viziju ovoga centra i danas ju želimo podijeliti s vama. Naš klub je Hrvatska, imamo mi svaki svoj pojedinačni klub, ali zajednički su naši 'vatreni', naša hrvatska nogometna reprezentacija. Kada ste u konkurenciji 209 zemalja svijeta 14., onda to zavređuje veliki pljesak. Mi smo mala zemlja, ali zemlja ponosnih ljudi, a upravo takvi su i naši nogometaši", istaknuo je zagrebački gradonačelnik prilikom otvaranja.
 
Ulaz u Informativno-multimedijski centar bit će omogućen bez naknade svim posjetiteljima, a bit će otvoren u danima od utorka do subote od 10 do 20 sati. Cijeli centar prilagođen je i posjetiteljima iz drugih zemalja jer je sav sadržaj dostupan i na engleskom jeziku.

Pročitajte više