Šuker i društvo "vizionara": Ligu će spašavati sastančenjem i - lijepom slikom u medijima

U OPATIJI je održan sastanak Udruge prvoligaša, a za razliku od svog prethodnika Vlatka "nema nikih problema" Markovića, Šuker ovakve mitinge neće propuštati.

Neiscrpna tema, o kojoj je staro vodstvo rotirano novim funkcijama, raspravljalo pod toplinskim udarom u primorju bio je domaći nogomet. Odnosno, kako ga pokrpati da izdrži još samo ovu godinu. Prije konačnog reza na Ligu 10 koja bi trebala počistiti siromašne iz prve lige i nekim čudom vratiti ozbiljan nogomet. To, nažslost, nema puno veze s formatom natjecanja, koliko god on bio dobar predizborni materijal. Priznao nam je to uostalom i Igor Štimac nakon ustoličenja na klupi reprezentacije. Kako bilo, taj je posao sada na njegovim nadređenima.

Šuker: Moramo vratiti vjeru u HNL!

"Želimo svima vratiti vjeru u hrvatski nogomet, a naravno prvi način je da se plasiramo na Svjetsko prvenstvo u Brazilu te da drastično poboljšamo HNL. Jednostavno, moramo samo vratiti vjeru u našu ligu. Na nama je da pružimo svima podršku, a ne samo klubovima iz prve HNL. Nema potrebe da bježimo od problema, vidite da smo ovdje, a uskoro ćemo imati još jedan sastanak gdje ćemo ponovno tražiti rješenje za probleme koji muče HNL", rekao je novopečeni predsjednik HNS-a, Davor Šuker pred predstavnicima Udruge prve lige, na čelu s predsjednikom Komenom.

Fond solidarnosti - spas za potonule hrvatske klubove?


On je izrazio je nadu kako će stvari krenuti prema bolje, a ponudio je i neke konkretne ideje koje će uskoro krenuti u realizaciju.

"Svi znamo da nakon loše prošle sezone ima puno prostora za napredak. Međutim, normalno je da svi očekuju neke nove probleme u HNL-u, naročito financijske, ali mi ćemo osnovati fond solidarnosti koji će reagirati kad stvari zaguste", rekao je Komen, koji se osvrnuo i na medije.

"Molim vas, vrijeme je i da mediji počnu pisati pozitivnije vijesti", rekao je Komen.

A pogledamo li posljednjih dana vijesti iz domaćeg nogometa, naći ćemo optužnicu protiv donedavnih potpredsjednika HNS-a, čelnika sudačke organizacije i tajnika jednog kluba. Tu su i suspenzije Šibenika i Hajduka zbog nerješenih dugovanja, suci koji se i dalje biraju prema nejasnim kriterijima te osobe u sukobu interesa ili pod optužnicama za razna kaznena djela. Nekako se pozitivne stvari u hrvatskom nogometu, ako ih uopće ima, teško ističu pored tolikih negativnosti.

Inače, planira se i povećanje budžeta Udruge prvoligaša. Prošle sezone on je iznosio oko 13 milijuna kuna, a Komen se nada da će se taj budžet do sljedeće sezone udvostručiti.

"Trudit ćemo se i doista se nadamo da se taj budžet poveća barem dvostruko. Bitno je također da se on i s godinama povećava".

Skansi: Obračunat ćemo se s huliganima

Sastanak nije propustio ni Petar Skansi, no s obzirom da je gostujući i na Skupštini i održao dirljiv govor o HNS-u - perjanici među savezima, pa je jasno da njegova nazočnost baš i nema previše smisla. Skansi je pripremio izlaganja o navijačima.

"Vrijeme je da se obračunamo s huliganima, ja sam osobno pobornik edukacije, ali kada edukacija zakaže onda nastupa represija. Na sljedećem ćemo sastanku raspravljati upravo o huliganizmu, a tamo će biti prisutni predstavnici iz ministarstva sporta i pravosuđa, HNS-a i MUP-a", rekao je Skansi, a zatim nadodao:

"Želim izraziti potporu novom vodstvu HNS-a, a isto tako bih zamolio medije da ne zaborave pisati o pozitivnim stvarima koje se događaju u hrvatskom nogometu i sportu općenito", za kraj će Skansi.

Možemo dakle zaključiti da "nova" vlast HNS-a raspad domaćeg nogometa kreće sastavljati - razgovorima s resornim ministarstvima i pozitivnom slikom u medijima. Odmah je i jasnije zašto su na Skupštini rekli da "nema potrebe da iznose program, jer će oni svoje pokazati"

Pročitajte više