Težak udarac Platiniju - Primeira izgurala Championnat: Francuzi više ne spadaju u "lige petice"!



ISPADANJE Olympique Marseillea u četvrtfinalu Lige prvaka označilo je veliku promjenu u odnosu snaga među najjačim nogometnim ligama Starog kontinenta. Naime, Le Championnat više ne spada u popularne lige petice, a mjesto uz Premierligu, Primeru, Bundesligu i Serie A, osigurala je portugalska Primeira.

Talijani sljedeće sezone sa samo tri predstavnika u Ligi prvaka

Benficinim plasmanom u četvrtfinale Lige prvaka, odnosno Sportingovim Europa lige, Portugal je prešao Francusku po broju bodova, te sada ima 54.679, odnosno 0.501 više od Francuske. Bodovna razlika može se i povećati ukoliko Benfica izvuče bilo kakav pozitivan rezultat u uzvratnoj utakmici četvrtfinala Lige prvaka na Stamford Bridgeu (Chelsea) ili pak Sporting prođe u polufinale Europa lige preko ukrajinskog Metalista.


Čime će to rezultirati? Osim udarcem na ego Francuza, ničim bitnim. Od sezone 2013./2014, treći predstavnik francuske lige morat će kvalifikacije započeti u trećem pretkolu umjesto u play-offu. Zbog dobrih rezultata još prošle sezone Portugalci su osigurali tri predstavnika u Ligi prvaka dogodine, tako da je sve ovo samo nastavak trenda sve veće popularnosti i kvalitete Primeire.

Ciprani nadomak dva predstavnika u Ligi prvaka, Rumunji sa sedmog pali na 22. mjesto

Ovo je druga promjena u odnosu snaga među ligama petice u samo dvije godine. Prošle sezone Nijemci su prestigli Italiju na trećem mjestu, tako da će talijanski klubovi sljedeće sezone imati samo tri predstavnika u Ligi prvaka, dok će Nijemi po prvi put nakon deset godina imati četiri kluba u najcjenjenijem klupskom nogometnom natjecanju svijetu. Posljednji veliki "potres" dogodio se 1999. godine kada su Nizozemci izbacili Engleze iz najboljih "5".

Što se ostatka ljestvice najjačih nogometnih liga Europe tiče, veliki pomak napravili su Ciprani koji su sa 20. mjesta skočili na 16. i sada ih samo jedno mjesto dijeli od dva predstavnika u Ligi prvaka. 15. mjesto trenutno drži Austrija. najveći pad zabilježili su Rumunju, koji su trenutno na 22. mjestu, iza Hrvatske, a prije samo tri godine imali su dva predstavnika u Ligi prvaka i četiri u Europa ligi.

Pročitajte više