Tišinu Maksimira prekidali tek zvižduci i "Mamiću...": Soudani i Zelenika spasili Dinamo protiv Splita

Foto: Nenad Dugi, Igor Soban / Cropix

DINAMO je na Maksimiru sa 1:0 golom Soudanija u 88. minuti porazio Split u 4. kolu hrvatskog prvenstva.

El Hillel Sudani svojim je potezima već ranije kupio naklonost Dinamove publike, a novim je potezom kupio i trenera Krunu Jurčića koji je 90 minuta gubio živce pored terena.

Dvije minute do kraja utakmice na semaforu je stajala "nula", a derbi je već davno "otišao k vragu" zbog očajne atmosfere u kojoj je tišinu svakih desetak minuta rasparalo tek "Mamiću cigane, odlazi iz svetinje" najvjernijih Dinamovih pristalica.

Kad se činilo da prva i četvrta najskuplja momčad lige više nemaju što pokazati Husejinović je sa svoje polovice dugom loptom pronašao Soudanija koji je na ulasku u šesnaesterac pucao pored dotad nesavladivog Zagorca za 1:0. Jurčićev adut s klupe (ušao u 69. minuti) bio je pun pogodak.

"Derbi" vratara: Zagorac izludio "modre", Zelenika ih spasio poraza

Split je nakon poraza u gradskom derbiju od Hajduka, ispustio bodove i protiv drugog konkurenta u borbi za vrh. Na Maksimiru se momčad Stanka Mršića stigla nadmetati, ali na kraju se igra svela na čuvanje vlastitog gola i čekanje rijetkih prilika iz kontranapada preko Bellea i Bilića.


Dinamo je prvi na utakmici zaprijetio preko Pivarića, a u 18. minuti prvi put se iskazao Zelenika obranom udarca Mate Bilića. Napadač Splita tražio je penal zbog povlačenja, ali sudac Domagoj Ljubičić je odmahnuo rukom. Pet minuta kasnije Halilović i Kramarić, koji su dobili priliku od početka, zaigrali su se pred golom Splita uspješno driblajući "crvene", ali duga akcija neslavno je završila. Najbolju priliku "modri" su imali u 26. minuti kada je Fernandes dobro pucao glavom, a Zagorac obranio.

Rukavina kapetan, Husejinović i Soudani aduti s klupe

Novu šansu "modrih" kreirao je Fernandes koji je uposlio Halilovića, a njegov udarac sa 10-ak metara obranio je Zagorac. Minutu prije odmora dobru je priliku zapucao Ante Rukavina, koji je prvi puta otkako je u Dinamu dobio čast nositi kapetansku traku.

Na poluvremenu je Jurčić ubacio Husejinovića umjesto Pamića, pritisak domaćih se nastavio, a na Dinamo je imao više od 70 posto vremena loptu u svojim nogama, što dovoljno govori o situaciji na terenu. Ali Dinamu je ponestajalo ideja, a i Halilovićevi "solo" pokušaji nisu urodili plodom.

Zvižduci s tribina bili su sve jači, a Split je zaredao nekoliko dobrih prilika. Belle je u 65. minuti bio u sjajnoj prilici, ali nije imao potporu suigrača. Uslijedila je brza akcija Vojnovića i Ibriksa koju je dobro pročitao mladi Zelenika. Dinamov vratar spasio je "modre" poraza sjajnom reakcijom u tri minute prije kraja utakmice čime je epitet junaka ove pobjede možda zaslužio i više od Soudanija. Sa 20 metara odlično je pucao Mršić, Zelenika odbio udarac, pridigao se i obranio novi pokušaj "crvenih" iz odbijanca. Minutu kasnije Alžirac je donio prvacima nova tri boda.

Dinamo - Split 1:0

Dinamo: Zelenika - Pinto, Šimunović, Addy, Pivarić - Sare - Fernandes, Pamić, Halilović, Rukavina - Kramarić

Split: Zagorac - Radotić, Glumac, Vrgoč, Glavina - Ibriks, Dujmović - Roce, Pehar, Belle - Bilić

U maksimirskoj loži, uz predsjednika kluba Mirka Barišića, sjedio je i "gazda" Dinama Zdravko Mamić, zbog kojeg je na posljednjoj utakmici "modrih" ispraženjena tribina zbog povika "Mamiću cigane".

Na početku utakmice sa Splitom navijači su još jednom uputili iste povike prema Mamiću.

Na početku utakmice, pri izlasku igrača na teren, istaknut je i slogan FARE-a, zbog čijeg je izvješća protiv Fole Esch Dinamo dobio posljednju kaznu od UEFA-e.

Pročitajte više