Uefa najbogatijim arapskim klubovima uzela po 60 milijuna eura, ali prava kazna im je izbacivanje iz natjecanja!

Foto: Guliver Image/Getty Images

RAZBACIVALI su se novcem puno su više nego što su smjeli, pa je Uefa Manchester City i PSG kaznila s po 60 milijuna eura, koje mogu platiti kroz tri godine.

Uz to, za sljedeću sezonu smanjena im je momčad za Ligu prvaka s 25 na 21 igrača kojeg smiju prijaviti za natjecanje. Također, nitko od igrača koji budu prijavljeni za LP neće smjeti imati veću plaću nego ove sezone.

Ovakve kazne zbog kršenja pravila financijskog fair-playa su naravno drastične, ali oduzimanje bodova u domaćem natjecanju ili izbacivanje iz Lige prvaka prava su kazna i prava poruka za pijane milijardere, jer šeici na čelu Cityja i Parisa ionako ne znaju gdje će s lovom i nije im problem platiti kaznu, koliko god ona bila visoka.
 
Na primjer, City posljednjih mjeseci šalje signale kako bi iz Barcelone htio dovesti Lea Messija i to aktiviranjem njegove odštetne klauzule od 250 milijuna eura, odnosno keširanjem tog iznosa njegovom klubu. Iz krugova bliskih PSG-u odmah su poručili kako će i oni u tom slučaju Barci poslati ponudu koju mora prihvatiti.
 
PSG je 2011. preuzeo Qatar Investment Authority, odnosno katarski investicijski fond na čelu kojeg je tamošnji emir. On je na predsjedničku poziciju postavio predsjednika katarskog teniskog saveza Nassera Ghanim Al-Khelaïfija, koji je odmah po preuzimanju funkcije najavio kako u pet godina od PSG-a želi napraviti najbolji klub u Francuskoj i Europi. U ostvarenje ambicioznog plana krenuo je tako da je u dvije godine na pojačanja potrošio oko 400 milijuna eura. 
 
Manchester City je u svoju eru bjesomučnog trošenja ušao još ranije, 2008., kada ga je za 200 milijuna funti kupio Mansour bin Zayed Al Nahyan, šeik iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je na mjesto predsjednika također postavio pouzdanika Khaldoona Khalifa Al Mubaraka. City je u posljednjih pet godina na pojačanja potrošio nevjerojatnih 640 milijuna funti!
 
Naravno, nisu City i PSG jedini koji se preko svake mjere i granice ukusa razbacuju s milijunima, radeći od nogometa i klubova sve veću parodiju i ruglo, odnosno igračku u rukama desetak arapskih prinčeva, američkih tajkuna i ruskih oligarha. Ne zaboravimo Real, koji Balea plaća 100 milijuna eura, Barcelonu koja za Neymara daje 85, ili Unitedovo oblijetanje oko Rooneya da potpiše novi ugovor, težak preko 200 tisuća funti tjedno (!?).

Pročitajte više