United i Real su "finale prije finala", ali dvoboj za "umiranje u ljepoti" je Šahtar - Borussia

Foto: AFP

PRIJE devet godina, cijeli Old Trafford ustao je i pljeskao Realovom Ronaldu, koji ih je izbacio iz Lige prvaka. Može li se ovaj put ponoviti takvo nešto?

Uzvratna utakmica četvrtfinala LP 2003., koja je završila Pirovom pobjedom Uniteda 4:3 (Real je u Madridu slavio 3:1), jedan je od klasika natjecanja.

U sjajnom dvoboju velikana, gledatelji su vidjeli sedam golova, a od četiri Unitedova, tri su postigli igrači koji će uskoro Old Trafford zamijeniti Santiago Bernabeuom (Van Nistelrooy, Beckham dva), ali istinski junak te večeri bio je "pravi" Ronaldo, koji je zbog sjajnog hat-tricka za manje od sat vremena igre, izašao polovicom drugog poluvremena uz standing-ovation punog Unitedovog stadiona.

"Nikad neću zaboraviti ovacije Old Trafforda, ali ne bih se nazvao glavnom zvijezdom te večeri, momčad je izbacila United na njihovom terenu", izjavio je Ronaldo poslije utakmice.

Ronaldo se vraća na old Trafford u utakmici koju su svi željeli vidjeti, ali ne ovako rano

Takvu skromnost gostujuće zvijezde, ali ni srdačnu reakciju publike, ne treba očekivati u veljači, kada se Cristiano Ronaldo vrati na Old Trafford po prvi put nakon 80 milijuna funti teškog transfera u Real u lipnju 2009.

Iako su ova dva giganta desetljećima nezaobilazni u završnicama euro-kupova, od 1957. i Realove pobjede 5:3 na putu do osvajanja Kupa prvaka, nakon toga su se susreli samo još tri puta. Real je prošao u čak tri navrata, a osim drevne prošlosti, na ruku im idu i bitno novija iskustva njihovog trenera s Unitedom.


Mourinho je sa svojim klubovima 14 puta igrao protiv Uniteda u zadnjih osam godina u bilježi samo dva poraza, uz šest pobjeda protiv Fergusona.

Dvoboj fantastičnih napada i "lomljivih" obrana

Da se utakmica igra sad, Mourinho bi bio sigurniji u još jedan uspjeh, jer Unitedu bolno nedostaje Nemanja Vidić, koji je zaliječen, u punoj formi i treningu. Sve ove karakteristike od njega se očekuju do veljače, kada nas očekuje ovaj spektakl.

S druge strane, loša Realova forma i sve glasnije priče o Mourinhovom odlasku sigurno ne pomažu atmosferi na Santiago Bernabeu. Rooney i posebno Van Persie, mogu slomiti svaku obranu, a Realova se ove sezone nije pokazala nesavladivom.

I za kraj što se tiče ovog para, samo jedna napomena: Real s Barcelonom igra 2. ožujka, a samo tri dana kasnije putuje na uzvrat kod Manchestera!

Borussijin dan "crnih kuglica": Prvo Bayern u Kupu, pa onda Šahtar u Ligi prvaka


Dvoboj koji je u sjeni onog Reala i Uniteda, ali potpuno nezasluženo, jer osim što su prvaci Ukrajine i Njemačke sjajno igrali u teškim skupinama (posebno Borussia), ždrijeb je spojio dvije momčadi koje (uz nedodirljivu Barcelonu), igraju najljepši i najatraktivniji nogomet u LP.

Willian, Fernandinho i Luiz Adriano, protiv Gotzea, Lewandowskog i Reusa, jamče spektakl i puno golova. Ono što "nije fer" prema Borussiji, je da je kao nositelj dobila jednog od najtežih suparnika i to 15-ak sati nakon što je ždrijeb prema njoj bio jednako nemilosrdan u njemačkom  kupu.


Ali, momčad koja je razbila prvaka Nizozemske (Ajax) i poigrala se s prvacima Španjolske (Real) i (Engleske), stvarno se ne treba nikoga bojati, pa ni Šahtara.

Inače bi rekli kako je sjajno što u ovako bitnom meču očekujemo nastupe čak tri hrvatska igrača, ali s obzirom koliko malo Perišić i Eduardo igraju za svoje klubove, kao i zato što postoji mogućnost da ih upravo zbog toga napuste u zimskom prijelaznom roku, Srna je jedini od Hrvata za kojeg smo sigurni da će igrati na ovim susretima.

Rubrika "dosadašnji susreti" ne znači mnogo kod ovih suparnika,  jer jedini put igrali su u 3. pretkolu LP "davne" 2001., kada je Borussia s ukupnih 5:1 izbacila klub koji financijski, rezultatski i igrački, nije bio ni sjena današnjeg Šahtara.

Stari poznanici: Milanu i Barceloni ovo je 16. europski susret


Nema puno klubova iz različitih zemalja, koji se poznaju tako dobro kao ova dva: Zadnji od brojnih dvoboja imali su u četvrtfinalu prošle sezone, kada je Barca s ukupnih 3:1 izbacila Milan, zahvaljujući naravno Messiju, koji je postigao dva gola u uzvratnoj utakmici. Naravno, najpoznatiji njihov međusobni susret je finale LP 1994. u Ateni i pobjeda 4:0 Capellovog Milana nad favoriziranom Cruyffovom Barcom.

Takav scenario ovaj put nikako nije moguć: Milan je u rekonstrukciji, bit će sretan ako u Serie A, gdje je trenutno tek sedmi, ulovi treće mjesto koja jamči kvalifikacije LP, ali ono mu za sada bježi šest bodova.


Barcelona naravno, nema takvih problema. Predvođena Messijem, ruši sve rekorde, a klub će nakon praktički osigurane španjolske titule, dodatno mobilizirati i motivirati bolest trenera Vilanove

Dinamovi suparnici odlično prošli: PSG-u Valencia, Portu Malaga


Da, u nokaut-fazi Lige prvaka "nema slabih momčadi", ali očito je kako je prema PSG-u, pobjedniku skupine u kojoj je igrao prvak Hrvatske, ždrijeb mogao biti daleko teže ruke (Real, Šahtar, Arsenal...), Protiv Valencie se svakako "da igrati", posebno što je ove sezone očajna, tek 11. u Primeri, sa čak sedam poraza u 16 kola. Ova dva kluba nikad ranije nisu međusobno igrali u europskim kupovima.

Slično, ali nikako ne isto što smo rekli za PSG, vrijedi i za Porto: Kao drugoplasirani u skupini, izbjegli su minsko polje nositelja (Borussia, Juventus, Bayern, Barcelona, United) i dobili momčad koja je daleko ispod renomea i snage nabrojanih. Međutim, Malaga (protiv koje nikad nisu ugrali) je bila sjajna u skupini, gdje je pobijedila ispred Milana i Zenita, a u Primeri je odmah ispod Barce, Atletica i Reala.

Parovi osmine finala Lige prvaka:

Galatasaray - Schalke

Celtic - Juventus

Arsenal - Bayern

Šahtar - Borussia Dortmund

Milan - Barcelona

Real Madrid - Manchester United

Valencia - PSG

Pročitajte više