Uskrsnuo na opasnoj stazi: Innerhofer skijao "iz gušta" i preživio Svindala!

Foto: AFP

U BEAVER CREEKU, na dva i pol kilometra dugoj i ekstremnoj stazi Birds of  Prey Talijan Christopf Innerhofer konačno je dočekao pobjedu na američkom tlu i uzeo velikih sto bodova. U jednom trenutku, dok je s postolja gledao tijek utrke, činilo se kao da niti sam na vjeruje da su sporiji od njega bili spustaši iz najjače skupine, među njima i Aksel Lund Svindal koji je poharao Lake Louise.

Norvežanin nije uspio doći do treće pobjede u nizu, ali sačuvao je dovoljno vremena za drugo mjesto. Ivica Kostelić konačno je dočekao pravu spustašku trku. Iako 20. mjesto ne zvuči kao vrhunski rezultat, za Kostelića su ovakav zaostatak, plus prvi spustaški  bodovi ove sezone jako  dobar plijen, što je i sam naglasio nakon utrke. Bio je odlično raspoložen.

Innerhofer uzeo svoju ukupno četvrtu pobjedu u Svjetskom kupu. Bio je 23 stotinke brži od Svindala. Treće je mjesto na postolju dohvatio još jedan Norvežanin, Kjetil Jansrud, sa zaostatkom od pola sekunde.

Umjesto trke, sanjkanje na nosilima

Staza za spust u Beaveru, uz Kitzbueheli Wengen, najzahtjevnija je u Svjetskom kupu. Prvi dio obična je ravnica s koje je teško brzo ući u zatvoreni, srednji dio staze. U širokom i strmom luku tehničari mogu doći na svoje u slučaju ledenih uvjeta. Tek potom slijede skokvi. U teškim, dugim zavojima padale su mnoge ozljede, a danas su stradali ligamenti Nijemcu Stechertu, kojeg su na nosilima spuštali niz stazu.

Innerhofer je rano preuzeo vodstvo i potvrdio da je među Talijanima trenutno u najboljoj formi.
Innerhofer je poharao Garmisch-Partenkirchen na SP-u prošle godine,  uzeo je zlato u SuperG-u, srebro u kombinacciji i broncu u spustu. drugi put je slavio u spustu, nakon Bormija u prosincu 2008. godine.

Innerhofer: Rekao sam sebi - idem uživati

"Bio sam daleko ispod razine u Lake Louiseu, imao sam problema proteklih mjeseci. No, ovdje su stvari funkcionirale dobro od prvog treninga. Rekao sam sebi idem skijati opušteno i uživati. Pokušao sam preuzeti rizik, ali opet ne ići na nož", rekao je Innerhofer nakon utrke.

Carlo Janca, vrsni spustaš koji tek traži prave rezultate nakon problema sa zdravljem, kasni sekundu i osam stotinki. Jansruda nitko nije uspio izgurati s trećeg mjesta.

U najjačoj skupini spustaša Guay je počeo dobro, ali na donjem dijelu staze izgubio je brzinu. Isto se dogodilo i Svindalu koji je na prvom prolazu izgledao odlično, imao je 17 stotinki prednosti, ali nakon preširokog luka nije uhvatio brzinu i u donjem dijeku izgubio je prednost.

Kostelić je vrlo dobro odradio gornji, ravni dio staze koji više odgovara težim skijašima, kasnio je samo 16 stotinki. U  dojnem dijelu ostaje miran, ide bez većih pogrešaka, skokove odrađuje precizno i kasni unutar sekunde i pol.

Natko Zrnčić-Dim je završio utrku na 54. mjestu s 3.53 sekunde zaostatka, iako je bio bolji od Kostelića na treningu.

Svindal je zadržao vodstvo u ukupnom poretku ispred Ligetyja.

Svjetski kup, Beaver Creek, spust)

1. Christof Innerhofer (Ita) 1:41.69

2. Aksel Lund Svindal (Nor) +0.23

3. Kjetil Jansrud (Nor) +0.50

4. Florian Scheiber +0.60

5. Dominik Paris (Ita) +0.85



20. Ivica Kostelić (Hrv) +1.49
54. Natko Zrnčić-DIm (Hrv) +3.53


Poredak spust, Svjetski kup:

1. Aksel Lund Svindal (Nor) 180

2. Christof Innerhofer (Ita) 104

3. Klaus Kröll (Aut) 89

Kjetil Jansrud (Nor) 89



31. Ivica Kostelić (Hrv) 11



Ukupni redoslijed Svjetskog kupa:

1. Aksel Lund Svindal (Nor) 280

2. Ted Ligety 170

3. Marcel Hirscher 140



20. Ivica Kostelić (Hrv) 66

Pročitajte više