Zagreb otvara novu sezonu u Ligi prvaka: Prva prepreka - Domagoj Duvnjak!

Foto: Screenshot EHF, Fotomontaža/Index

JESTE li znali da moćni rukometni stroj THW Kiel nije slavio u Zagrebu dugih 12 godina? Ako i niste, nema veze, znaju to rukometaši njemačkog giganta koji će večeras u zagrebačkoj Areni od 19:39 sati pokušati ispraviti taj podatak. S druge strane, rukometaši Prvog plinarskog društva, popularni Plinari, novu sezonu Lige prvaka otvaraju sa samo jednim ciljem; plasman u osminu finala.

Zagreb se među 16 najboljih u Europi nije plasirao već dvije godine zaredom, a nakon Slavka Goluže i Borisa Dvoršeka taj zadatak će pokušati ostvariti Veselin Vujović.



PPD Zagreb

Legenda jugoslavenskog rukometa u ruke je dobila budućnost hrvatskog rukometa, a Šprema, Ivića, Mandalinića, Stepančića i ostale "klince" očekuju okršaji protiv Kiela, PSG-a, Metalurga, La Rioje i Meškova iz Bresta. Posljednja tri kluba u ovom nizu spadaju među ekipe s kojima se Zagreb može ravnopravno nositi, dok bi bod protiv europskih velesila Kiela i PSG-a bio ravan senzaciji.

Zagreb neko vrijeme ne može računati na ozlijeđenog Stipu Mandalinića i novog trenera Vujovića, koji je prije nekoliko dana dobio upozorenje iz EHF-a kako su mu preostale još dvije utakmice kazne zbog jednog incidenta od prije dvije sezone. Momčad će stoga privremeno voditi Zlatko Saračević.


Okosnica Zagrebove ekipe nije se previše mijenjala. Zlatko Horvat je najiskusniji i najopasniji igrač hrvatskog prvaka. Zatim, tu su Luka Stepančić, za kojeg su se navodno ovog ljeta zanimali HSV, Vardar i Meškov, Filip Ivić, Lovro Šprem... Prve dvije godine u Ligi prvaka bile su im velika škola. Od tada pa sve do danas osjetili su kako je to kada izgubiš više od pet utakmica u nizu. Primili su batine, prošli su školi.

"Da bi ova momčad postala ozbiljna, prava momčad, ona mora skinuti skalp nekom velikom protivniku", rekao nam je Vujović, koji sa Zagrebom ove sezone mora ostvariti napredak.

Kiel



Legendarni njemački klub ove se sezone pojačao Domagojem Duvnjakom, Joanom Canellasom i Steffenom Weinholdom, a iduće sezone priključit će im se jedan od najboljih vratara svijeta Danac Niklas Landin. Iako će Kiel igrati bez svog kapetana ubojitog Filipa Jiche, Filipu Iviću redom će prijetiti Marko Vujin, Aron Palmarsson, Duvnjak...

Kao što smo u uvodu naglasili, Kiel nije slavio u Zagrebu dugih 12 godina. Posljednji put Zagreb je izgubio davne 2002. godine, a od tada su Nijemci gostovali u dva navrata; 2009. i 2012. godine. U oba slučaja susret je završio bez pobjednika, 28:28 i 31:31.


PSG



Ako je dvoboj protiv Kiela označen kao izuzetno težak, kako onda opisati ono što čeka Zagreb protiv ekipe u kojoj nastupaju redom reprezentativci Francuske, Hrvatske i Danske. Za početak, Zagreb će ugostiti najboljeg golmana na svijetu Thierryja Omeyera, a sirotom Iviću neće biti lako protiv Mikkela Hansena, Kopljara, Narcissea, Baracheta, Vorija i ostalih rukometnih zvjezdica.

Arapski vlasnici PSG-a uložili su svoje petrodolare i u rukometnu ekipu, a sada očekuju da im se ta investicija, koliko god ona bila manja od one uložene u nogomet napokon isplati.

Metalurg



Lino Červar ponovno se vraća u Zagreb. Bivši izbornik hrvatske reprezentacije pokušat će treći put zaredom izboriti četvrtfinale Lige prvaka, a Mago di Umago nedavno je rekao makedonskim novinarima kako sanja plasman u polufinale. Ova utakmica bit će itekako interesantna i zbog trenerskog okršaja između Line i Vujovića, koji su neko vrijeme ratovali dok je sadašnji trener Zagreba vodio Vardar.

Kao najveća opasnost ističu se iskusni Renato Vugrinec, Mojsovski i Manaskov, a vrata makedonskog kluba čuva sjajni Darko Stanić.

La Rioja



Španjolska momčad ne spada među najpoznatije europske klubove, ali prošle je sezone u domaćem prvenstvu završila odmah iza Barcelone. La Rioja je ekipa u kojoj dominiraju španjolski rukometaši, a njihova najveća opasnost prijeti s krilne pozicije gdje ordiniraju Juan Antonio Garcia i Alberto Rocas.

Brest Meškov



Željko Babić skrasio se u Bjelorusiji nakon što je napustio trenersku poziciju u hrvatskoj rukometnoj reprezentaciji. Pod njegovim vodstvom Meškov je prvi put u klupskoj povijesti izborio plasman u Ligu prvaka, a Babić se nada da će na krilima Ljube Vukića, mladog vratara Ivana Pešića i Davida Špilera napraviti korak dalje, odnosno da će uloviti osminu finala.

I za kraj spomenimo da su ulaznice za utakmice Zagreba u Ligi prvaka u potpunosti besplatne.

Pročitajte više