Zakoračili u finale i narugali se tiki-taki: Bayern nanio Barceloni najteži europski poraz u povijesti

Foto. Screenshot

ONIM što je Bayern napravio velikoj Barceloni na Allianz Areni može se pohvaliti rijetko koja momčad svijeta. Katalonci su u Münchenu izjednačili najteži europski poraz u povijesti, kada su 1997. godine poraženi od kijevskog Dinama.

> TIJEK UTAKMICE

Xavi, Iniesta, Messi samo statisti u veličanstvenoj predstavi Bavaraca

Ma kakva tika-taka... Xavi, Iniesta, Messi, svi oni bili su tek statisti u vjerojatno najboljoj predstavi Bavaraca posljednjih desetak godina. Mnogi će reći kako Barcelonu nikada ne valja otpisati, međutim momčad Tita Vilanove ničim nije nagovijestila kako se može nositi s ovako raspoloženim igračima Juppa Heynckesa. Nijemci tako zasluženo mogu početi slaviti plasman u finale najcjenjenijeg klupskog nogometnog natjecanja svijeta.

Katalonci se pak na Nou Camp vraćaju potpuno poniženi, znajući da u uzvratnoj utakmici nemaju baš nikakve šanse. Njemački strateg sjajno je detektirao slabosti katalonske momčadi, postavio je izvrstan defenzivni blok potpomognut Martinezom i Schweinsteigerom, a kontranapadima na krilima Mullera, Robbena i Riberyja više od sat vremena uništavao braniče Barcelone. Indikativno je također kako je prva dva gola Bayern postigao na identičan način, maksimalno koristeći nizak rast španjolskih kreativaca.

Barcelonin pad počeo je još u Milanu

Činjenica je kako je Barcelona uputila tek dva udarca na gol Manuela Neuera, a kako su Bavarci mogli još najmanje postići nekoliko golova. Bila je to uistinu nevjerojatno blijeda partija Katalonaca, ali i razumljiva ako se pojmi silazni trend Vilanovine momčadi koji je počeo još porazom od Celtica u grupnoj fazi, nastavio se debaklom na San Siru(2:0), a zakuhao dvama istinski siromašnim partijama protiv PSG-a, u kojima su se kroz ušicu igle provukli među četiri najbolje momčadi Lige prvaka.

No, vratimo se događanjima na Allianz Areni koji u prvih 20-tak minuta ni na koji način nisu nagoviještala oni što slijedi. Barcelona je kontrolirala sredinu terena i diktirala tempo susreta, no bez pravih i izraženih akcija. Nijemci su strpljivo čekali i dočekali svoju priliku nakon 25. minuta igre. Robben je nabacio s krila, Dante sjajnim skokom spustio loptu na drugu stativu gdje je snalažljivi Muller ugurao loptu u mrežu.

Nijemci mogli Blaugrani utrpati osam golova

Unatoč nekoliko solidnih poluprilika, s tim se rezultatom otišlo na odmor da bi već u 49. minuti domaćini povećali vodstvo. Opet je uslijedio ubačaj s krila, ovaj put je Muller spustio prema Gomezu kojem s nekoliko metara nije bilo teško zakucati loptu u gol. U sljedećih desetak minuta mogli su Bavarci zabiti još dvaput. Prvo su nakon ubačaja Robbena na milimetar zakasnili Muller i Gomez da bi nekoliko minuta kasnije nizozemskim veznjak s desetak metara tukao glavom tik pored vratnice.

Jedinu priliku Barcelone u nastavku imao je u 59. minuti Sanchez, međutim njegov udarac iskosa s desetak metara obranio je Manuel Neuer. Sve ostalo bilo je u znaku Heynckesove momčadi. U 73. minuti bilo je već 3:0. Junak susreta Arjen Robben sve je sam napravio te nakon solo prodora sa sedam, osam metara iskosa matirao španjolskog vratara. Točka na i blistave partije Nijemaca stigla je osam minuta prije kraja kada je Alaba asistirao Mulleru za njegov drugi pogodak na susretu.
 

Bayern - Barcelona 4:0

Bayern: Neuer - Lahm, Boateng, Dante, Alaba - Martinez, Schweinsteiger - Robben, Müller, Ribery - Gomez

Barcelona: Valdes - Alba, Bartra, Pique, Alves - Iniesta, Busquets, Xavi - Pedro, Messi, Sanchez

 

Pročitajte više