ABA liga se gasi, Hrvati i Srbi stvaraju novo natjecanje?

Foto: ABA liga

STIŽE li kraj ABA ligi? To se pitanje postavlja danas od Triglava do Vardara nakon što su mediji u Sloveniji i Srbiji otkrili da su u tijeku pregovori o formiranju novog regionalnog natjecanja.

ABA ligi je, čini se, presudio posljednji sukob FIBA-e i Eurolige, odnosno ULEB-a oko dominacije u europskim klupskim natjecanjima. Košarkaški savezi u regiji većinom su stali na stranu FIBA-e, uz izuzetak srpskog saveza koji je poslao pismo u kojem traži kompromis između dvije najjače košarkaške organizacije u Europi. Na stranu ULEB-a stali su i klubovi koji preko ABA lige hvataju mjesta u Eurokupu, poput Cedevite i Zadra kojima zbog toga prijeti suspenzija u hrvatskom prvenstvu.

Hrvatski košarkaški savez povukao je svoju podršku ABA ligi, a to su napravili i Slovenci te svez BiH, želeći spriječiti ostvarivanje prijetnji FIBA-e koja je najavila suspenziju reprezentacija zemalja čiji klubovi sudjeluju u Eurokupu.

Dok se čeka rasplet neugodne situacije koja prijeti kolapsom europske košarke, pojavile su se informacije o novoj regionalnoj ligi o kojoj razgovaraju Hrvati i Srbi. Novo natjecanje bi počelo nakon završetka domaćih prvenstava i kvalifikacija za Eurobasket 2017., kako se ne bi poklapalo sa FIBA-inim novim rasporedom kvalifikacija. No, sve je još tek u začecima.

Pročitajte više