Abeceda Snježne kraljice: Napisali smo je prije 10 godina, a cirkus je i dalje tu

Kamioni dovoze snijeg u strogi centar Zagreba kako bi tamo bila napravljena staza za revijalnu utrku povodom Snježne kraljice.

Foto: Tomislav Miletić / Pixsell

"SNOW QUEEN abeceda za novopečene ljubitelje skijanja" bio je naslov definitivnog vodiča objavljenog na Indexu prije točno deset godina, kao pomoć ljubiteljima skijanja, ali prije svega onima koji su to tek tada odlučili postati.

Zašto morate znati ovu abecedu?

Jer nevjerojatno popularna i pomodna sljemenska utrka, kao i tada još ne zamrla Janamanija (aktualna "ministrica sporta" 2007. bila je friška skijaška umirovljenica), zahtijevala je da se svi što prije upoznaju s osnovnim, abecednim pojmovima jer pobojati lice u kockice i popeti se na jelku sa zastavom više nije bilo dovoljno.
 
U tu svrhu napisali smo sve što je od A do Ž potrebno znati kako bi ne samo uživali u sljemenskim "laufima", sarmi i grahu ili ako ste pripadnik povlaštene VIP-kaste, "champaganeu i finger foodu", nego i da uz pomoć tog ubrzanog tečaja pred društvom ispadnete znalac i insajder kalibra Brune Kovačevića ili Ivice Blažička, jer svi su "gore", pa zašto ne biste bili i vi.
 
Neukusni i bezobrazno rastrošni pir malograđana na Sljemenu
 
Neukusni i bezobrazno rastrošni pir malograđana na Sljemenu nastavio se i u desetljeću koje je slijedilo, svake godine bivajući sve veći, raskošniji, bogatiji i skuplji, točnije sve veće preseravanje pred svijetom, kako bi se mi Hrvati po tko zna koji put pokazali prvacima "improvizacije".
 
To je tek uopćena riječ za ničim, osim u kompleksima utemeljenom izmišljanju nemogućeg, razmetanju i pokazivanju pred bogatijim i razumnijim strancima, kao da sutra neće svanuti jednako sivo kao i ono dan prije i poslije nego što će se kičasto okruniti i stotinama tisuća eura oblijepiti Kraljica, Kralj Sljemena i njihova prateća svita.
 
Parada kiča, luksuza i rasipništva
 
Paradu kiča, luksuza, rasipništva, malograđana i skorosteka, koja više od desetljeća obilježava početak godine u metropoli, gledamo naravno i dalje, točnije danas, u eri kada u Zagrebu ima više nezaposlenih i siromašnih nego ikad prije i kada prezaduženi grad i njegovi stanovnici naprosto vape za tim da se stotine milijuna kuna potrošene na liječenje kompleksa zakutka austrijske skijaške carevine zvano Snježna kraljica, preusmjere na daleko važnije projekte nego što je 11 Snow Queen Trophyja (dva su srećom otkazana zbog nedostatka snijega) ili deseci fontana koje je po gradu razasuo gradonačelnik Milan Bandić.
 
Populist Bandić, inače sklon megalomanskim, skupim, kičastim i duhu grada kojem je na čelu i vremena u kojem živimo neprimjerenim projektima, naravno najveći je prijatelj ove i ovakve Snježne kraljice, jer njemu je bitno da je grandiozno i raskošno i da se "dela". Iz Grada poručuju kako utrci doprinose "samo" s 4,5 milijuna kuna, ali ne kažu da u to nisu uračunati ogromni troškovi na vodu za proizvodnju umjetnog snijega, zatim struja, kao ni prijevoz desetaka tisuća gledatelja do vrha "Zagrebačke gore" i natrag. Tako da se priča o tome da cijela histerija i blokada grada dok se njime voze ne Obama i Putin, nego Schild i Matt, košta samo 23 milijuna kuna, u čemu prenapregnuta zagrebačka kasa sudjeluje tek s 4,5 milijuna kuna, može nataknuti mačku o rep.
 
Zagrepčanke i Zagrepčani, evo koliko plaćate bijeli cirkus, dok vam grad grca u dugovima, smeću, oronulosti i fontanama
 
Dvije utrke u tri dana, sa svim popratnim sadržajima, Zagrepčanke i Zagrepčane do sada su koštale oko 500 milijuna kuna. Što se s tim u gradu moglo napraviti, popraviti, zbrinuti, slobodno sami izračunajte i razmislite dok proklinjete zašto smo zatrpani smećem koje se odvozi osjetno rjeđe nego ranije i to na ilegalno odlagalište, dok vam dijete čeka red za vrtić, u kojem će kada ga se konačno dočepa jesti četiri obroka dnevno vrijedna ukupno devet kuna ili dok po centru "Malog Beča" gledate sve one raspadnute i po život opasne fasade. 
 
Puna im usta Sljemena i "zajednice" koja do gore ne može jer već godinama ne radi žičara
 
Konačno, sjetite se kako usprkos vrtoglavim ciframa ulupanima na Sljeme, već skoro sedam godina u funkciji nije jedan od simbola Sljemena za zajednicu, rekreativce i zaljubljenike u taj krasni komad prirode - turistička žičara. Eto, koliko se misli na one čija slika ne "odlazi u 22 zemlje i za 300 milijuna ljudi", što su brojke koje će iz Grada izrecitirati kao razlog održavanja i plaćanja utrke. 
 
Oronule i tmurne zagrebačke slike ne idu, poput onih blještavih i glamuroznih sljemenskih, stranim gledateljima. Ali njima na kraju ostane u sjećanju staza kao i svaka druga, skijašicama i skijašima puno više nagradni fond od kojeg je veći samo onaj u Kitzbuhelu, a nas 790 tisuća nakon toga plaćamo bezobrazno visoke račune za vodu. Između ostalog i zato što dragi Bog agramerski naredi stvaranje snijega na plus 10. 
 
Bandić je opet novac kojim plaćamo najskuplje režije u ovom dijelu Europe, pretvorio u snijeg, ali sada čak i u centru Zagreba
 
Ili kao što je ove godine, u najnovijem naletu grandiozne megalomanije i u jeku vlastite predizborne kampanje plaćene novcem građanki i građana Zagreba, taj naš novac pretvorio u umjetni snijeg ne samo na planinskom vrhu iznad grada, nego i u njegovu najstrožem centru.
 
Vratimo se našoj "Snow Queen" abecedi. Kako smo istaknuli, napisali smo je prije 10 godina, ali provjerite koliko je aktualna danas. Odnosno, što se i koliko od tada vezano uz nju, grad u kojem se održava i one koji sve to plaćaju, promijenilo: 
 
Indexova esencijalna Snow Queen abeceda za novopečene ljubitelje skijanja iz 2007.
 
A kao Anja ako raširenim načinom zovete okruglastu Šveđanku koja je bila Janičina glavna suparnica. Drugi pojam bez kojeg nema smisla počinjati abecedu je Anči. Ovom prekrasnom i umilnom umanjenicom svi sada zovu Anu Jelušić na čija nejaka leđa su pala očekivanja da dostojno bude Janičina nasljednica i da, što je još važnije, pobijedi na Sljemenu ili da "barem" bude na postolju
 
B kao Blažičko. Ivica Blažičko je sa svojim goropadnim uzvicima još od sredine devedesetih bio zaštitni znak prijenosa utakmica Manchester Uniteda na prisavskoj Katedrali duha. Divio se glasno Blažičko i ostalim Premierligašima nakon transfera na Novu TV, kao što je još glasnije psovao one koji su govorili o prevari na telefonskom glasovanju za Story SuperNova Music Talents showu. Sada svu raskoš njegovog baritona i voditeljskog i poliglotskog talenta koji je i jednog Mirka Fodora bacio u zapećak, slušamo dok vodi spektakularna izvlačenja startnih brojeva na Jelačićevu trgu.

C kao cijena koliko to sve košta, se kreće oko 25 milijuna kuna, pri čemu sponzori pokrivaju 60 posto, dok ostatak snosi grad i država

Č kao čuđenje rumenih skijašica koje se ne mogu čudom načuditi kakav tretman imaju i gdje spavaju u Zagrebu, koji je jedini glavni grad neke države gdje se vozi utrka Svjetskog kupa. U ostalim skijalištima, koja su usporedbi sa Westinom i centrom grada planinske vukojebine, za njih je rezerviran prilično skromniji smještaj

D kao deblo što su Janica i Ivica nosali po Mljetu da bi bili snažni i jaki i dogurali između ostalog do Sljemena. Iako je potpisniku abecede, (upravo kada je pomagao u gradnji pozornice za doček brata i sestre Kostelić sa ZOI-a 2002)  legendarni Tomislav Lorber, poznat kao Hrvatski Konan, povjerio da su od njega ukrali tu metodu 

 kao džaba, a poznato je da je tada najslađe. Na Sljemenu je za gledatelje s kartom osigurana konzumacija do isteka zaliha (grah s kobasom, sir s vrhnjem, sendviči, voda, gazirana i negazirana bezalkoholna pića i sokovi, topli napitci, bezalkoholno pivo, čokoladice, grickalice), a scene kada rulja nagrne na sva ta dobra ne treba puno zamišljati.

E kao euri, ili preciznije 165 tisuća eura, koliko iznosi nagradni fond za Snježnu kraljicu i koji je, dakako, najveća nagrada u Svjetskom kupu

F kao Ferenčak, Srećko, predsjednik Hrvatskog skijaškog saveza, koji je na prošlogodišnjoj "Kraljici" poludio kada je saznao da su predstavnici festivala Queer Zagreb objavili priopćenje uoči nastupa Village Peoplea na Snow Queen Disco Feveru. U priopćenju su organizatori Snježne kraljice pohvaljeni zbog dovođenja izvođača - ikona gay pokreta.
"Što to ona mene pita? Kaj smo mi rasisti? Hoćeš nešto dobro napraviti za grad, na kraju ispada da dovodiš pedere", ljutito je tada govorio Ferenčak.

G kao Gips. Doista nema smisla ništa objašnjavati. Bez njega i ploda njegove ljubavi i rada, ne bi ni bilo ove utrke, pa ni ovog rječnika

I kao interventna policija na skijama. Ova "snow-friendly" verzija među navijačima "omiljenog" policijskog roda, formalno formirana zbog čuvanja skijaške opreme, vjerojatno je tu da našim navijačima ne padnu napamet nepodopštine slične onima na stazi u  Mariboru, kada su grudama i bakljama zasipali stazu

J kao Janica, koja je preuzela ulogu domaćice utrke, ali je dosad prilično nevoljko odverglala tu rolu: na izvlačenju brojeva je jedva procijedila koju s Anjom, a potom se istakla primanjem Ane Jelušić za rukicu i odvođenjem iste od novinara

K kao Kovačević, Bruno. Nepravedno bi pored ovog vjernog kroničara obitelji Kostelić i njihovih podviga bilo istaknuti druge pojmove kod K, primjerice Kristine Koznick ili Krumpirište. Neki će Kovačevićevu idolatrijsku ushićenost i infantilno oduševljavanje svime što Kostelići naprave nazvati uvlačenjem, ali ionako je sve to jedna velika sretna cro-ski obitelj.

L kao LAUF. Ni slučajno ne upotrebljavajte izraze kao što su "vožnja" ili "utrka", ako govorite o etapama natjecanja jer ispadate teški neznalica i skijaški diletant. Neznatno je prihvatljiviji tek pojam "tekma"

M kao Mljet, Itaka Kostelićevih. Kao što je već u rječniku o tome bilo govora, Kostelićeve, (dakle hrvatsko skijanje), jer put do Zagreba vodio zaobilaznim putem, preko pravog "Survivora" na ovom čarobnom otoku.

N kao novinari koji prate skijanje i kojima je paka sjekira u med jer su do pojave obitelji Kostelić pratili sport koji nikog nije zanimao, pa su preko noći njihove priče dospjele na naslovnice. Putovanja po zimovalištima i olimpijadama, kuhano vino i kalorična hrana su blagodati ove kaste. Janičino odustajanje i prijetnja da će opet za sport koji prate dobivati "ficleke" u novinama su im najveća bojazan.

O kao ocvale glazbene zvijezde koje sviraju pred utrku na Trgu. Nakon što su prošle godine iz naftalina izvukli ikone disco-gay scene, Village People, ovaj put su organizatori dosjetili još jednih starih "kajli": Kool & the Gang

P kao Personica, kako se pomalo pejorativno oslovljava Šveđanku kada se želi istaknuti njenu inferiornost u odnosu na Janicu.

kao rođendan. Janica je na svoj 24. rođendan  5. siječnja prošle godine odvozila herojsku vožnju, kada joj je odmah na početku drugog laufa ispao štap i rukavica

S kao Staljingrad. Staljingradska bitka je nadahnula mnoge povjesničare i pisce, a knjiga Anthonyja Beevera se toliko dojmila Gipsa da ju je izdao i za nju napisao predgovor. Radi se o idealnom štivu za hladnu zimsku noć dok čekate početak utrke. Ako ste u termosici ponijeli još i malo vinčeka, a u blizini se zatekne i Ivica, mogli biste zajedno raspravljati kako su se Nijemci mogli izbaviti iz ruskog obruča na Volgi.

Š kao špek i luk. Doručak naše šampionske obitelji, a mama Marica kaže da se samo ti prehrambeni artikle nalaze u frižiderima slovenske firme koju reklamiraju

T kao Tomislav Birtić koji je, za razliku od Kovačevića ili Blažička, potpisao nešto malo manje udvornički uradak o Kostelićima, knjigu "Kostelići - cijela istina". Također je zahvalno štivo za čitati u pauzama između vožnji. Dvojbeno je jedino što bi se moglo desiti ako vas Gips vidi: hoće li vam knjigu istrgnuti iz ruke i reći da čitate Jacka Londona ili će ponuditi otkup cijele naklade

U kao ulaganje. 190 milijuna kuna je dosad uloženo  uređenja športsko-rekreacijskog kompleksa na Sljemenu

V kao VIP. Možete birati između "platinum", "gold" i "silver" kluba, koji vam jamče savršenu udobnost za vrijeme i poslije praćenja utrke. Elitni, "platinum" program za 7500 kuna uključuje "champagne & finger food", ručak, "cheese & fruit" i gala večera s muzikom benda
 
Z kao ZET. Monopolist prijevoza pučanstva na Sljeme je upravo jedan od simbola Zagreba i "švercanja"

Ž kao Žicari. Nalaze se u svim porama širokog i šarolikog društva koje se ugnijezdilo oko Westina i Sljemena. Naravno da ih je popriličan broj iz novinarskih krugova, a bez srama i sa smiješkom žicaju apsolutno sve: karte, majice, akreditacije, propusnice, suvenire.

 
 

Pročitajte više