Aco Petrović: Jokić je daleko najbolji europski košarkaš ikad. Rađa: On je genij!

Foto: Epa,Profimedia, Shutterstock

NIKOLA JOKIĆ je na krovu svijeta. Nakon što je dvije godine zaredom dobio nagradu za MVP-ja regularnog dijela NBA lige, čudesni centar iz Sombora napokon je odveo svoj Denver do prvog naslova prvaka i zasluženo dobio nagradu za najboljeg igrača finalne serije. 

Nekako se čini da Amerika do zadnjeg trenutka nije vjerovala u Jokića, čak ni onda kad mu je dala dvije MVP nagrade. Kao da su jedva čekali da mu treću oduzmu i predaju je Joelu Embiidu. Jokić se nije bunio, štoviše, rekao je da je Embiid najbolji, no Kamerunac se praktički nije ni vidio u ispadanju od Bostona, dok je Nikola izdominirao play-off i pomeo sve do naslova prvaka.

Brojke ga nikad nisu zanimale, ta nezainteresiranost za vlastitu statistiku nervirala je mnoge jer su smatrali da na presicama lažira skromnost, no Jokić je upravo takvim stavom dohvatio najveće visine, suigrače je učinio boljima nego što objektivno jesu, a momčad Denvera odveo tamo gdje nikad nije bila. 

Nikola Jokić je trenutačno jedini na svijetu koji je košarku, onu na najvišem nivou, podigao na jednu drugačiju razinu. Njegov košarkaški IQ je impresivan, lakoća igranja je neodoljiva, a ono što Jokić na terenu vidi ne vidi nitko osim njega. Div iz Sombora podjednako dobro može igrati u reketu i dominirati poput najboljih playmakera lige. U doigravanju je vodio Denver do pobjeda protiv Minnesota Timberwolvesa, Phoenix Sunsa, Los Angeles Lakersa i u konačnici Miami Heata.

U svim tim serijama stigao je do čak deset triple-double učinaka, punio mrežice suparnicima, pa tako i ostvario učinak od 53 koša protiv Sunsa, a svestranost i kvalitetu pokazao je i u finalnoj seriji. Nikad se nije dogodilo da jedan igrač predvodi konkurenciju u doigravanju po poenima, skokovima i asistencijama sve do ove sezone i fantastičnog Jokića.

Na putu do titule bio je prvi strijelac doigravanja (600 koševa), najbolji skakač (269) i najbolji asistent (190) u serijama koje je privatizirao ispisavši povijest. Denver je do naslova stigao u pet utakmica, a Jokić je u njima protiv Miami Heata ostvarivao prosjeke od 30.2 koša, 14 skokova i 7.2 asistencije po večeri. 

Amerika i cijeli košarkaški svijet danas se s pravom dive Nikoli Jokiću, a mi smo razgovarali s deset košarkaških legendi iz Srbije i Hrvatske te ih pitali je li Jokić s osvojenim prstenom NBA prvaka i nagradom za MVP-ja finala zaslužio ponijeti epitet najboljeg europskog košarkaša svih vremena. Također, svakog od naših sugovornika pitali smo da nam navede top 5 najboljih europskih igrača po vlastitom ukusu. 

JASMIN REPEŠA, BIVŠI HRVATSKI IZBORNIK 

Apsolutno možemo reći da je Nikola Jokić u ovom trenutku postao najbolji europski košarkaš svih vremena. Načelno ne volim generaliziranja i usporedbe, bilo je puno igrača koji su u datom trenutku dominirali i bili najbolji. Sam Jokić često kaže da bez Dražena vjerojatno ne bi bio tamo, da im je on svima otvorio put.

Međutim, ono što Jokić radi za rezultat, njegovo učešće u rezultatu te ono što čini za produktivnost svoje ekipe nešto je nestvarno i zapanjujuće. Kad ga gledam kako igra, dojma sam da je 20 godina ispred svog vremena. Baš kako su u svoje vrijeme na toj poziciji centra bili Krešo i Sabonis.

Ono što je posebno važno kad pričamo o Jokiću kao najvećem Europljaninu ikad jest činjenica da je uspio kao stranac ući u NBA i totalno je razmontirati. Poznato je da su Amerikanci zatvoreni, teško primaju strance. Evo, sad je Darko Rajaković postao trener Toronta, ali to je Kanada, nije Amerika. Kokoškov je dobio šansu, ali nije dugo trajao.

Amerikanci strancima i dalje ne vjeruju, ali smatram da će se i takav stav promijeniti nakon ovog finala. Bilo je puno vrhunskih europskih igrača u NBA ligi, ali Nikola je jedini uspio iz temelja promijeniti američku percepciju o stranom igraču. NBA liga je najjača sportska organizacija na svijetu, tamo je teže upasti nego u kraljevsku obitelj, a on je došao i zavladao njome.

Ono što me posebno fascinira kad gledam Nikolu ili Dončića, da su u NBA ligi, koja se najviše bazira na fizici i atleticizmu, uspjeli dominirati nečim što nije sirova snaga. Naravno, govorim o čistom talentu, košarkaškom IQ-u i glavi.

TOP 5

To je nemoguć izbor za bilo kojeg trenera jer je bilo toliko puno genijalnih europskih igrača. Svakako tu mora biti Dražen, pa Gasol, Nowitzki, Kukoč, Sabonis, Krešo... Nemoguće je izbor svesti na samo pet igrača, ali moguće je ipak odrediti najboljeg svih vremena.

To je Nikola Jokić. Jamal Murray je ekstra klasa, tu nema spora, u Denveru ima nekoliko jako dobrih igrača, ali bez Nikole nema šanse da bi bili prvaci. Jordan je u svoje vrijeme imao Pippena, LeBron je oko sebe okupljao vrhunske igrače, NBA elitu kako bi došao do prstena, Jokić je naslov uzeo praktički sam s nevjerojatnom dominacijom u svim statističkim kategorijama.

Dvije godine zaredom je bio MVP lige, sad je MVP finala i kao rijetko tko u povijesti je zaslužan za naslov. Mislim da je to više nego dovoljno da bude broj 1.

GORDAN GIRIČEK, BIVŠI HRVATSKI REPREZENTATIVAC I NEKADAŠNJI ČLAN PET NBA KLUBOVA

Po meni Jokić još nije najveći iako može biti. On je dečko iz susjedstva, nema tu karizmu superstara pa ne može biti u poziciji da bude najbolji europski igrač svih vremena.

Koliko god teško, danas je ipak lakše igrati s obzirom na način na koji se igra u NBA-u. Nitko ne osporava njegov talent ni sportsku inteligenciju, ali čak ni s naslovom prvaka i titulom MVP-ja finala taj status još ne zaslužuje. S vremenom ćemo razgovarati, ali zasad ne.

Ima ljudi koji su počinjali u 90-ima i probijali put, svi su oni imali veću karizmu, osvajali puno više u mlađim kategorijama, s reprezentacijama, oni su imali teži put i promijenili način na koji Amerikanci gledaju Europljane. To su za mene dvije najvažnije stvari u ovim raspravama - karizma i jesu li utjecali na košarku.

Od ove srednje generacije mislim da je Pau Gasol najbliži tome da bude najbolji svih vremena, a poslije njega Dirk Nowitzki. Gasol je nešto osvojio u Europi i zato mi je ispred Dirka i samo on konkurira ovima koji su stasali 80-ih i 90-ih.

TOP 5

Za mene su petorica najvećih Dražen, Kukoč, Rađa, Nowitzki i Gasol iako bih rado napravio mjesta i za Sabonisa. To je generacija koju sam ja pratio, sve generacijski talenti i igrači koji bi mogli igrati u svakoj eri.

PREDRAG DANILOVIĆ, BIVŠI SRPSKI KOŠARKAŠ, PRVAK EUROPE S PARTIZANOM I REPREZENTACIJOM SRJ

Ne mislim da je Jokić najbolji europski košarkaš u povijesti. Oštro sam protiv bilo kakvih usporedbi prošlih i sadašnjih epoha. Svako vrijeme nosi neke svoje heroje. Nekad je najbolji bio Kića, pa je onda to bio Dražen, pa Kukoč, pa Divac, pa ja... Košarka se nekad igrala drugačije, postojala su druga pravila i nemoguće i neozbiljno je raditi takve usporedbe. Stvarno me ne zanimaju ta vašarska nagađanja, ali nema dvojbe da je Nikola jedan od najboljih.

TOP 5

Ne mogu dati taj odgovor. Košarka se nije počela igrati neovisnošću Hrvatske, Slovenije ili Srbije. Bilo je toliko fantastičnih igrača da nema potrebe nekoga izdvajati i stavljati ga na prvo, drugo ili peto mjesto.

DUŠKO VUJOŠEVIĆ, LEGENDARNI TRENER PARTIZANA I PRVAK JUGOSLAVIJE

Kad pričamo o najboljim europskim košarkašima u povijesti, onda govorimo o majstorima koji su svojim majstorstvom zaslužili da ih se ne uspoređuje. Kako usporediti Krešu Ćosića, Dražena, Kukoča, Rađu, Divca i Danilovića s igračima koji igraju danas? To je nemoguće.

Tako da mislim da nije pristojno izdvajati bilo koga. Ono što Nikola Jokić danas radi je čudo neviđeno. Ima karakter, posjeduje nevjerojatne psiho-fizičke sposobnosti, njegova košarka je fantazija, broj triple-doubleova najbolje pokazuje koliko je svestran. Ne poznajem ga osobno, ali vidim da je dobar čovjek, korektan je, voli svoj mir, svoje životinje...

Naravno da mi je jako drago da je postao prvak, ali ne bih sad sudjelovao u pretjeranoj kampanji hvaljenja Nikole Jokića. Činjenica je da nam je svima nekako prošao ispod radara kad je počinjao, očito nismo dobro sagledali njegov krajnji domet i rekao bih da unatoč svemu ovome što je napravio, njegov vrhunac je i dalje enigma jer mi se čini da može otići još korak dalje.

TOP 5

Nemoguće je od toliko fantastičnih igrača izabrati najboljih pet. To je u rangu pitanja je li bolji Leonardo ili Michelangelo. Ali mogu reći da Nikola Jokić upada u top 5.

DINO RAĐA, ČLAN KOŠARKAŠKE KUĆE SLAVNIH U AMERIČKOM SPRINGFIELDU

To su tako nezahvalne stvari. To je kao da uspoređujemo kruške i jabuke. Mali je izvanredan, dečko je rođen s rijetkim talentom, ali kako mogu reći da je bolji od Tonija ili Sabonisa? Nikola je genij, košarku vidi četiri koraka unaprijed, savršeno maskira neke svoje nedostatke, ali pri tome mu pomaže i današnja košarka koja puno više štiti napadača nego što je to bilo nekad.

Guštam ga gledati jer ima potez koji se ne može naučiti na treningu. S tim je rođen, to je genetski i zato je toliko dobar. Ima ono nešto što je imao Ronaldinho u nogometu ili što Đoković ima u tenisu. S tim se jednostavno rodiš.

TOP 5

Ja sam stara škola i uvijek ću na to pitanje dati isti odgovor: Zdovc, Dražen, Toni, Divac i ja. Ali kako među najbolje ne staviti i Jokića, Sabonisa, Gasola, Nowitzkog, Dončića...? Jednostavno nije fer.

GORAN GRBOVIĆ, LEGENDA PARTIZANA I BIVŠI REPREZENTATIVAC JUGOSLAVIJE

Mislim da ne bi bilo pravedno proglasiti Nikolu najvećim europskim igračem ikad zbog svih onih gromada i veličina koje su nekada igrale. Michael Jordan je dao najbolji odgovor na tu temu. Kad su ga pitali je li najbolji košarkaš u povijesti, rekao je: ''To ste vi rekli. To je vaše mišljenje. Da bih bio najbolji ikad, morao bih igrati protiv Wilta Chamberlaina, Billa Russella, Jerryja Westa i svih drugih legendi iz prošlog doba.''

Dakle, da bi bio najbolji ikad, moraš zakačiti sve epohe, a to je nemoguće. Međutim, Jokić je u ovom trenutku daleko najbolji košarkaš svijeta. Nikola je vratio košarku korijenima, resetirao ju je i vratio točno tamo gdje se ona morala vratiti. Nije atleta, spor je, ima čudan šut, ne može skočiti, netko je sjajno rekao da mu ne možeš dolar izvući ispod patike.

No sjajno je na to odgovorio LeBron. ''Kažete spor je, ne trči, loš mu je šut? A kako onda svaku utakmicu ima 40 poena, 15 asistencija i 20 skokova?'' Nikola je, baš kao i Dražen, Toni ili Dino, u NBA donio sebe, svoj osobni konačni proizvod, koji je tek sad Amerika počela prepoznavati.

Nikolu u prvom redu moramo gledati kao specifičnu osobu. Mnogi su mislili da mulja, da baca floskule kad je inzistirao da se ne priča samo o njemu, da ga se ne hvali. Sad su se svi uvjerili da je od prvog dana govorio iskreno kad je tvrdio da ne igra za sebe nego za momčad i da mu je jedini cilj biti prvak.

Jokić često kaže da nije on lider u ekipi, da je vođa Jamal Murray, da on samo pomaže momčadi da bude bolja. No na kraju dana je Nikola taj koji je oko sebe okupio ekipu i učinio svakog igrača puno boljim nego što objektivno je. Prilagodio je svoju igru momčadi, ali je postigao da na kraju, kad se odlučuje, on bude taj koji diktira tempo i dinamiku igre.

Od Nikole sve počinje i završava. Uspio je ove godine stvoriti fantastičnu kemiju u momčadi i mislim da je upravo to njegovo najveće postignuće jer su homogenost i fantastična atmosfera nosili Denver do titule. Ponavljam, Nikola je jednorog koji je košarku vratio tamo gdje se ona morala vratiti.

Dokazao je da je za košarku najvažnija geometrija i da je košarka sport za inteligentne ljude. Puno sam puta spominjao izjavu profe Ace Nikolića: ''Kad završi trening, ne smiju te boljeti noge, nego glava.'' Nikola je dokazao da je profina filozofija vječna i sad ju je podijelio i Amerikancima.

TOP 5

Jako teško, ali znam za prvog i zadnjeg. Prvi je Dražen, drugi je Nikola. Dražen nas je nažalost prerano napustio, ali kako je igrao u Netsima, da je nastavio, nisam siguran da sad ne bismo o njemu pričali kao o najvećem ikad. U ono doba, kad se obrana igrala brutalno, po ''Jordanovim pravilima'', kad su te mlatili, Dražen je onoliko zabijao.

No kad bih radio petorku, onda bi ona nekako ovako izgledala. Dražen, Dončić, Kukoč, na centru Nikola i da, fali mi peti, nedostaje mi pravi šuter. Eto, neka to bude Peđa Stojaković. Tko bi tu petorku mogao čuvati? Strašni sud, kaznena ekspedicija bi to bila.

KRUNO SIMON, BIVŠI HRVATSKI REPREZENTATIVAC I DVOSTRUKI PRVAK EUROPE S EFESOM

Stvarno se ne volim baviti tim usporedbama jer je jako nezahvalno miješati epohe i komparirati najbolje igrače iz različitih vremena. Svako doba nosi nešto novo, nove heroje. Naravno da nam se čini da je najbolje ono što je najbolje danas, ali to ne mora biti tako. No što se tiče Jokića, odavno nije viđena takva dominacija. Nevjerojatno je što lik radi, ali tvrditi da je bolji od jednog Nowitzkog, ne znam, nisam siguran.

TOP 5

Za prva četiri sam siguran. To su Jokić, Dražen, Dirk i Parker. E sad, za petog, Kukoč ili Dončić, ne znam što bih rekao.

BOŽO MALJKOVIĆ, LEGENDARNI TRENER JUGOPLASTIKE I ČETVEROSTRUKI PRVAK EUROPE 

Mislim da je Nikola sad postao najveći europski košarkaš svih vremena. Tri su ključna razloga zbog kojih tako nešto mogu tvrditi. Prvi je to što igra izvanredno, takvu dominaciju jednog igrača NBA odavno nije vidio. Drugi razlog je to što, poput Kukoča, čini svoje suigrače boljima. Ima nevjerojatnu percepciju čitanja igre, vidi ono što ne vidi nitko i užitak ga je gledati.

Ima obaveznu igru, ali ima i kreaciju, to je ono što ga čini posebnim. Treća, ali manje važna stvar je činjenica da je Nikola izrazito drag i simpatičan dečko. Djeca ga vole, a kad te vole djeca, onda znaš da vrijediš. Djeca ne griješe. Stalno obara rekorde, iz godine u godinu igra bolje, podiže košarku na viši nivo i ako bude zdrav, strah me i pomisliti gdje mu je granica.

TOP 5

Uh, strašno teško pitanje. Pristalica sam toga ako se već rade takve liste, da onda na njoj mogu biti samo igrači iz jedne dekade. Jer ovako nešto je nemoguće. Ali, ajde, dobro, pokušat ću. Nikola je dominantan, kao Novak u tenisu, ali u Splitu bih našao dvojicu koju sam trenirao. Naravno, pri tome mislim na Tonija i Dinu. Zatim Sabonis, pa Nowitzki... Neka bude tih pet igrača.

ZORAN ČUTURA, BIVŠI REPREZENTATIVAC JUGOSLAVIJE I DVOSTRUKI PRVAK EUROPE S CIBONOM

Ne bih se usudio nešto tako reći. Smatram da različiti ljudi pripadaju različitim vremenima. Izuzetno je nezahvalno uspoređivati igrače iz različitih epoha. Jokić je šok, Jokić je za mene fenomen, ali njegova današnja uloga ipak je drugačija od onih koje su Jokiću i svima ostalima krčili put u NBA ligi. Pri tome mislim na onaj prvi ešalon europskih igrača koji je otišao u Ameriku, a to su Dražen, Divac, Marčiulionis... Njima je bilo puno teže.

TOP 5

Na prvom mjestu, bez ikakve konkurencije, prvi i neprikosnoveni je Krešo Ćosić. Zatim Toni Kukoč, pa Dražen i Dirk Nowitzki. E sad, koga staviti na peto mjesto? Toliko je bilo genijalnih igrača. Jokić i Dončić, pa Divac, zdravi Sabonis... Računa li se Ginobili? Argentinac je, ali je košarkaški odgojen u Europi. Pa Sergej Belov i igrači kojih se više ni ja ne sjećam. Uh, jako teško, možda je najbolje da samo ostavimo Krešu na prvom mjestu i zaključimo priču.

ACO PETROVIĆ, BIVŠI REPREZENTATIVAC JUGOSLAVIJE, PRVAK EUROPE S CIBONOM I NEKADAŠNJI HRVATSKI IZBORNIK 

Apsolutno možemo reći da je Nikola najbolji Europljanin koji je ikad kročio na košarkaški parket. Čak bih rekao da ova titula nije bila ni nužna da tako nešto tek sad možemo reći. Čitava Nikolina priča je fascinantna. Nevjerojatna metamorfoza dečka koji je bio antitalent u najdominantnijeg igrača na svijetu.

Način na koji Jokić igra i njegov utjecaj su fantastični. Zakopamo li malo dublje u NBA povijest, teško ćemo naći nekog igrača na njegovoj poziciji koji je bio toliko svestran. Bilo je igrača koji su dominirali na ovaj ili onaj način, netko obranom, netko snagom i visinom, ali ne bih rekao da je postojao igrač koji je posjedovao apsolutno sve košarkaške elemente.

Zato mislim da je daleko najbolji europski igrač u povijesti. Dva puta je bio MVP lige, bio bi i treći put zaredom da je bilo fer glasanje, sad ima i trofej MVP-ja finala. Ne znam što bi više trebalo da ga možemo proglasiti najvećim ikad. 

TOP 5

Sabonis, Dražen, Jokić, Nowitzki i Parker. Da Dallas ima ozbiljniju momčad i da Dončić ima jači klupski suport, onda bih Luku stavio umjesto Parkera. Međutim, zasad nema. Parker je ipak bio četiri puta NBA prvak i jednom MVP finala. 

Pročitajte više