BOKS

Alen Babić sad je najveći adut slavnog promotora. Britanci su poludjeli za njim

Foto: Matchroom

NEMA nikakve sumnje da je hrvatski boks imao i boljih boksača od Alena Babića, ali nakon subotnjeg spektakularnog meča u londonskoj O2 Areni isto tako je jasno da nadaleko nema većeg boksačkog ratnika od njega. Jednoglasnu bodovnu pobjedu (97:91, 97:91, 95:93) protiv srčanog Poljaka Adama Balskog (16-2) u dvoboju za Silver naslov u bridger kategoriji Svjetskog boksačkog vijeća (WBC) hrvatski profesionalac (11-0) izborio je u izvanrednoj boksačkoj predstavi, dvaput plešući po rubu poraza.

Međutim, izuzevši prvu i zadnju rundu, Balski je bio u potpuno podređenom položaju. I često je nedostajao samo još jedan Savageov precizni udarac da Poljak padne kao i prethodna desetorica Babićevih profesionalnih suparnika.

Sudac je Babićevom kutu ponudio diskvalifikaciju Poljaka

Babićeva bodovna pobjeda bila je neupitna sve do kraja pretposljednje, devete runde, kada je primio udarac nakon gonga i teturajući došao do svog kuta. Potom je prišao ringovni sudac Victor Loughlin i pitao: "Želite li da diskvalificiram Balskog?". Očito je predosjećao da to nije način na koji Babić želi doći do prvog pojasa u karijeri.

Odluka je bila na treneru Leonardu Pijetraju koji je preuzeo golemu odgovornost i rekao neka se meč nastavi. Kasnije mu je Savage dao za pravo i rekao kako nikad ne bi oprostio svome treneru da mu je dopustio da pobijedi prijevremenom sudačkom intervencijom. 

U tim trenucima bilo je neizvjesno hoće li Babić izdržati desetu rundu, no njegov poljski suparnik više ni sam nije imao snage da bi iščupao pobjedu. Pijetraj je pritom poderao grlo, kao i tijekom cijelog meča, ne bi li iz svog štićenika izvukao ono najbolje. A to najbolje bili su direkti koji su nepogrešivo završavali na suparnikovoj glavi i da ih je bilo samo malo više, bodovni suci ne bi imali što raditi.

Prvi u trendingu na britanskom Twitteru

Možda je Babić do pobjede mogao doći i lakše i uvjerljivije, ali nema nikakve sumnje da ova borba nikoga nije ostavila ravnodušnim. Onda ne čudi ni činjenica da je Alen oko sat vremena nakon meča bio broj 1 u trendingu na Twitteru u Velikoj Britaniji. Za momka koji se prije tri godine praktički ostavio boksa, to je nevjerojatno postignuće.

Zahvaljujući svojoj osobnosti, srčanosti, beskompromisnom i agresivnom pristupu, duhovitosti, otvorenosti, ali i neospornim boksačkim kvalitetama, postao je prepoznatljiv kao neodoljivi šoumen čiji mečeve europska boksačka publika više ne propušta. Takve borce jednostavno je nemoguće ne simpatizirati.

Niti jedan Hrvat nije bliže pojasu, niti Hrgović

Treba naglasiti i da nijedan hrvatski profesionalac, uključujući i Filipa Hrgovića, trenutačno nije bliže svjetskoj titulu od Alena Babića. Došao je korak od borbe za naslov svjetskog prvaka u bridger kategoriji i uskoro će zasjesti na poziciju prvog izazivača. Ime suparnika već je poznato - Oscar Rivas, Kolumbijac koji živi i trenira u Montrealu.

Rivas će svoju titulu u kolovozu braniti protiv drugog izazivača, Poljaka Lukasza Rozanskog, a potom je na redu Babić. Moguća je, dakako, i pobjeda Poljaka, ali to bi zaista bilo poprilično iznenađenje.

Najjača Matchroomova imena su izgubila. Vrijeme je za Savagea

Sada je na potezu promotor Eddie Hearn. Nema sumnje da će Matchroomov gazda učiniti sve kako bi se obračun za svjetski naslov održao u Engleskoj. Naime, trojica njegovih vodećih pulena, Canelo Alvarez, Dillian Whyte i Anthony Joshua, pretrpjela su poraze u posljednje vrijeme, pa će vjerojatno rado u prvi plan pogurnuti popularnog i atraktivnog hrvatskog udarača, koji je pritom osim u bridger kategoriji upotrebljiv i u teškoj i lakoteškoj kategoriji. Pred nama su, dakle, dugi mjeseci iščekivanja pregovora.

Posljednja nedoumica je treba li Babić nakon ovako teško izborene pobjede odmah pojuriti na Rivasa ili je bolje odraditi jedan "mirniji" meč. To može biti dvosjekli mač i time će se Pijetraj i Babićev menadžment uskoro morati ozbiljno pozabaviti.

Pročitajte više