America Cali odahnula: Smrt čovjeka koji je prokleo klub

ZUBAR Benjamin Monsalve, kojemu pripisuju kletvu bačenu na Americu iz Calija, umro je u tom kolumbijskom gradu star 94 godine.

Monsalvea Kolumbija ponajviše pamti kao "krivca" što je America, klub za koji je isprva navijao, preko tri desetljeća ostala bez ijednog naslova.

Legenda o kletvi počela je 1948. godine, kad je uprava Americe počela raspravu o prelasku na profesionalizam. Monsalve, vatreni pristalica i član kluba, tražio je da njegovi miljenici nikako ne napuste amaterski status, ali uprava se nije obazirala na njegove apele.

Uvidjevši da je profesionalizam neizbježan, Monsalve je demonstrativno bacio člansku karticu uz poklič, koji će ući u povijest: "Neka rade s Americom što požele, ali kunem se da nikad neće biti prvaci."

Ostali su se članovi smijali, međutim prolazile su godine, a klub iz Calija nikako nije završavao na čelu ljestvice. Je li to bila slučajnost ili ne, tko će znati, ali tek se 1979. momčad domogla prvog naslova prvaka.

Iduće je godine na stadionu Pascual Guerrero, na inicijativu uglednog novinara Rafaela Medine i pop pjevača Antonija del Vivara, izveden ritual egzorcizma, kojim se imala trajno izbrisati kletva.

Slučajno ili ne, 1982. počela je serija od pet uzastopnih državnih naslova za Americu, koja je pored toga triput zaredom igrala i u finalu Copa Libertadoresa, južnoameričke Lige prvaka.

Unatoč egzorcizmu i ukupno 12 naslova, navijači smatraju da je barem djelić prokletstva ostao na klubu, koji unatoč značajnim financijskim sredstvima i velikom broju poklonika nikad nije osvojio kontinentalni tron, već samo četiri druga mjesta u Copa Libertadoresu.

Možda je razlog grb koji prikazuje vraga s rogovima, repom i trozubom? Sličan grb imaju i Manchester United i Milan, ali na njih nitko nije bacio tako snažno prokletstvo. Bit će da su vrag i kletva premoćna kombinacija za Americu, no možda će Monsalveova smrt donijeti olakšanje.

Totalsport/V.B.

Pročitajte više