HRVATSKA KOŠARKA

Amerikanac koji se ponudio Hrvatskoj: Turski dres bi mi odlično pristajao

Foto: Twitter

SHANE LARKIN, američki košarkaš koji je prošlog tjedna rekao kako je spreman igrati za hrvatsku reprezentaciju u kvalifikacijama za Olimpijske igre iduće godine, sad koketira s Turskom.

U intervjuu za beIN Sports rekao je kako mu igranje za Tursku ima više smisla, prenosi košarkaški portal Sportando.

"Osjećam da mi je Turska više poput doma. Prvi put ću negdje igrati drugu sezonu zaredom. Jako poštujem navijače i bila bi to sjajna prilika za mene, a i turski dres bi mi prilično dobro pristajao. Još nemam službenu ponudu, ali ako dođe, odmah ćemo to riješiti", rekao je Larkin, koji je prije dva tjedna na dar od Turskog nogometnog saveza dobio dres turske nogometne reprezentacije.

Taj 26-godišnjak jedan je od najboljih igrača na poziciji playmakera u Europi, a prošle je sezone s Efesom otišao sve do finala Eurolige.

Teme igranja za hrvatsku reprezentaciju prvi se put dotaknuo prošlog tjedna na ručku sa suigračem Krunom Simonom, a kasnije je to otkrio u razgovoru za Basketball.hr.

I dok izbornik Veljko Mršić ne bi imao ništa protiv takvog pojačanja, ne želi protiv volje Saveza. A Dino Rađa, predsjednik Stručnog savjeta u HKS-u, odbija svaku mogućnost da neki stranac zaigra za Hrvatsku dok je on u Savezu jer "za reprezentaciju moraju igrati samo oni kojima grb na dresu nešto znači i samo oni kojima se svaka dlaka na tijelu nakostriješi kad čuju našu himnu", što je rekao u jučerašnjem intervjuu za Index.

O Larkinu su u Turskoj navodno već razmišljali kao kandidatu za dobivanje turskog državljanstva, ali ne zbog igranja za tursku reprezentaciju, nego da se Efesu više ne bi računao kao stranac. Naravno, s državljanstvom bi bio i kandidat za mjesto naturaliziranog igrača u turskoj reprezentaciji.

Kao i mnogi Amerikanci, a vidjeli smo to prema sastavu i rezultatima reprezentacije SAD-a na nedavnom Mundobasketu u Kini, Larkin Olimpijske igre vidi kao vrhunac sportske karijere. A kako nije ni izbliza kalibar igrača za mjesto u najjačem američkom sastavu, jedini način da ispuni olimpijski san mu je uzimanje državljanstva neke druge zemlje.

Budući da je u Efesu proveo prošlu sezonu, a ostao je i u novoj, Turska zaista ima više smisla od Hrvatske s kojom nema nikakvih poveznica. I nedvojbeno više novca kojim bi honorirala njegov nastup.
 

Pročitajte više