Amerikance oduševio hrvatski rukomet, ali smatraju da bi NFL igrači osvojili zlato

AMERIKANCI k´o Amerikanci. Zbog nas ih je fascinirao rukomet. Nakon što su se zapitali zašto je njihov tako slab, ustanovili su da bi hrpa momaka koji igraju američki nogomet bez problema osvojila olimpijsko zlato.

Američki novinari koji izvješćuju s Igara prisiljeni su svojim sunarodnjacima opisati rukomet. Nije sporno da ih je "vanzemaljska" igra naše reprezentacije prisilila na takav potez.

Na Internetu smo pronašli dva takva teksta, na stranicama Boston Globea i Times Record Newsa. Oba počinju predstavljanjem osnovnih pravila rukometa, a sama igra je opisana kao odbojka u malom s elementima vaterpola na suhom. Ističe se da rukomet obiluje probijanjima, kontranapadima, udarcima iz daljine, loptama na pivota, atrakcijama, kontaktima, lucidnim potezima igrača…

Čitateljima je predstavljen i kratki povijesni pregled rezultata u kojem je, naravno, neizbježno i naše zlato iz Atlante. Zaključuju da je rukomet u "vlasništvu" Europljana.

Igra Hrvatske protiv Grčke je ishvaljena. Uostalom, jesu li američki novinari mogli pisati što drugo? Tvrde da su im bolji poznavatelji rukometa rekli da će Hrvatska s velikom vjerojatnošću osvojiti zlatnu medalju. Dive se "košarkašu“ Voriju i Vladi Šoli koji je kao lud skidao sedmerce, a u tekstu se dodaje kako je sedmerac skoro nemoguće obraniti.

Bilo je riječi i o navijačima. Svima nam je poznato kakva atmosfera vlada na europskim i južnoameričkim stadionima, a kakva u NBA dvoranama. Izgleda da su Ameri to konačno uvidjeli. Citiramo: "Hrvati ne mogu biti nadglasani i natpjevani. Kad smo kod toga, zašto smo mi jedina zemlja čiji navijači ne pjevaju? Svi ostali imaju barem pjesmu ili dvije koje podižu moral momčadi. Možda bi trebali pokušati s Proud Mary."

To nas dovodi do dijela u kojem Amerikanci zaključuju da bi 14 igrača profesionalnog američkog nogometa bez problema uzeli zlato. Poslije pogleda u prošlost nakon kojeg su ustanovili da su i u muškom i u ženskom rukometu bez olimpijskog odličja, a da muška reprezentacija nikad nije bila bolja od 9. mjesta, preostalo im je smišljati način kako da budu dobri barem 2012.

"Europljani ne posjeduju brzinu, okretnost i snagu poput igrača NFL-a. Nije to košarka, gdje momčad koja odlično šutira, igra pametno i timski može pobijediti fizički spremniju momčad. U rukometu su najbolji igrači oni sportaši koji su najbolje građeni i fizički najspremniji." - navodi se u tekstu.

Na ovo je svaki komentar suvišan. Tekst novinara Boston Globea završen je "podsjetnikom" da u SAD-u nema interesa za rukomet jer se oko tog sporta u najbogatijoj zemlji na svijetu ne vrti velika lova. Zapitali bismo ga: Koliko rukometnih dvorana i terena ima Hrvatska? Koliko zarađuju rukometaši u našoj ligi?

Matko Rak
Izvor fotografije: FaH

Pročitajte više