Lakersi prate svaku utakmicu Dragana Bendera: Zaključat će ga u teretanu

foto: Twitter

NA SVAKOJ Maccabijevoj utakmici među navijačima je skriveno nekoliko NBA skauta i direktora. Svima im je u središtu zanimanja Dragan Bender, mnogi tvrde budući peti pick na NBA draftu.

Dragan Bender mogao bi uskoro postati novi Kobe Bryant, Kevin Garnet, Le Bron James ili Shawn Kemp, ne zbog svojeg stila igre, nego zbog puta koji je prošao uoči dolaska u NBA.

Naime, još nije ni završio srednju školu, a uskoro bi mogao igrati protiv gore navedenih igrača, naravno onih koji su još aktivni.

"Ne razmišljam još o tome, u podsvijesti mi je, ali nastojim potisnuti takve misli. Koncentriran sam jedino na svoju igru," otkrio je Dragan Bender.

Generalni menadžer LA Lakersa Mitch Koupchak često je na tribini, ali Bender je već navikao na takvu pažnju.

"Definitivno, dolaze na sve moje utakmice. No s takvim pritiskom se morate naučiti nositi, ako želite biti profesionalac."

Nikola Vujčić mu "kuha i pere" u Izraelu

A Bender ima jako dobrog mentora - Nikolu Vujčića, koji ga je kad je imao 12 godina doveo u svoj kamp. Bivši igrač Maccabija uz Bendera je već šest godina, ali mladi hrvatski košarkaš priznaje kako mu Vujčić nije uzor. Uzor mu je Toni Kukoč.

U Izraelu živi bez obitelji i po završetku sezone vratit će se na "bakinu kuhinju", ali u Tel Avivu pomaže mu Nikola Vujčić, a u avionu kući pridružit će im se i Maccabijev trener Žan Tabak.

"Nije lako odseliti tako daleko od obitelji, ali kad malo bolje razmislim, ovdje smo svi kao obitelj," kaže Nikola Vujčić.

Uskoro će se pridružiti starijem bratu u SAD-u

Benderovi roditelji obojicu sinova dali su košarci, stariji brat igra za sveučilište Maryland u SAD-u, a Dragan je u Izraelu. Priznaje da mu je bilo "zastrašujuće odseliti od doma ovako rano."

Majci će zasigurno biti lakše već ovog ljeta jer će Dragan vjerojatno također preko bare, pa će u posjet svojim sinovima putovati u jednom smjeru. Dragan bi po nekim projekcijama trebao biti izabran među pet najboljih na draftu.

Još nije službeno potvrdio kako će se prijaviti na NBA draft, ali nema razloga za ne prijaviti se jer su NBA treneri oduševljeni njegovom koordinacijom obzirom da je visok 213 centimetara, a zbog sjajnog šuta za tricu stručnjaci ga nazivaju novim Dirkom Nowitzkim.

"On je najbolji 'big-man' na draftu"

"Za svoju visinu, Bender ima sjajnu koordinaciju i vrlo je raznovrstan igrač, rekao je Carl Berman, NBA skaut. "On je najbolji 'big-man' na draftu".

"Trebao bi popraviti šut, ali u protekloj godini popravio ga je drastično, no još mu malo nedostaje do NBA razine."

No nedostaje mu ono što nedostaje svakom europskom centru uoči dolaska u NBA - mišići. Za očekivati je da će ga NBA treneri najprije "zaključati" u teretanu kako bi se lakše nosio sa snagatorima pod NBA obručima.

"Amerikancima su svi visoki Europljani novi Nowitzki"

"Nemojte zaboraviti da mu je tek 18, ali radi kao konj," rekao je Nikola Vujčić.

Uspoređuju ga i s Kristapsom Porzingisom, visokim Litvancem koji je ove sezone hit u NBA-u, ali i na to pitanje Bender odgovara kao profesionalac, sa starom sportskom floskulom "želim biti svoj čovjek."

"Svi visoki Europljani koji dođu u NBA su ili Nowitzki ili Porzingis, ali ja želim igrati svoj stil košarke, želim da me pamte po mom karakteru, usporedbe me ne zanimaju," zaključio je Bender.

Pročitajte više