kvalifikacije za sp

Amerikanci s Hondurasom igrali na -19 stupnjeva. Ovi se smrzli i završili na infuziji

Foto: Profimedia

REPREZENTACIJA SAD-a je u 11. kolu srednjoameričkih kvalifikacija za SP pobijedila Honduras 3:0 i došla do prevažnih bodova u borbi za Katar. Amerikanci su potpuno nadigrali protivnika koji je izgubio sve šanse za SP i slavili su golovima McKennieja u 8., Zimmermana u 37. te Pulisica u 67. minuti.

No, osim što su protiv sebe imali vrlo jakog protivnika, igrači Hondurasa uopće nisu mogli funkcionirati na stadionu u St. Paulu u Minnesoti u kojem je temperatura bila -19 stupnjeva, uz nalete vjetra koji su je snizili za još koji stupanj. Gostujući nogometaši imali su ozbiljnih zdravstvenih problema pa su golman Luis Lopez i napadač Romell Quioto izašli na poluvremenu zbog hipotermije.

Dva udarca na gol

Honduras nije imao nikakve šanse. Gosti su imali samo 28 posto posjeda lopte i samo dva udarca na gol, ali im nogomet očito nije bio u prvom planu. Nekoliko igrača je nakon utakmice završilo na infuziji, a njihov izbornik Hernan Dario Gomez je i prije i poslije utakmice bio ogorčen na Amerikance zbog odabira lokacije na kojoj se utakmica igrala.

"Potpuno mi je neshvatljivo da je netko dopustio da se ovdje igra. U našoj zemlji je ovih dana 30 stupnjeva i ovo nije bio nogomet nego mučenje. Svi naši igrači trebali su pomoć liječnika nakon utakmice, neki su završili na infuziji i samo smo čekali da sve ovo što prije završi", rekao je Gomez.

No, američki izbornik, koji je zbog prednosti domaćeg terena inzistirao da se igra u Minnesoti, nije imao previše razumijevanja za goste iz toplijih krajeva kojima su Amerikanci dali svu potrebnu toplu odjeću i opremu.

"Kad mi moramo gostovati u njihovim krajevima gdje je 30 stupnjeva i 90 posto vlage i moji igrači su dehidrirani i imaju grčeve, onda se to tumači kao priroda ovih naših kvalifikacija, a sad je ovo problem. Prošle dvije utakmice također smo igrali u hladnijim gradovima i nismo željeli seliti utakmicu u toplije krajeve zbog aklimatizacije i što manjeg putovanja", rekao je Gregg Berhalter.

Vrlo važna pobjeda za SAD

Njegova momčad je ovom pobjedom iskoristila poraz Paname od Meksika i pobjegla joj na četiri boda prednosti tri kola prije kraja kvalifikacija. Kanada je pobjedom protiv Salvadora došla na korak do plasmana na SP, za koji će joj najvjerojatnije biti dovoljan jedan bod iz zadnje tri utakmice.

Iz srednjoameričkih kvalifikacija izravno na SP idu prve tri reprezentacije, dok četvrtoplasirana razigrava s pobjednikom kvalifikacija Oceanije u kojima je najveći favorit Novi Zeland. Ta utakmica igrat će se u ožujku u Dohi.

Pročitajte više