ANALIZA IZ ŠPANJOLSKE Za Hrvatsku i skupinu smo superiorni, ali imamo veliki problem

Foto: Guliver Image/Getty Images

TREĆU utakmicu na Europskom prvenstvu u Francuskoj Hrvatska će igrati protiv Španjolske, a analizu branitelja naslova europskog prvaka za Index je napisao novinar Radio Marce Miguel Angel Toribio.
 
 
 
Svjesni smo da ćemo teško obraniti naslov iako je atmosfera u momčadi dobra. Naknadno su se reprezentaciji priključili igrači Reala i Atletica koji su nastupali u finali Lige prvaka, te oni iz Barcelone, Juventusa, Bayerna i Porta.
 
Del Bosque nas je iznenadio pozivanjem Lucasa i Bartre
 
Svi smo iznenađeni što je izbornik Vicente Del Bosque među 23 nogometaša koja vodi u Francusku ostavio Lucasa Vazqueza, 24-godišnjeg debitanta koji nikad nije nastupao niti za mladu reprezentaciju. Na širem popisu bio je i debitant Saul Niguez, što je također veliko iznenađenje, ali on neće na Europsko prvenstvo.
 
U reprezentaciji je i Marc Bartra, koji u Barceloni nije igrao puno, a nema Nacha koji je igrao puno više od njega. Izostanak Fernanda Torresa nije toliko iznenađenje jer je i sam Fernando priznao da bi se iznenadio da ga je Del Bosque pozvao.
 
Najveći problem su nam realizacija i momčad sastavljena od dvije generacije igrača
 
Imamo veliki problem s realizacijom - ni Morata ni Aduriz, koje Del Bosque vodi na Euro kao napadače, nisu golgeteri kakav je bio Villa. Na njihove golove ne može se računati kao što smo ranije mogli na njegove. A ostali ofenzivci poput Fabregasa, Pedra, Silve ili Inieste nisu igrači od kojih se mogu očekivati golovi.
 
Pored toga, problem je i starost igrača, odnosno reprezentacija je sastavljena od dvije generacije - onih glavnih koji su bliže kraju karijere i onih koji su vrlo mladi i vrlo neiskusni na ovakvim natjecanjima. 
 
Casillas prvi vratar, Del Bosqueovo zadnje prvenstvo
 
Ipak, upravo je ta starija generacija najveća prednost Španjolske - Casillas, za kojeg vjerujem da će biti prvi izbor ispred De Gee, Ramos, Pique, Busquets, Iniesta, Pedro, Cesc... Svi se oni sjajno poznaju i znaju kako će tko reagirati u različitim situacijama, posebno u onim najtežim trenucima. Sjajna vijest za reprezentaciju je i odlična forma na kraju sezone Inieste, koji bi trebao biti vođa momčadi.
 
 
 
Ovo će biti i posljednje prvenstvo za Del Bosquea. Savez ga moli da ostane, igrači također, ali on je odlučio i bilo bi ogromno iznenađenje da nas vodi u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. 
 
Već se spominju i njegovi nasljednici - Paco Jemez, Caparros, Valverde, Camacho... Izbora ima, a vidjet ćemo tko će dobiti priliku.
 
Španjolska mora biti prva u skupini 
 
Sve osim prvog mjesta u skupini i najmanje četvrtfinala bilo bi veliko razočaranje. Španjolska je daleko superiornija od Hrvatske, Turske i Češke, te mora završiti prva. Drugo mjesto? Bit će neizvjesno, ali između te tri momčadi dajem prednost Hrvatskoj. 
 
Hrvatska s Modrićem može najmanje do četvrtfinala
 
Hrvatska može daleko, najmanje do četvrtfinala. Ipak, mislim da je i dalje generacija iz 1998. godine bolja. Pa tada su igrali Šuker, Prosinečki, Boban, Jarni... 
 
Od sadašnjih igrača izdvaja se Modrić, koji je jako cijenjen u Španjolskoj. Diktira igru, donosi ravnotežu u igru, ima sjajna proigravanja, odličnu igru u defenzivi. Vrlo kompletan igrač. Vidjet ćemo koliko daleko Hrvatska s njim na travnjaku, a na klupi s meni nepoznatim Antom Čačićem, može.
 

Pročitajte više