Andora odlazi iz Zagreba sa samo četiri komada u mreži

UNATOČ neatraktivnom protivniku na Maksimiru se skupilo oko 15 tisuća gledatelja koji su svjedočili očekivanoj pobjedi hrvatske reprezentacije. Ipak, golijade iz prošlih kvalifikacija nisu se ponovile; Andora je ovoga puta primila "samo" četiri komada.

Andora u 90 minuta gotovo da i nije prošla centar, a do izražaja je opet došla njihova "trademark" obrana s 11 igrača iza lopte i pregršt prljavih prekršaja. Hrvatska se s takvom Andorom, koja je samo razbijala igru protivnika umjesto da pokuša stvoriti svoju, mučila do 15. minute kad se pokazalo da su bile ispravne najave o prekidima kao našem najjačem oružju protiv europskih fenjeraša.

Rakitićev prekrasan gol iz slobodnjaka načeo Andoru

Prekršajem na 17 metara zaustavljen je Klasnić, a iz slobodnog udarca poentirao je Rakitić. Raketa je malo iskosa s lijeve strane prebacio živi zid i loptu smjestio u same rašlje što je golman Andore mogao ispratiti tek - pogledom.

Rani gol Rakitića oduševio je navijače koji su Schalkeovog veznjaka zavoljeli vrlo brzo, a dobra igra hrvatskih nogometaša protiv Andore sa maksimirskog sjevera popraćena je nekim krajnje "prikladnim" povicima poput "Ubij Srbina" i "Tko ne skače pravoslavac je". Uskoro je izvrsnu priliku imao i Klasnić čiji je udarac glavom na drugoj stativi nakon Pranjićevog ubačaja prošao tek nekoliko centimetara od gola.

Modriću Koldo obranio jedanaesterac

Drugi pogodak Hrvatska je zabila u 30. minuti igre, ovoga puta nakon penala na Oliću. Brzonogi napadač HSV-a ulazio je u šesnaesterac s lijeve strane, a mađarski sudac Vad nakon prekršaja nije ni trenutak dvojio prije nego je pokazao na bijelu točku. Loptu je uzeo Luka Modrić, ali nije se proslavio. Slabi Modrićev šut vratar Andore Jesus Luis Alvarez s lakoćom je skinuo, ali na odbijenu loptu natrčao je Olić koji je povisio na 2:0.

Izvrstan slobodan udarac nešto kasnije izveo je Petrić, koji je izravno pucao s 25 metara i gađao desni kut Andorinog gola. Lopta je imala fantastičnu putanju, preskočila živi zid i liznula vanjsku stranu stative. Nedugo zatim uslijedio je još jedan prekid, ovoga puta s desne strane. Ubacio je opet Rakitić, ali u skoku su ovoga puta bolji bili Andorini braniči. Sjajnu je priliku u 40. minuti zapucao Petrić, koji je loptu dočekao sasvim sam na lijevoj strani kaznenog prostora i pokušao pucati iz prve, ali volej lijevom nogom s 13 metara otišao je visoko iznad gola.

Muka s andorskim bunkerom većinu drugog poluvremena

Pritisak na Andorin gol nastavljen je i u drugom dijelu. Prvu priliku za Hrvatsku imao je Rakitić koji je u 49. minuti silovito tukao s dvadesetak metara, ali lopta je prošla pored desne stative.  U prilici je nedugo zatim bio i Modrić, čiji je udarac blokiran. U 59. minuti Ognjen Vukojević napušta igru, a umjesto njega ušao je Jerko Leko koji je tako upisao 50. nastup za reprezentaciju. Bilježimo zatim i dalekometni pokušaj Pranjića, prilikom kojeg se lopta od bloka odbila tik iznad prečke.

Veliku priliku Hrvatska je propustila u 64. minuti. Lopta ubačena s desne strane od Modrića se odbila do Petrića, koji puca u padu, ali vratar Andore dobrom je reakcijom skrenuo loptu u korner. Obavio je Bilić zatim i drugu izmjenu; Olića je zamijenio Mario Mandžukić. Veliku priliku u 71. minuti stvorio je Ćorluka, koji se puno ubacivao u napad i stvarao Andorcima velike probleme na desnoj strani. Čarli je prošao dvojicu čuvara i ubacio loptu u sredini, koja je odbijena do Pranjića koji puca pokraj gola.

Modrić i Rakitić pred kraj utakmice ipak popravili gol razliku

Nakon dvadesetominutnog pritiska koji nikako nije urađao plodom protiv bunkera Andore, mrežu gostiju u 75. minuti po treći je put zatresao Luka Modrić. Napokon je ušao jedan odbijanac, Modrić je pucao iz prve s 18 metara s lijeve strane i smjestio loptu u kut gola. Počasne minute dobio je zatim i Dario Knežević koji je zamijenio izvrsnog Ivicu Križanca.

Posljednjih deset minuta prošlo je u revijalnom tonu. Hrvatska je i dalje napadala, najviše preko desne strane kojom je dominirao Ćorluka, a Andorci se grčevito branili. Koliko su gosti bili opasni najbolje svjedoči podatak da je Pletikosa veći dio utakmice bio bliže centru nego svom golu. Točku na i u 86. minuti stavio je Rakitić, koji je bio precizan s bijele točke nakon što je u kaznenom prostoru Andore srušen Mandžukić. Vrijedi spomenuti i da je Andora u posljednjim minutama krenula u bezopasnu kontru s "čak" dva igrača prema naših četiri, a kad je sudac označio prekršaj Leke nad Pujolom Šimunić je iskoristio priliku da prigovorom zaradi žuti karton i tako se očisti od viška opomena. Šimunić će propustiti iduću utakmicu protiv Andore, ali barem nema straha da izborniku neće biti na raspolaganju za Ukrajinu.

Petar Vidov
Foto: Kristijan Horvat

Pročitajte više