ANKETA Birajte HNL igrača kola. Ova petorka je briljirala, ali tko je bio najbolji?

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL, NK Rudeš, NK Dinamo

HAJDUK je upisao najuvjerljiviju pobjedu u utakmicama 17. kola SuperSport HNL-a, Dinamo stigao do nova tri boda, a Osijek i Rijeka podijelili su ih nakon što su na Opus Areni remizirali bez postignutog gola. Do rijetkog boda stigao je i Rudeš u srazu s Lokomotivom, a Istra je produbila rezultatsku krizu Varaždina. Svaka od tih utakmica imala je svog junaka.

Index, podsjetimo, nakon svakog kola predstavlja petoricu igrača koji su se istaknuli svojim igrama, a vama prepušta izbor najboljeg. Najbolji igrač prema ocjenama iz ankete dobit će 10 bodova, drugi sedam, treći pet, četvrti tri i peti jedan bod. Na kraju sezone ćemo zbrojem glasova doznati tko je bio najbolji u njoj.

Hajdukov Mihael Žaper dobio je najveći broj vaših glasova u izboru za igrača u prethodnoj anketi. Na vodećoj poziciji i dalje je Bruno Petković, a slijede ga Niko Janković i Filip Krovinović.

Toni Fruk (Rijeka)

Osijek i Rijeka odigrali su 0:0 i uzeli svaki po bod u utakmici čijim je raspletom najsretniji mogao biti Hajduk. Rijeka je pokazala malo više (posjed lopte 57 posto, udarci 14:7, u okvir 5:3) i jedan od junaka Osijeka bio je golman Marko Malenica. S Rijekine strane najviše se svidio Fruk, konstantna prijetnja domaćinu i najrazigraniji igrač Rijeke u oba smjera. Precizan u raspodjeli lopte (30/33), imao je četiri ključna dodavanja, jednu kreiranu veliku priliku te po jedan udarac u okvir, izvan njega i jedan koji je završio u bloku. Dobar u duelima na tlu (8/14), a stigao je i oduzeti četiri i presjeći dvije lopte.

Leon Dajaku (Hajduk)

Kada igra na ovoj razini, on je najkomplementarnije krilo za Livaju jer traži dubinu i jako dobro napada prostore. Zabio je gol za otključavanje Gorice, proigrao i Filipa Krovinovića za najbolju priliku Bijelih prije gola, a potom u drugom poluvremenu preuzeo izvođenje prekida te tako došao i do asistencije za Žapera. U dominantnoj partiji od 65 minuta imao je i tri ključna dodavanja.

Marko Livaja (Hajduk)

Njegova možda i najbolja utakmica ove sezone. Osim odlične asistencije za Dajakua, bio ga je pun teren, a bio je i siguran u driblinzima (3/3) i duelima sa suparničkim igračima (8/12). Stalno je bio na lopti i na svim napadačkim pozicijama i sjajno je razigravao suigrače koje je gurnuo u brojne prilike.

Spuštao se u međuprostor između obrane i vezne linije Gorice. Iz tih pozicija bi razigravao suigrače, što je dobro funkcioniralo u pobjedi 3:0 protiv velikogoričkog prvoligaša. Definitivno je profitirao odlukom trenera da izađe iz kaznenog prostora i uđe u središte zbivanja.

Matej Marković (Rudeš)

Posljednjeplasirana momčad lige i nakon 17 utakmica ne zna za pobjedu, no sad je barem uhvatila bod, svoj četvrti u ovoj sezoni. Najveći razlog za to je sjajna predstava Mateja Markovića. Rudeš je izvukao nulu protiv Lokomotive u susretu u kojem je 50-ak minuta imao igrača manje i u kojem je gostujuća momčad uputila devet udaraca u okvir. Sve ih je Marković zaustavio, s time da je šest od tih devet lopti obranio nakon udaraca iz svog šesnaesterca.

Takuro Kaneko (Dinamo)

"Cijelo vrijeme je ponizan, skroman, radi razliku na terenu. I takvi igrači koji rade razliku se danas svijećom traže po svijetu." Ovako je trener Dinama Sergej Jakirović opisao Takuru Kaneka nakon pobjede 2:0 u Koprivnici kod Slaven Belupa. Japanski krilni napadač počeo je dobivati više prilika i, za njega i Dinamo najvažnije, počeo ih je koristiti.

Asistirao je za golove Brune Petkovića i Darija Špikića, ubacivao (2), driblao (4/5), dobivao duele na tlu (6/9), prijetio golu domaćina (2), stvarao velike prilike (2) i istaknuo se ključnim dodavanjima. U posljednjih desetak utakmica Dinamo pokazuje uzlazni trend kvalitete igre, a za to je ključan baš Kaneko.

 

Pročitajte više